Bajery w innowacyjnych lodówkach
Nowoczesny sprzęt AGD ma za zadanie nie tylko należycie pełnić swoje funkcje, ale także ułatwiać życie jego użytkownikom. Producenci dwoją się i troją, aby zaskakiwać konsumentów coraz to ciekawszymi rozwiązaniami, pozwalającymi na maksymalny komfort zastosowania wypuszczanych przez nich na rynek urządzeń. Sporo interesujących udogodnień zapewniających wygodę mają współczesne lodówki.
Drogie i zdumiewające
Oczywiście im więcej bajerów w chłodziarce czy jakimkolwiek innym sprzęcie, tym wyższa jest jego cena. W końcu płacimy za luksus wyrażony w prostocie obsługi i innowacyjności mechanizmów. Dodatkowe funkcje lodówek pozwalają na efektywniejszą pracę maszyny. Ponadto to sposób, aby wbrew pozorom nie zwiększyć, lecz znacząco zmniejszyć ilość zużywanej energii. Zaskakujące, jak szeroko rozwinięta jest obecnie stosowana technologia i jak wiele dzięki niej mogą tak banalne urządzenia, jak dobrze każdemu znane lodówki.
Chronią przez bakteriami
Nietuzinkowym bajerem jest zabezpieczenie przed mnożeniem się wewnątrz chłodziarki rozmaitych bakterii, szkodliwie wpływających na jakość przechowywanych artykułów spożywczych. Nowatorskie sprzęty AGD opisywanej kategorii posiadają specjalne powłoki antybakteryjne, jakie znacząco redukują zjawisko rozwoju zarazków. Dzięki temu produkty żywnościowe są soczyste, dłużej zachowują świeżość oraz są pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze.
Zabezpieczają przed szronem
Lodówki XXI wieku wyposażone są również w systemy No Frost. Ta opcja umożliwia zapobieganie gromadzeniu się szronu. Nie osadza się on na półkach czy ściankach chłodziarki. Nie występuje też na artykułach w niej przechowywanych. Stanowi to wygodę oraz pozwala na magazynowanie żywności w sposób higieniczny. Nie wymaga to także fatygi ze strony użytkownika, który nie jest zmuszony do rozmrażania lodówki tak jak ma to miejsce w przypadku standardowego sprzętu pozbawionego bajeru No Frost.
Nie dopuszczają do wysuszenia
Tylu ilu jest zwolenników opcji No Frost, tylu i można znaleźć przeciwników tego mechanizmu, którzy z własnego doświadczenia lodówki tego typu nie polecają. Dlaczego? Otóż głównym zarzutem stawianym chłodziarkom bezszronowym jest doprowadzanie do szybkiego obsychania wędlin czy serów. Wynika to z niskiej wilgotności, jaka panuje w takiej lodówce. Alternatywą wobec No Frost okazuje się natomiast Frost Free, czyli system pozwalający na wykorzystanie dwóch obiegów powietrza – osobny dla chłodziarki i oddzielny dla zamrażarki. To zapobiega wysuszeniu przechowywanych produktów. Ponadto Frost Free zapobiega również przenikaniu się zapachów trzymanych w lodówce artykułów spożywczych czy gotowych dań.
Magazynują z podziałem
Innowacyjne lodówki posiadają również charakterystyczne strefy temperaturowe. Oznacza to, że sprzęty mają specjalne szuflady, wydzielone stricte do przechowywania w nich określonego rodzaju produktów. Osobne będą na mięso czy ryby, inne na warzywa oraz owoce. Po co aż tak duża selekcja? Gruntowny podział na typ artykułów spożywczych pozwala na składowanie jedzenia w chłodziarce zgodnie z optymalną dla niego temperaturą. Poszczególne szuflady cechuje również zupełnie inny poziom wilgotności.