Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Jak dobrze korzystać z lodówki?

Porady


Jak dobrze korzystać z lodówki?

Samo kupno solidnego sprzętu AGD w postaci nowoczesnej lodówki, porządnej kuchenki czy innowacyjnego piekarnika to nie wszystko. Konsument mający z danego urządzenia korzystać przez lata, powinien zdawać sobie sprawę z tego, iż trwałość nabytego przez niego asortymentu zależy w dużej mierze nie tylko do jakości wyposażenia, ale także od nawyków domowników. W tym artykule przekażemy kilka istotnych wskazówek na temat efektywnego użytkowania chłodziarki.

Na zdjęciu: Studio A&A

Zasady bezpieczeństwa


Lodówka, nawet najlepszej klasy, wymaga odpowiedniej lokalizacji. Nie możemy umiejscowić jej w dowolnym, przypadkowym miejscu. Akurat ten sprzęt wymaga ściśle określonego rejonu usytuowania. Ważne, aby lodówka nie była ustawiona w nasłonecznionej części pomieszczenia kuchennego. Musi być w cieniu. Ponadto warto, aby ustawić ją z dala od wszelkiego rodzaju źródeł ciepła. Nie może być ulokowana przykładowo obok kaloryfera czy nawet w pobliżu płyty grzejnej. Nie jest także zalecane, aby niedaleko znajdował się piekarnik bądź piec. Chłodziarkę należy „odseparować" i ustawić tak, aby padały na nią promienie słoneczne. Istotne jest także, aby odpowiednia temperatura panowała w lokum kuchennym. Optymalnie, aby wynosiła nie mniej niż 2 – 3 stopnie Celsjusza i nie więcej niż 30 stopni Celsjusza. Za niska może wywołać szwankowanie sprzętu, zbyt wysoka z kolei wpłynie na pogorszenie jakości chłodzenia.

 

By nie „zepsuć"

 

Chłodziarka wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim w środku. Sprzęty tego rodzaju wymagają zachowania od 1 do 5 stopni Celsjusza, ani więcej ani mniej. Jeżeli będzie zimniej wewnątrz urządzenia, dojdzie do zamarznięcia produktów, kiedy będzie zbyt ciepło, pojawią się bakterie a produkty mogą ulec zniszczeniu. Wyżej wymieniony przedział temperaturowy zagwarantuje natomiast zachowanie wartości odżywczych magazynowanych artykułów spożywczych. Zamrażalnik z kolei dobrze, aby był utrzymany w temperaturze ok. – 20 stopni. W tym przypadku nie ma jednak konkretnych wymogów, bowiem wszystko zależy od określonego modelu chłodziarki. Niektórzy producenci zalecają nawet jako optymalną temperaturę zamrażalnika wynoszącą poniżej 20 stopni Celsjusza.

 

Wedle porządku

 

O jakości chłodzenia świadczy nie tylko jakość sprzętu AGD, w jaki zainwestujemy. Równie ważne okazują się nasze indywidualne przyzwyczajenia, w tym dotyczące przechowywania produktów w lodówce. Istnieje określony porządek składowania artykułów spożywczych. W dolnej części powinny znaleźć się ryby oraz mięsa, bowiem tam jest najzimniej. Temperatura zazwyczaj wynosi w tym miejscu ok. 2 stopni Celsjusza. Na środkowych półkach dobrze jest położyć przyrządzone już potrawy lub nabiał czy wędliny. Na górnym poziomie z kolei sprawdzi się przechowywanie przetworów, żywności w słoikach oraz napojów. W tej części chłodziarki jest najcieplej – ok. 5 – 6 stopni Celsjusza. Do szuflad natomiast pochowajmy świeże owoce i warzywa.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Innowacyjna linia zamrażarek Liebherr


Produkty firmy Liebherr pozwolą zachować Ci pełne witamin smaki słonecznego lata i...

Jak kupować lodówkę? Porady dla konsumentów


Chłodziarka to podstawowy rodzaj sprzętu, jaki obowiązkowo musi znaleźć się w...

Lodówka – jak często należy w niej sprzątać?


Miejsce, w którym przechowujemy żywność powinno świecić przykładem czystości i...