Jak dobrze korzystać z lodówki?
Samo kupno solidnego sprzętu AGD w postaci nowoczesnej lodówki, porządnej kuchenki czy innowacyjnego piekarnika to nie wszystko. Konsument mający z danego urządzenia korzystać przez lata, powinien zdawać sobie sprawę z tego, iż trwałość nabytego przez niego asortymentu zależy w dużej mierze nie tylko do jakości wyposażenia, ale także od nawyków domowników. W tym artykule przekażemy kilka istotnych wskazówek na temat efektywnego użytkowania chłodziarki.
Zasady bezpieczeństwa
Lodówka, nawet najlepszej klasy, wymaga odpowiedniej lokalizacji. Nie możemy umiejscowić jej w dowolnym, przypadkowym miejscu. Akurat ten sprzęt wymaga ściśle określonego rejonu usytuowania. Ważne, aby lodówka nie była ustawiona w nasłonecznionej części pomieszczenia kuchennego. Musi być w cieniu. Ponadto warto, aby ustawić ją z dala od wszelkiego rodzaju źródeł ciepła. Nie może być ulokowana przykładowo obok kaloryfera czy nawet w pobliżu płyty grzejnej. Nie jest także zalecane, aby niedaleko znajdował się piekarnik bądź piec. Chłodziarkę należy „odseparować" i ustawić tak, aby padały na nią promienie słoneczne. Istotne jest także, aby odpowiednia temperatura panowała w lokum kuchennym. Optymalnie, aby wynosiła nie mniej niż 2 – 3 stopnie Celsjusza i nie więcej niż 30 stopni Celsjusza. Za niska może wywołać szwankowanie sprzętu, zbyt wysoka z kolei wpłynie na pogorszenie jakości chłodzenia.
By nie „zepsuć"
Chłodziarka wymaga utrzymania odpowiedniej temperatury nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim w środku. Sprzęty tego rodzaju wymagają zachowania od 1 do 5 stopni Celsjusza, ani więcej ani mniej. Jeżeli będzie zimniej wewnątrz urządzenia, dojdzie do zamarznięcia produktów, kiedy będzie zbyt ciepło, pojawią się bakterie a produkty mogą ulec zniszczeniu. Wyżej wymieniony przedział temperaturowy zagwarantuje natomiast zachowanie wartości odżywczych magazynowanych artykułów spożywczych. Zamrażalnik z kolei dobrze, aby był utrzymany w temperaturze ok. – 20 stopni. W tym przypadku nie ma jednak konkretnych wymogów, bowiem wszystko zależy od określonego modelu chłodziarki. Niektórzy producenci zalecają nawet jako optymalną temperaturę zamrażalnika wynoszącą poniżej 20 stopni Celsjusza.
Wedle porządku
O jakości chłodzenia świadczy nie tylko jakość sprzętu AGD, w jaki zainwestujemy. Równie ważne okazują się nasze indywidualne przyzwyczajenia, w tym dotyczące przechowywania produktów w lodówce. Istnieje określony porządek składowania artykułów spożywczych. W dolnej części powinny znaleźć się ryby oraz mięsa, bowiem tam jest najzimniej. Temperatura zazwyczaj wynosi w tym miejscu ok. 2 stopni Celsjusza. Na środkowych półkach dobrze jest położyć przyrządzone już potrawy lub nabiał czy wędliny. Na górnym poziomie z kolei sprawdzi się przechowywanie przetworów, żywności w słoikach oraz napojów. W tej części chłodziarki jest najcieplej – ok. 5 – 6 stopni Celsjusza. Do szuflad natomiast pochowajmy świeże owoce i warzywa.