Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Najważniejsze funkcje okapu, czyli na co zwracać...

Sprzęt agd


Najważniejsze funkcje okapu, czyli na co zwracać uwagę wybierając okap?

Czy okap w kuchni w ogóle jest potrzebny? Czy nie jest to tylko zbędna część wyposażenia? Okazuje się, że wiele osób jest w błędzie, traktując go jako element dekoracyjny, część kuchennej aranżacji kompletnie zapominając o roli, jaką ma do spełnienia w tak szczególnym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia.

Na zdjęciu: Franke

Ważny

Okap kuchenny to jeden z ważniejszych sprzętów AGD. Nie sposób wyobrazić sobie bez niego sprawnego i co ważne, komfortowego funkcjonowania na co dzień w kuchni. Sprawny okap doskonale, szybko i skutecznie oczyszcza kuchenne powietrze z zapachów i oparów powstających podczas gotowania, dba też o właściwy poziom wilgotności w kuchennym pomieszczeniu. Ma to niebagatelne znaczenie nie tylko dla odpowiedniej atmosfery we wnętrzu, pozwala też zapobiegać powstawaniu grzybów i pleśni, niszczeniu zabudowy meblowej i elementów wyposażenia, co często się zdarza w pomieszczeniach o zbyt dużej, niekontrolowanej wilgotności. Pochłaniane opary są, w zależności od typu okapu, pochłaniane przez urządzenie lub wyprowadzane na zewnątrz poprzez kanał wentylacyjny.
 

Wybieramy okap

Decydując się na konkretny model okapu musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii i funkcji urządzenia, które w znaczący sposób będą rzutować na nasz wybór:

  • Rodzaj – okap może być pochłaniaczem lub wyciągiem. Pierwszy typ zaleca się montować w pomieszczeniach, w których nie ma możliwości podłączenia okapu do kanału wentylacyjnego (w kominie oprócz wentylacji nie ma oddzielnego, dodatkowego kanału przeznaczonego do odprowadzania oparów). Okap taki pochłania zapachy, opary, tłuszcz i wilgotne powietrze, przepuszcza je przez system filtrów, oczyszcza i osusza, po czym z powrotem wtłacza do pomieszczenia. Wyciąg z kolei ma za zadanie filtrować pochłonięte powietrze i opary i odprowadzać je do kanału wentylacyjnego, którym są grawitacyjnie transportowane na zewnątrz budynku. Z tego też względu wyciągi potrzebują do swego montażu odpowiednio przystosowanych przewodów kominowych. Z reguły wyciągi są bardziej wydajne i skuteczniejsze od pochłaniaczy, jednak jeśli warunki techniczne kuchni nie pozwalają na ich montaż, konieczne staje się zdecydowanie się na pochłaniacz.
  • Wydajność – to najważniejsza cecha okapu, która powinna rzutować na nasz wybór. Wydajność powinna być uzależniona od wielkości pomieszczenia i jego warunków (jak np. czy kuchnia jest otwarta). Wydajny okap jest w stanie przefiltrować 10 razy w ciągu godziny powietrze znajdujące się w pomieszczeniu.
  • Poziom hałasu – zazwyczaj im bardziej wydajny jest okap, tym głośniej pracuje. Konstruktorzy ciągle jednak udoskonalają swe produkty, by gwarantować użytkownikom skuteczną pracę sprzętu przy minimalnych utrudnieniach. Optymalny, zapewniający komfortowe warunki pracy, poziom hałasu oscyluje w granicach poniżej 55 dB. Taka głośność pracującego okapu gwarantuje spokój, nie będzie zakłócać rozmów czy telewizora w salonie.
  • Nowoczesne funkcje – nie tylko ułatwiają obsługę okapu, ale potrafią też w niebywały sposób uprzyjemnić gotowanie. Które z nich warto wziąć pod uwagę? Oto najważniejsze:

- Sterowanie – okap może być sterowany za pomocą przycisków, dzięki którym możemy ustawić tryb i stopień pracy urządzenia. Nowsze, bardziej zaawansowane modele sterowane są za pomocą pilota, smartfona lub sensorowo – zamiast przycisków wystarczy jedynie delikatnie przesunąć palcem po szklanej powierzchni ledowego wyświetlacza. To, jakie sterowanie wybierzemy zależy głównie od naszych indywidulanych potrzeb, oczekiwań, ale i możliwości finansowych – bardziej zaawansowane modele niestety nie należą do najtańszych.
- Sensor zapachu – to specjalny automatyczny czujnik wykrywający poziom zanieczyszczenia powietrza, jego wilgotność i temperaturę i samodzielnie ustawiający tryb i czas pracy okapu. To duże ułatwienie, właściwie wyręczające użytkownika z obowiązku ustawiania okapu.
- Timer – pozwala na ustawienie czasu pracy okapu, po którym urządzenie wyłączy się nawet, jeśli nas już w kuchni nie będzie. Oszczędzamy w ten sposób nie tylko energię elektryczną ale i czas związany z powtórnym fatygowaniem się do kuchni w celu wyłączenia sprzętu.
- Możliwość regulacji wysokości to kolejna funkcja, która rewolucjonizuje podejście do tego typu urządzeń. Pozwala ona na dostosowanie wysokości, na jakiej umieszczony jest okap np. do wzrostu użytkownika, dzięki czemu można np. obniżyć urządzenie bezpośrednio nad gotujące się potrawy – co jeszcze bardziej podnosi skuteczność okapu i skraca czas pracy okapu, a co za tym idzie zmniejsza ilość prądu zużywanego przez sprzęt.
- Możliwość regulacji stopnia oświetlenia pozwala na precyzyjne oświetlanie strefy gotowania przy jednoczesnym dopasowaniu natężenia tego światła do potrzeb i panujących warunków.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Wyspa kuchenna – zalety zastosowania


Jeszcze dekadę temu lokatorzy urządzający swe rodzinne gniazdko za standard...

Jak zmniejszyć hałas w kuchni?


Rosnące tempo życia, nieustający pośpiech, konieczność robienia wszystkiego „na...

Franke na targach EuroCucina 2016 - Innowacje inspirowane...


W wymiarze biznesowym, innowacja to pomyślna ekonomicznie eksploatacja nowych...