Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Zamrażarka szufladowa

Porady

Zamrażarka szufladowa

Ulubione0

Nie musisz wydawać dużych sum na zakup gotowych mrożonek w supermarketach. Poza tym, że są one dość drogie, zwłaszcza poza sezonem, to również niekiedy wątpliwa jest jakość znajdujących się w paczkach produktów spożywczych. By wiedzieć, co jesz i z jakiego źródła, warto zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt AGD, jakim jest zamrażarka i mrożonki przygotowywać samemu. Poniżej krótka charakterystyka modeli szufladowych.

Na wzór tradycyjnej lodówki


Zamrażarkę szufladową wyróżnia zwłaszcza konstrukcja, która przypomina standardową lodówkę. Drzwi urządzenia otwieramy poprzez pociągnięcie, zaś wewnątrz mamy praktyczne przegródki przeznaczone na magazynowanie artykułów spożywczych. Taki podział umożliwia komfortowe przechowywanie mrożonek, bez konieczności długiego stania nad sprzętem w poszukiwaniu potrzebnego nam w danym momencie produktu. Szufladowe warianty zamrażarek śmiało można uznać za efektywne i wygodne. W takim urządzeniu wszelkiego rodzaju artykuły żywnościowe możemy mieć uporządkowane i estetycznie poukładane. To bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza, gdy mamy tendencję do mrożenia dużej ilości rzeczy i to przeważnie małych rozmiarowo.

 

Nie na duże produkty


Minusów zastosowania w gospodarstwach domowych zamrażarek szufladowych nie ma zbyt wiele, bowiem są to urządzenia godne rekomendacji, jednakże w przypadku, gdy nie decydujemy się na składowanie w nich wielkich partii mięs, sporych warzyw czy owoców bądź ryb. Przy dużych gabarytowo artykułach już nie będzie zbyt wygodnie, bowiem często szufladki okażą się za małe, żeby upchać w nie określone produkty. Wtedy alternatywą dla konsumentów okazują się zamrażarki skrzyniowe, gdzie wszystko może leżeć „luzem" a nie w odrębnych skrytkach. Co do parametrów technicznych to oba wyżej wspomniane typy zamrażarek dostępne są w nowatorskich odsłonach, z zaawansowanymi systemami technologicznymi a także licznymi funkcjami dodatkowymi, zwiększającymi komfort ich użytkowania. Z pewnością jednak warianty omawiane, czyli szufladowe będą odznaczały się wyższą ceną, mimo nieco mniejszej pojemności.

 

Udogodnienia dla użytkownika

 

Klienci decydujący się na zakup zamrażarek szufladowych z reguły są zadowoleni, ponieważ ten sprzęt AGD okazuje się bardzo funkcjonalny. Producenci dobrych jakościowo modeli coraz częściej wprowadzają szereg „bajerów", jakie z kolei umożliwiają wygodne korzystanie z urządzenia. I tak na przykład wiele dostępnych na rynku zamrażarek szufladowych posiada tzw. komorę niskich temperatur. Jest to specyficzna przestrzeń, w której panuje temperatura sięgająca nawet poniżej 20 stopni Celsjusza. Pozwala ona na głębokie zamrożenie niedużej ilości artykułów w stosunkowo krótkim czasie. Później produkty z komory trafiają do poszczególnych szufladek. Równie ciekawą opcją okazuje się funkcja Super Frost a więc szybkiego zamrażania, jaka daje sposobność zamrożenia za jednym zamachem sporej ilości jedzenia. Kiedy uruchomimy tę funkcję, w zamrażarce temperatura spadnie do ok. – 20 stopni. Gdy określona temperatura zostanie uzyskana, automatycznie urządzenie powraca do naturalnego, standardowego systemu pracy.

Zobacz również

Kuchnia w płycie MDF, czym zyskała takie uznanie?

Kuchnia w płycie MDF, czym zyskała takie...

Czym jest płyta MDF i jak powstaje? Płyta MDF jest mieszanką zmielonego drewna z różnymi...

Sokowirówka – czyli sposób na pyszny zdrowy sok

Sokowirówka – czyli sposób na pyszny zdrowy...

Dlaczego sokowirówka jest niezastąpiona w kuchni? Sokowirówka to urządzenie, które pozwoli...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena