Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami...

Porady

Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami odpowiedni okap!

Ulubione0

Od pewnego czasu okap stał się integralnym elementem każdej kuchni. Nie tylko idealnie komponuje się z całą kuchnią – przede wszystkim pełni funkcje użytkowe, które umilają nam chwile podczas gotowania. Nieprzyjemny zapach? Zbyt dużo dymu? Przypalona ryba? Okap usunie wszystkie nieprzyjemne zapachy z Twojej kuchni! Dziś przedstawimy Wam trzy najbardziej popularne typy okapów.

Obecnie, na rynku dostępnych jest kilka rodzajów okapów – różnią się one między sobą przede wszystkim sposobem mocowania i umiejscowieniem. Dziś zajmiemy się trzema typami – kominowym, podszafkowym i wyspowym! Są tanie czy drogie? Czy są warte uwagi? Jakie są wady i zalety okapów?


Okap kominowy – ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okap kominowy, inaczej przyścienny należy do okapów, które wiszą samodzielnie. Charakteryzują się długim kominem w którego wnętrzu jest rura odpowiedzialna za doprowadzanie zanieczyszczeń do szybu wentylacyjnego. Wśród okapów kominowych wyróżniamy okapy skośne i narożne. Jeżeli chodzi o wygląd – okapy kominowe są stalowe i gustownie wykończone. Są nowoczesne i z pewnością będą piękną ozdobą każdej kuchni. Charakteryzują się wysoką wydajnością (wyższą niż okapy pod szafkowych) i są tanie w eksploatacji. Niestety, są dość duże – dlatego Ciężko je będzie umieścić w małych kuchniach. Przy okapie kominowym konieczne jest posiadanie specjalnego otworu wentylacyjnego i dodatkowej kratki.


Okap podszafkowy– ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okap podszafkowy jak sama nazwa wskazuje mocowany jest bezpośrednio pod szafką lub przy ścianie. Są one niewielkich rozmiarów, dlatego sprawdzą się nawet w małej kuchni. Są niedrogie i mogą być przymocowane niezależnie od innych urządzeń i szafek w kuchni. Niestety, pomimo tego, że okapy podszafkowe same sobie nie są dużym wydatkiem, to ich eksploatacja jest droga w utrzymaniu. Okapy te charakteryzują się niską wydajnością.


Okap wyspowy– ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okapy wyspowe wyglądem łudząco przypominają okapy kominowe, jednak różnią się od nich sposobem montażu. Okap, mocowany jest do sufitu, jednak ze względu na ich spore rozmiary, montuje się je jedynie w przestronnych, dużych kuchniach. Często na okapy wyspowe decydują się osoby, które posiadają wyspę. Okapy wyspowe charakteryzują się stylowym, nowoczesnym wyglądem. Te innowacyjne okapy, pozwalają na podłączenie okapu do płyty grzewczej bez względu na to, gdzie się znajduje. Zanieczyszczenia są odprowadzane bezpośrednio do szybu wentylacyjnego. Okapy wyspowe są bardzo drogie w zakupie i są sporych rozmiarów – nie sprawdzą się w małych, ciasnych kuchniach. Tutaj również konieczne jest posiadanie dodatkowych kratek i otworu wentylacyjnego.


Nie cena, a jakość

Wybór okapu jak się okazuje wcale nie jest taki prosty. Każdy typ ma swoje wady i zalety, jednak nie powinniśmy się sugerować jedynie ceną oraz wyglądem urządzenia. Niezwykle ważna jest wydajność okapu, dostęp do wentylacji oraz hałas jaki wytwarza podczas pracy.

Zobacz również

Klimatyzator do kuchni?

Klimatyzator do kuchni?

Prosty mechanizm działania Klimatyzator funkcjonuje w banalny sposób – regulując temperaturę...

Podstawowe zasady pielęgnacyjne – bateria i zlewozmywak w kuchni

Podstawowe zasady pielęgnacyjne – bateria i...

Porządki nie tylko na wiosnę Tak jakoś się przyjęło, że gdy idzie wiosna albo okres...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena