Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami...

Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami odpowiedni okap!

Od pewnego czasu okap stał się integralnym elementem każdej kuchni. Nie tylko idealnie komponuje się z całą kuchnią – przede wszystkim pełni funkcje użytkowe, które umilają nam chwile podczas gotowania. Nieprzyjemny zapach? Zbyt dużo dymu? Przypalona ryba? Okap usunie wszystkie nieprzyjemne zapachy z Twojej kuchni! Dziś przedstawimy Wam trzy najbardziej popularne typy okapów.

Na zdjęciu: Studio Art House

Obecnie, na rynku dostępnych jest kilka rodzajów okapów – różnią się one między sobą przede wszystkim sposobem mocowania i umiejscowieniem. Dziś zajmiemy się trzema typami – kominowym, podszafkowym i wyspowym! Są tanie czy drogie? Czy są warte uwagi? Jakie są wady i zalety okapów?


Okap kominowy – ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okap kominowy, inaczej przyścienny należy do okapów, które wiszą samodzielnie. Charakteryzują się długim kominem w którego wnętrzu jest rura odpowiedzialna za doprowadzanie zanieczyszczeń do szybu wentylacyjnego. Wśród okapów kominowych wyróżniamy okapy skośne i narożne. Jeżeli chodzi o wygląd – okapy kominowe są stalowe i gustownie wykończone. Są nowoczesne i z pewnością będą piękną ozdobą każdej kuchni. Charakteryzują się wysoką wydajnością (wyższą niż okapy pod szafkowych) i są tanie w eksploatacji. Niestety, są dość duże – dlatego Ciężko je będzie umieścić w małych kuchniach. Przy okapie kominowym konieczne jest posiadanie specjalnego otworu wentylacyjnego i dodatkowej kratki.


Okap podszafkowy– ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okap podszafkowy jak sama nazwa wskazuje mocowany jest bezpośrednio pod szafką lub przy ścianie. Są one niewielkich rozmiarów, dlatego sprawdzą się nawet w małej kuchni. Są niedrogie i mogą być przymocowane niezależnie od innych urządzeń i szafek w kuchni. Niestety, pomimo tego, że okapy podszafkowe same sobie nie są dużym wydatkiem, to ich eksploatacja jest droga w utrzymaniu. Okapy te charakteryzują się niską wydajnością.


Okap wyspowy– ogólna charakterystyka, wady i zalety

Okapy wyspowe wyglądem łudząco przypominają okapy kominowe, jednak różnią się od nich sposobem montażu. Okap, mocowany jest do sufitu, jednak ze względu na ich spore rozmiary, montuje się je jedynie w przestronnych, dużych kuchniach. Często na okapy wyspowe decydują się osoby, które posiadają wyspę. Okapy wyspowe charakteryzują się stylowym, nowoczesnym wyglądem. Te innowacyjne okapy, pozwalają na podłączenie okapu do płyty grzewczej bez względu na to, gdzie się znajduje. Zanieczyszczenia są odprowadzane bezpośrednio do szybu wentylacyjnego. Okapy wyspowe są bardzo drogie w zakupie i są sporych rozmiarów – nie sprawdzą się w małych, ciasnych kuchniach. Tutaj również konieczne jest posiadanie dodatkowych kratek i otworu wentylacyjnego.


Nie cena, a jakość

Wybór okapu jak się okazuje wcale nie jest taki prosty. Każdy typ ma swoje wady i zalety, jednak nie powinniśmy się sugerować jedynie ceną oraz wyglądem urządzenia. Niezwykle ważna jest wydajność okapu, dostęp do wentylacji oraz hałas jaki wytwarza podczas pracy.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Technologie marki Siemens – innowacje, które ułatwiają...


Siemens od lat uznawany jest za pioniera w dziedzinie zaawansowanych technologii AGD....

Robot – drobne AGD niezbędne w każdej kuchni


Do komfortowego użytkowania pomieszczenia kuchennego i realizacji codziennych, rutynowych...

AGD „na dopalaczach”


W obecnych czasach powiedzenie, że „czas to pieniądz" nabiera prawdziwie dosłownego...