Max Kuchnie | Meble Kuchenne i Wyposażenie AGD
Max Kuchnie | Meble Kuchenne i Wyposażenie AGD
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Lodówka Czego nie przechowujemy w lodówce?

Lodówka


Czego nie przechowujemy w lodówce?

Częstym problemem, z którym muszą się zmagać gospodynie domowe a pojawiającym się w wielu domach są mało elastyczne lodówki. Oczywiście to przenośnia, bo rzeczywiście sprawa bywa poważna, gdy po większych zakupach, na przykład tych przedświątecznych czy przed jakąś rodzinną uroczystością, zaczyna nam brakować miejsca w lodówce. Co wtedy zrobić i jak znaleźć najlepsze rozwiązanie?

Proste rozwiązania są najlepsze

 

Odpowiedź na tak postawione pytanie jest w zasadzie banalnie prosta, bowiem najlepszym wyjściem będzie generalny przegląd lodówki, a właściwie jej zawartości. I tak dochodzimy do sedna sprawy, ponieważ nie wszystkie artykuły spożywcze – choć nam często wydaje się zupełnie inaczej – wymagają chłodzenia. Nawet jeśli lodówka pomieści wszystko, co tylko nam się w danej chwili zamarzy, nie ma takiej potrzeby, aby każdy produkt w niej się znalazł. Panuje stereotyp, że niska temperatura przedłuży trwałość produktów. Owszem tak, ale nie wszystkich a często nawet możemy w ten sposób wywołać odwrotny skutek.

 

Trudno walczyć z pewnymi przyzwyczajeniami, ale połowa sukcesu jest już uświadomienie sobie, że może jednak nasze podejście do danego tematu jest błędne. Podążając tak wytyczoną ścieżką przeanalizujemy poszczególne grupy produktów, które warto i których pod żadnym pozorem nie powinniśmy przechowywać w naszych lodówkach.

 

Warzywa i owoce

 

Jednym z panujących stereotypów jest ten dotyczący pomidorów. Jednakże optymalną temperaturą przechowywania dla nich jest 10-130C, ponieważ niższa temperatura spowoduje szybsze ich psucie się. Lepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie ich w temperaturze pokojowej. W ten sam sposób najlepiej potraktować również paprykę, marchewkę, kapustę i ogórki oraz cytrusy. Natomiast w miarę możliwości ziemniaki, jabłka i pozostałe warzywa korzeniowe przechowujmy w warunkach piwnicznych. Ziemniaki pod wpływem niskiej temperatury stracą swój smak (dochodzi do rozkładu skrobi) i będą nienaturalnie słodkie.

 

Nie wszyscy wiedzą, że również banany można przechowywać w lodówce, ale te dojrzałe (nie żółte, bo te potrzebują wyższej temperatury) i nie na dłużej niż 2-3 dni. Chłodzenie przyda się także owocom, które z reguły mają krótszy okres trwałości, jak na przykład truskawki i maliny.

 

W lodówce powinny się znaleźć także rzodkiewki, sałata, brokuły, kalafior (ale owinięty w folię lub papier). Seler naciowy, szczypiorek czy cebulkę dymkę zazwyczaj trzymamy w szklance lub pojemniczku z wodą i jest to jak najbardziej odpowiednie rozwiązanie, jednak możemy wstawić je w ten sposób również do lodówki i na dłużej zachowamy ich świeżość.

 

Pieczywo i słodycze

 

Z zasady powinniśmy unikać również przechowywania pieczywa w lodówce. Jednakże możemy je mrozić przez okres około 2-3 miesięcy, jeśli zajdzie taka potrzeba. Nie musimy chłodzić niektórych słodyczy, jak chociażby czekolady czy szarlotki. Wafli również nie wkładamy do lodówki, ponieważ szybko nabiorą wilgoci. Z tego samego powodu nie powinny się tam znaleźć produkty sypkie (np. otręby i płatki owsiane z obawy przed molami).

 

Jeśli mamy wątpliwości, w jaki sposób należy przechowywać dany produkt, spróbujmy sobie przypomnieć, gdzie zazwyczaj znajdziemy go w sklepach. Jeśli w sklepie zamknięta konserwa czy słoik z przetworami a nawet musztardą i majonezem stoi poza chłodnią, dlaczego u nas w domu musi znaleźć się w lodówce?

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jakie gabaryty lodówki? Poradnik dla niezdecydowanych


Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie na dzień dzisiejszy użytkowania gospodarstwa...

Lodówka retro, zobacz najpopularniejsze modele


Kuchnia w stylu retro to kuchnia szykowna, a jednocześnie przytulna. Właśnie dlatego...

Tajemniczy No Frost


O systemie No Frost słyszał już chyba każdy. Ale nie każdy wie, czym tak naprawdę...