Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Praktyczne wykorzystanie piekarników z funkcją...

Porady

Praktyczne wykorzystanie piekarników z funkcją Dual Cook

Ulubione0

Zdarzają ci się sytuacje, kiedy w kuchni brakuje ci czasu na przyrządzenie ulubionych potraw? Masz wrażenie, że przydałaby ci się dodatkowa para rąk lub przynajmniej drugi piekarnik, w którym mogły by się piec jednocześnie dwa dania? Oto niemożliwe staje się całkiem realne. Wszystko za sprawą nowoczesnych, pomysłowo wyposażonych piekarników z funkcją Dual Cook.

W odpowiedzi na potrzeby

W obecnych czasach, kiedy wszystko robimy na ostatnią chwilę, ciągle gdzieś pędzimy, a czasu mamy jak na lekarstwo, oczywistym staje się fakt, że nieliczne wolne minuty musimy wykorzystywać w maksymalnym stopniu. Dotyczy to również kuchni i efektywnie spędzanego w niej czasu. Mało kto lubi spędzać w niej długie godziny, mając ciekawsze zajęcia na co dzień. Nikt też nie kocha tkwić „przy garnkach", podczas urządzanego przyjęcia, kiedy w domu mamy tłum zaproszonych gości. Z tego samego założenia wychodzą konstruktorzy nowoczesnych kuchennych sprzętów AGD, tworząc coraz to nowsze i doskonalsze funkcje, w możliwie największym stopniu ułatwiające codzienne funkcjonowanie Pani/Panu domu i wszystkim domownikom. Przykładem mogą być pomysłowe piekarniki wyposażone w funkcję Dual Cook – symbole nowoczesnego, wręcz rewolucyjnego podejścia do pieczenia.
 

Tajemniczy Dual Cook

Czym tak naprawdę jest ta doskonała funkcja? Umożliwia ona pieczenie w jednym piekarniku dwóch różnych potraw bez obaw o przenikanie się ich aromatów. Koniec z nieudanym pieczeniem na dwóch różnych blachach i poziomach, podczas którego zawsze któreś z ciast czy potraw gorzej wyrasta i się nie udaje. Koniec z przenikaniem się zapachów obu dań. Koniec z czekaniem, aż jedno ciasto się upiecze, by móc wstawić do piekarnika kolejne. Innowacyjne podejście do pieczenia zaowocowało stworzeniem funkcji, która raz na zawsze rozwiązuje takie problemy.
 

Jak to możliwe?

Piekarniki wyposażone w funkcję Dual Cook dzięki specjalnie przemyślanym i skonstruowanym systemom rozprowadzania ciepła umożliwiają równoczesne pieczenie dwóch skrajnie odmiennych potraw. Niektóre modele wyposażone są też separator – przegrodę umożliwiającą podzielenie tradycyjnej siedemdziesięciolitrowej komory na dwie zupełnie niezależne strefy. Dzięki temu możliwe staje się równoczesne pieczenie w nich w innych temperaturach, za pomocą innych programów, w innych czasach pieczenia. To niesamowite udogodnienie sprawia, że możemy w tym samym czasie przyrządzać smakowitą, soczystą karkówkę i pachnącą cynamonem szarlotkę. Każde z tych dań upiecze się w niezależnej, idealnej dla siebie temperaturze. Będą gotowe w tym samym czasie. Co więcej, ich zapachy wzajemnie się nie przenikną podczas pieczenia.
 

Oszczędności

Funkcja Dual Cook pozwala przede wszystkim zaoszczędzić czas – dwie potrawy upieczone w tym samym czasie to nie lada wyczyn. To jednak nie koniec. Przegrodę w piekarniku można usunąć, kiedy potrzebujemy umieścić w komorze jakieś większe naczynie z potrawą lub ciastem dużych rozmiarów. Komora ma wtedy wymiary standardowego piekarnika i wszelkie jego funkcjonalności. Funkcję Dual Cook z powodzeniem można też wykorzystać do pieczenia pojedynczych, małych dań. Pozwoli ona na spore oszczędności energii elektrycznej, sięgające nawet 20 %. W sytuacji, kiedy mamy do upieczenia małe danie lub niewielkie ciasto, nie musimy nagrzewać całej, pełnej komory. Wystarczy wykorzystać jedną z mniejszych komór – piekarnik nie musi wytwarzać tak dużej ilości ciepła, jak miałoby to miejsce w tradycyjnym piekarniku, o wiele szybciej się też nagrzewa. Wszystko to przekłada się na znacząco mniejsze rachunki za prąd.

Zobacz również

Czerń w spółce z bielą

Czerń w spółce z bielą

Modnie i z klasą Generalnie nie wszystko, co jest modne pasuje do każdego jednego pomieszczenia....

Blat do kuchni – podpowiadamy jak wybrać solidny model

Blat do kuchni – podpowiadamy jak wybrać...

Klasyka, czyli drewno na blat Drewniany blat to klasyka – zawsze prezentuje się fenomenalnie....
Komentarze (1)
1
gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2015-04-14 15:57:47

genialne, a ile to kosztuje?

Twój komentarz
Ocena