Czy system No Frost ma tylko zalety?
System No Frost cieszy się ogromną popularnością. Jest on stosowany w niemalże wszystkich nowoczesnych lodówkach, a dzięki wygodzie z nim związanej jest bardzo lubiany. Jednak czy posiada tylko same zalety? Czy to innowacyjne rozwiązanie nie ma wad?
Czym jest No Frost?
No Frost jest to system wykorzystywany w nowoczesnych lodówkach i chłodziarko-zamrażarkach. Jego działanie polega na kontroli wilgotności wewnątrz lodówki. Dzięki temu na ścianach nie osadza się szron i lód, a rozmrażanie lodówki nie jest już przykrym obowiązkiem. Liczne przewody i specjalne wentylatory są odpowiedzialne za ciągłą wymianę powietrza i osuszanie go. Wilgoć kierowana jest do przeznaczonego do tego skraplacza. System ten zdecydowanie ułatwia nam życie, ale tak naprawdę czy jest nam aż tak potrzebny?
Czy go potrzebuję?
Po co jest nam No Frost? System kontroli wilgotności powietrza w lodówce sprawia, że nie musimy jej rozmrażać! Jest to ogromna wygoda – nie trzeba jej wyłączać, wyjmować wszystkich produktów. Nie ma szronu – nie ma problemu. Oszczędzamy czas i energię – którą możemy wykorzystać inaczej organizując sobie dodatkowe minuty. Brak szronu sprawia, że lodówka tak szybko się nie brudzi – kurz, tłuszcz nie ma do czego przywierać, dlatego jak już pojawi się jakieś zabrudzenie to bez problemu możemy je usunąć. W lodówkach bez systemu No Frost nagromadzony na ściankach szron i lód zmniejsza wydajność chłodziarki. Dodatkowo zmniejsza powierzchnię użytkową zamrażarki, która sama w sobie jest dość mała.
No Frost a żywność
Na systemie No Frost korzystamy nie tylko my – ale również przechowywana w takiej lodówce żywność. Produkty trzymane w chłodziarkach dzięki mniejszej wilgotności panującej wewnątrz urządzenia dłużej pozostają świeże. Produkty, przechowywane w zamrażarkach nie przywierają do siebie – koniec ze sklejonymi kawałkami mięsa. Nie tracimy wartości odżywczych żywności, ich naturalnej barwy, smaku i zapachu! Na rynku dostępne są chłodziarki wyposażone w ten system. Ich zróżnicowanie pod względem rozmiarów, kolorów, dodatkowych funkcji sprawia, że każdy z nas znajdzie urządzenie spełniające nasze indywidualne wymagania.
Idealne rozwiązanie? NIE!
To nie jest tak, że system No Frost ma same zalety – jak każde rozwiązanie/urządzenie ma także wady. Wprawdzie w porównaniu do zalet jest ich niewiele – jednak warto o nich wspomnieć, aby każdy przed kupnem urządzenia miał świadomość wyboru. Bezustanna wentylacja i osuszanie powietrza sprawia, że nie mamy szronu, jednak wpływa to również na naszą żywność! Rozwiązanie to powoduje wysuszanie produktów – dlatego konieczne jest przechowywanie ich w plastikowych pojemnikach. Modele lodówek z tego typu rozwiązaniem mogą również zużywać więcej prądu, niż tradycyjne chłodziarki. Pracują nieco głośniej niż zwyczajne modele i są od nich droższe. Użytkownicy lodówek z No Frost często skarżą się również na nieprzyjemny zapach w lodówce.
No Frost – droższa i sucha wygoda
Lodówka z systemem kontroli wilgotności powietrza jest wygodna w użytkowaniu. Nie wymaga rozmrażania, a produkty dłużej pozostają świeże. Jednocześnie, przechowywane produkty muszą być trzymane w szczelnych pojemnikach, aby zbyt szybko nie wyschły. No Frost to wygoda, która jest nieco droższa od zwykłych lodówek – zarówno w eksploatacji, jak i jednorazowym rozrachunku.
Zobacz także:
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/odkrywamy-sekret-systemu-no-frost-2007.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/lodowka-low-frost-wady-i-zalety-2993.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/co-to-jest-no-frost-czy-warto-1493.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/lodowka-z-systemem-no-frost-czy-warto-ja-kupic-2316.html