Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Lodówka / Lodówka – jak często należy w niej...

Lodówka

Lodówka – jak często należy w niej sprzątać?

Ulubione0

Miejsce, w którym przechowujemy żywność powinno świecić przykładem czystości i świeżości. Czasami jednak zdarza się, że otwierając lodówkę w poszukiwaniu „czegoś na ząb" zaskakuje nas nieprzyjemny zapach lub, co gorsza, widok psujących się produktów spożywczych. Jest jednak sposób by uniknąć takich przykrych sytuacji – regularnie sprzątać w lodówce.

Miejsce szczególnej troski

Kuchnia sama w sobie jest wyjątkowym pomieszczeniem w domu. Powinien w niej panować ład i porządek, a czystość powinna być jej znakiem rozpoznawczym. To w końcu tutaj przygotowuje się posiłki, wszystko musi być więc higienicznie czyste. Szczególne znaczenie w kuchni ma chłodziarka. Jako sprzęt, w którym przechowuje się żywność, zarówno tę surową, jak i przetworzoną, musi być pod szczególnym porządkowym nadzorem. Brak regularnych porządków skutkować bowiem może nie tylko psuciem żywności, ale też namnażaniem chorobotwórczych bakterii i pleśni, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie domowników.
 

Systematyczne porządki

Czy to się komuś podoba czy nie, lodówkę należy sprzątać wyjątkowo regularnie. Z zewnątrz wystarczy chłodziarkę odkurzać raz w miesiącu i każdorazowo kiedy przypadkowo ją zachlapiemy lub pobrudzimy. Raz, dwa razy do roku dobrze jest odsunąć sprzęt i wysprzątać przestrzeń pomiędzy urządzeniem a ścianą. Wnętrze lodówki natomiast najlepiej czyścić systematycznie raz w tygodniu. Pozwoli to nie dopuszczać do wielkich zabrudzeń w lodówce i psucia się produktów żywnościowych.
 

Jak sprzątać lodówkę?

  • Sprzątanie chłodziarki najlepiej zacząć od jej odłączenia od prądu i rozmrożenia urządzenia (w przypadku modeli wyposażonych w system noFrost odpada konieczność odmrażania). Następnie trzeba dokonać wnikliwej selekcji zawartości lodówki. Wszystkie zepsute, nadgniłe, przeterminowane produkty należy bezzwłocznie wyrzucić do kosza. W tym przypadku nie ma mowy o kompromisach – zepsute jedzenie jest świetną pożywką dla bakterii i pleśni, a przede wszystkim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Podobnie należy postąpić z wszystkimi tymi produktami, które ulokowane są w lodówce od niepamiętnych czasów i czekają na „swoją okazję". Na pewno jeszcze przez długi czas nie zostaną wykorzystane, a tylko zajmują cenne miejsce w chłodziarce. Całą pozostałą żywność należy wyjąć z lodówki i umiesić na czas porządków w misce wypełnionej lodem – dzięki temu produkty nie ocieplą się zbytnio i nie zepsują, łatwiej będzie je też powtórnie schłodzić wkładając znowu do umytej lodówki.
  • Z chłodziarki trzeba też wyjąć wszystkie elementy wyposażenia – półki, pojemniki, szufladki, uchwyty. Dobrze jest je umiesić w komorze zlewozmywaka wypełnionej ciepłą wodą z dodatkiem kuchennego detergentu. Kiedy odmokną, wystarczy je delikatnie przemyć myjką lub gąbką, opłukać i wytrzeć do sucha. Wnętrze lodówki należy również dokładnie umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub specjalnego środka przeznaczonego do mycia chłodziarek. Oba sposoby są równie skuteczne, pierwszy jednak nieco mniej „chemiczny" i bardziej neutralny dla zdrowia. Wszelkie zakamarki doskonale umyjemy miękką gąbką (nie wolno myć lodówki ostrą stroną gąbki w obawie przez zarysowaniem delikatnej powierzchni). Aby „wydezynfekować" wnętrze lodówki warto wykorzystać babciny sposób i przetrzeć jej ścianki roztworem wody i octu wymieszanych w proporcji 1:1. Pozwoli to doskonale odświeżyć chłodziarkę i spowolni rozwój baterii. Na koniec trzeba jeszcze wszystko wytrzeć do sucha, np. papierowym ręcznikiem.
  • Podczas mycia lodówki nie zapomnijmy o wyczyszczeniu uszczelek na drzwiach urządzenia – to one odpowiadają za szczelność lodówki i utrzymywanie w jej wnętrzu właściwej temperatury.
  • Aby uniknąć przenikania się zapachów w chłodziarce przechowujmy wszystkie produkty w szczelnie zamykanych, szklanych lub plastikowych pojemnikach. Dobrym sposobem jest też ustawienie na jednej z półek miseczki wypełnionej sodą oczyszczoną lub kawą, które doskonale pochłaniają wszelkie zapachy.

Zobacz również

Lodówka bezszronowa – o czym powinieneś pamiętać, zanim kupisz?

Lodówka bezszronowa – o czym powinieneś...

Zasady działania   Nim postawisz na model chłodziarki z opcją no frost warto abyś najpierw...

Lodówka wolnostojąca – do jakich przestrzeni?

Lodówka wolnostojąca – do jakich przestrzeni?

Na przekór zabudowie Współczesna kuchnia przede wszystkim kojarzona jest z nieskazitelnym...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena