Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Ceramiczne czy szklane? Wybieramy naczynia do...

Porady

Ceramiczne czy szklane? Wybieramy naczynia do pieczenia

Ulubione0

Każdy z nas uwielbia pyszne zapiekanki, pieczone ryby z dodatkiem ziół czy soczyste mięsa. W piekarniku można przygotować naprawdę pyszne potrawy, na których myśl cieknie ślinka. Oczywiście przyrządzenie takich frykasów nie byłoby możliwe bez odpowiednich naczyń żaroodpornych. Lepiej wybrać ceramiczne czy szklane modele? Jak wybrać naczynia żaroodporne?

Wszystko do siebie pasuje
Żyjemy w czasach, kiedy bardzo dużą uwagę przywiązuje się do wyglądu. Chodzi tutaj nie tylko o wygląd zewnętrzny, wygląd kuchni ale również o kuchenne akcesoria. Często z ładnych rzeczy po prostu przyjemniej się je, co wpływa na nasz apetyt jak i lepsze samopoczucie. Modne formy, oryginalne kształty, piękne, żywe kolory – wybierając się do sklepu w poszukiwaniu kuchennych gadżeto-akcesoriów mamy naprawdę spory wybór. Gotowanie ma być przyjemnością, dlaczego więc nie korzystać z tych pięknych dodatków?

Odporne i praktyczne naczynia żaroodporne
Ładny wygląd kuchennych naczyń i akcesoriów to jedno – nie zapominajmy jednak o ich przeznaczeniu. Naczynia do zapiekania są bardzo przydatne w każdej kuchni. Dzięki nim, możemy stworzyć naprawdę pyszne potrawy. Muszą one być nie tylko odporne na wysokie temperatury ale także praktyczne i wygodne w użyciu. Najlepiej wybrać modele, które pozbawione są różnych zakamarków czy żłobień w których mogą gromadzić się resztki tłuszczu czy potrawy. Pamiętajmy, że potrawa w naczyniu żaroodpornym spędza dłuższą chwilę w piekarniku w wysokiej temperaturze – wszystkie zabrudzenia będzie dość ciężko usunąć, nie wspominając już o dodatkowych zakamarkach. Dodatkowe zdobienia naczynia mogą ulec zniszczeniu w skutek kontaktu z wysoką temperaturą. Wygodne urządzenie jest na wagę złota – dlatego warto wybrać model z dobrze wyprofilowanymi uchwytami, które ułatwią wkładanie i wyjmowanie naczynia z gorącego piekarnika. Należy pamiętać, aby nie kupować naczyń żaroodpornych z plastikowymi uchwytami – mogą one się stopić po włożenia do piekarnika.

Postaw na szkło
Żaroodporne naczynia szklane są bardzo odporne na wysokie temperatury. Najlepszej jakości są naczynia wykonane z hartowanego, bezołowiowego szkła. Wytrzymują temperatury sięgające nawet 300 stopni C. Dzięki temu, że są przezroczyste na bieżąco możemy kontrolować proces pieczenia potrawy. Nowoczesny wygląd czyni je naczyniami ponadczasowymi, które nigdy nie wyjdą z mody.

A może ceramika?
Przy wyborze ceramicznych naczyń żaroodpornych należy zwrócić uwagę na jakość porcelany. Tylko produkt najwyższej jakości zapewni długotrwałe korzystanie z naczynia bez jakichkolwiek uszkodzeń. Dobra porcelana jest odporna na wysokie i niskie temperatury, dzięki czemu możemy w nich piec i mrozić potrawy. Ładnie się prezentują, dlatego przygotowane w nich dania możemy serwować prosto z naczynia.

Przede wszystkim wygodne
Naczynia żaroodporne są nieodłącznym elementem każdego domostwa. To właśnie one pozwalają nam na przygotowanie zapiekanek czy pysznych porcji mięsa w piekarniku. Powinny być ładne ale też wygodne w użytkowaniu. Nieocenione okazują się tutaj rączki, które ułatwiają wkładanie i wyjmowanie naczynia. Zarówno naczynia szklane jak i ceramiczne świetnie sprawdzają się w codziennym użytkowaniu.

Zobacz również

Porsche Gourmet Tour

Porsche Gourmet Tour

Warszawa, czerwiec 2014 r.: Wydarzenie tym razem zagości na południu Polski, w Krakowie. U boku...

Aranżacja kuchenna jak z amerykańskich filmów, czyli wyspa w środku domu

Aranżacja kuchenna jak z amerykańskich filmów,...

Skąd tak duża popularność wyspy w kuchni? Wyspa w kuchni jest prawdziwym wnętrzarskim...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena