Lodówka z systemem no Frost – czy warto ją kupić?
To zadziwiające, jak sprzęt AGD na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat się zmienił. Poszczególne urządzenia pełnią już nie tylko swoje podstawowe funkcje, ale dodatkowo wyposażone są w zupełnie nowe, wcześniej nieznane 'bajery'. W dzisiejszych czasach już mało kto ze zdziwieniem reaguje na to, że płyty grzewcze same się wyłączają, a drzwi piekarnika się nie nagrzewają. Kiedyś urządzenia chłodzące należało co jakiś czas rozmrażać, ponieważ w środku gromadził się szron i lód, a więc konieczne było ich rozmrażanie.
Jak jest dziś? Czysto, sucho i wygodnie, a wszystko za sprawą systemu no Frost.
W dzisiejszych czasach ciężko znaleźć taki model lodówki, którą trzeba rozmrażać. Większość dostępnych na rynku urządzeń chłodzących wyposażonych jest w nowoczesny system – system no Frost.
Czym jest system no Frost?
No Frost w lodówkach to system odpowiedzialny za proces wymiany powietrza. No Frost osusza powietrze znajdujące się w środku urządzenia oraz kontroluje zawartość pary wodnej. Zapewnia stały obieg powietrza – dlatego właśnie, na ściankach chłodziarek z systemem no Frost, nie osiada się szron. Sekretem jest tutaj wentylacja, która umieszczona została wewnątrz lodówki. Powietrze jest usuwane z lodówki z pomocą przystosowanych do tego skraplaczy, dzięki którym w środku jest tylko suche powietrze.
Duża wygoda
Przede wszystkim system no Frost w lodówce to duża wygoda. Stała cyrkulacja powietrza sprawia, że na ściankach nie osiada się lód i szron, a więc rozmrażanie chłodziarki nie jest konieczne.
Większa wydajność urządzenia
Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale znajdujący się w lodówce szron wpływa na wydajność urządzenia. Zużywa ono wtedy więcej energii, a więc i rachunki za prąd są wyższe. W lodówkach no Frost nie mamy tego problemu.
Zawsze świeże produkty
Okazuje się, że produkty, przechowywane w lodówce no Frost dłużej pozostają świeże. Ciągły obieg powietrza sprawia, że temperatura jest rozłożona równomiernie i jest utrzymana na odpowiednim poziomie – jest przystosowana do produktów żywnościowych.
Suchość produktów
Produkty żywnościowe takie jak wędliny czy ser żółty należy przechowywać w plastikowych pojemnikach – inaczej, przez panujące w lodówce suche powietrze, mogą wyschnąć.
System no Frost to duże udogodnienie, które znajduje się w niemalże wszystkich urządzeniach chłodzących. System cyrkulacji powietrza sprawia, że w na ściankach chłodziarki nie osiada się szron, przez co systematyczne rozmrażanie nie jest konieczne.
Zobacz także:
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/odkrywamy-sekret-systemu-no-frost-2007.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/czy-system-no-frost-ma-tylko-zalety-1553.html
https://whttps://www.maxkuchnie.pl/artykuly/lodowka-low-frost-wady-i-zalety-2993.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/lodowka-low-frost-wady-i-zalety-2993.html