Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Jak wybrać frytkownicę?

Sprzęt agd


Jak wybrać frytkownicę?

Współczesna frytkownica wbrew swojej nazwie może służyć nie tylko do przyrządzania w niej pysznych frytek. Równie dobrze poradzi sobie z kurczakiem, rybą a nawet owocami morza. Co więcej, zaawansowane modele potrafią podgrzewać, dusić a nawet rozmrażać potrawy. Jak jednak poradzić sobie z trudnym wyborem odpowiedniego modelu wśród kilkudziesięciu dostępnych na rynku?

Niezastąpiona

Frytkownica to idealny sprzęt dla miłośników potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Dzięki niej doskonale przyrządzimy mięsa czy ryby chrupiące z wierzchu, pozostające jednak delikatnymi w środku. Taki efekt niezwykle trudno osiągnąć smażąc dania na tradycyjnej patelni lub korzystając, nawet z najnowocześniejszych funkcji piekarnika.


Ważne parametry


Kupując frytkownicę warto przemyśleć jak często będziemy z niej korzystać i jakich efektów oczekujemy. Pomoże to nam na dobór odpowiedniego sprzętu. Podczas zakupu warto też wziąć pod uwagę poniższe parametry:

  • Moc. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń AGD, moc frytkownicy ma wpływ na sprawność i szybkość jej pracy. Im większa moc, tym sprzęt szybciej się nagrzewa i smaży potrawę. Z reguły spotyka się frytkownice o mocy od 800 do nawet 2400 W, jednak do użytku domowego spokojnie wystarczy nam urządzenie o mocy ok. 1200 W.
  • Pojemność misy na olej. Im jest ona większa tym więcej frytek na raz możemy przyrządzić, oszczędzając przy tym zużycie energii elektrycznej. Zwykle na rynku dostępne są frytkownice o pojemności od 0,5 do 2,5 litra, najlepiej wybrać urządzenie mogące pomieścić ok. 2 litry oleju.
  • Obudowa. Podobnie jak w przypadku innych nagrzewających się do wysokich temperatur urządzeń AGD, również w przypadku frytkownicy warto zwrócić uwagę czy jej obudowa jest wykonana z materiału termoizolacyjnego pozwalającego chronić, szczególnie rączki najmłodszych domowników, przed niebezpiecznym poparzeniem.
  • Wewnętrzna powłoka. Powinna być wykonana z nieprzywierającego materiału, np. teflonu. Dzięki temu unikniemy przypalania smażonych potraw i późniejszego uciążliwego czyszczenia urządzenia. Czyszczenie misy będzie dużo wygodniejsze jeśli wybierzemy model frytkownicy, w którym istnieje możliwość wyjmowania misy lub przynajmniej podsiadający w swym wyposażeniu rurkę do spuszczania oleju.
  • Kosz. To jeden z ważniejszych elementów frytkownicy. Pozwala nie tylko na niezwykle łatwe wyjmowanie frytek czy innych smażonych produktów. Przytrzymuje je też w jednym miejscu i chroni wewnętrzne ścianki urządzenia. Kosze mające postać gęstej, drobnej siateczki, zwykle wykonane są z materiału odpornego na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Na rynku najczęściej spotkać można kosze kwadratowe, prostokątne lub okrągłe, ich kształt zależy od kształtu misy. Modele z wyższej półki wyposażone są w funkcję automatycznego wynurzenia kosza w sytuacji, kiedy frytki są gotowe. Wartą polecenia jest też funkcja obniżania kosza do oleju dopiero po zamknięciu pokrywy frytkownicy, dzięki czemu unikniemy przypadkowego poparzenia rozgrzanym tłuszczem. Warto rozważyć zakup frytkownicy z koszem podzielonym na dwie części – umożliwia on jednoczesne smażenie dwóch potraw, np. frytek i kurczaka, a także z koszem obrotowym, dzięki któremu smażenie będzie bardziej równomierne.
  • Regulacja temperatury. Bardzo przydatna funkcja, w którą powinna być wyposażona właściwie każda frytkownica. Sterowanie może być mechaniczne, przy użyciu pokrętła lub za pomocą elektronicznego panela. Dzięki temu możemy z łatwością dostosować wysokość temperatury do przyrządzanej w danej chwili potrawy. Zwykle we frytkownicach można smażyć w temperaturach oscylujących w granicach 80-200 st. C.
  • Filtry. Nowoczesne frytkownice wyposażone są w filtry (zazwyczaj umiejscowione w pokrywie), które pochłaniają zapachy powstałe podczas smażenia i w znacznym stopniu ograniczają ich wydostawanie się na zewnątrz urządzenia. Z reguły producenci wyposażają swe frytkownice w 2 rodzaje filtrów: węglowe i metalowe. Te pierwsze skutecznie pochłaniają zapachy i parę wodną, drugie natomiast ograniczają jedynie same zapachy. Pamiętać jednak musimy o regularnych przeglądach i wymianach filtrów, chyba że nasz model wyposażony jest w węglowe filtry zapachowe wbudowane na stałe – w takim wypadku nie trzeba ich wymieniać, a jedynie systematycznie czyścić. Bardzo pomocny może się okazać wskaźnik zużycia filtra, który z dużą dokładnością poinformuje nas, na jak długą eksploatację frytkownicy pozwoli nam zamontowany filtr.

Dodatkowe udogodnienia i akcesoria

W zależności od modelu, jaki wybierzemy możemy spotkać dodatkowe elementy frytkownicy, ułatwiające korzystanie z urządzenia. Antypoślizgowe nóżki, możliwość zwijania i chowania kabla w obudowie czy timer pozwalający ustawić czas smażenia, to tylko niektóre z nich. Wartym polecenia jest sygnał dźwiękowy i lampka kontrolna informujące użytkownika o skończonym smażeniu lub szybka w pokrywie frytkownicy pozwalająca na kontrolowanie stopnia zrumienienia frytek. W sprzedaży dostępne są modele, w których można usmażyć porcję frytek dosłownie w łyżce oleju. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu gorącego powietrza i specjalnego mini grilla, w który wyposażona jest frytkownica. Warto rozważyć zakup takiej właśnie frytkownicy - dzięki niemu będziemy mogli cieszyć podniebienie chrupiącymi frytkami bez obaw o niezdrowe porcje tłuszczu. Niestety tego typu urządzenia to już spory wydatek.

Komentarze


2.67/5 3 3
2

SPOKo, ale uzywanie takiego sprzetu nie jest zdrowe


5

Od czasu do czasu - mozna sie skusić


1

nie smazyłbym - szkoda zdrowia

Zobacz również


Czego nie robić podczas zakupu lodówki, czyli najczęstsze...


Na ludzi bardzo szybko działają wszelkie promocje czy jakieś akcje marketingowe....

Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz


W trakcie wykonywania kuchennych obowiązków wielokrotnie jesteśmy narażeni na...

Ergonomiczne wysokości robocze, czyli jak zaplanować...


Ergonomiczna kuchnia to taka, w której wykonywanie codziennych obowiązków...