Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak prawidłowo ułożyć produkty w lodówce

Porady

Jak prawidłowo ułożyć produkty w lodówce

Ulubione0

Nie chcąc niszczyć żywności a chcąc utrzymać ją jak najdłużej w dobrym stanie i idealnym smaku, warto dowiedzieć się, co gdzie przechowywać. Wydawać by się mogło, że przecież urządzenie tego typu ma za zadanie chłodzić, zatem wszystko, co wymaga temperatury niższej niż pokojowa nadaje się do zapakowania w lodówkę, bez względu na to, na której półce sprzętu umieszczamy konkretny produkt. I to jest właśnie częsty mit, który sprawia, że niewiedza kosztuje nas tony zmarnowanego jedzenia.

Każda grupa artykułów spożywczych ma swoje ściśle określone pole w chłodziarce. To oznacza, że umieszczenie danej kategorii produktów w innym miejscu niż należyte prowadzi nierzadko do szybkiego zepsucia się żywności bądź do zniekształcenia smaków przyrządzanych potraw. By sprawnie rozpakowywać zakupy i wiedzieć, co w której części lodówki układać, zapoznaj się z naszą ściągą w pigułce.

 

Na górze

 

Na najwyższym poziomi dobrze jest umieszczać wszelkiego rodzaju przetwory – od mlecznych wyrobów typu śmietana, mleko bądź jogurty i kefiry, przez powidła, dżemy czy konfitury. Są one przechowywane w opakowaniach, zatem na niższych szczeblach lodówki mogą się „skwasić" bądź „ściąć", gdyż im niżej, tym zimniej.

 

W centrum

 

Na środku lodówki dajmy te artykuły żywnościowe, które nadają się do przechowywania maksymalnie parę dni. Niech to będzie wędlina – nieważne czy w kawałku, czy w plasterkach, twarożek, żółty ser, pasztet. Ponadto to właśnie te półki sprzętu chłodzącego przewidziane są na dania w garnkach i naczyniach – od mięs, przez zupy i na deserach oraz sałatkach skończywszy.

 

Na dole

 

W szufladkach umiejscowionych na samym dole lodówki zazwyczaj panuje temperatura nieprzekraczająca 10 stopni Celsjusza. Tam także jest nieco większa wilgotność. W związku z tym, świetnie sprawdzi się przechowywanie w tym miejscu warzyw czy owoców. Poza tym, na dole chłodziarki zachowane zostaną również w świeżości twardsze sery.

 

Po bokach

 

W przegródkach w drzwiach można umieścić wszystkie butelki. Niech stanie tam napoczęte już mleko, olej czy sok. Jeżeli napoje są w kartonach, przelejmy je do ciemnego szkła i umieśćmy właśnie w tej przestrzeni, bowiem nie ulegną zakwaszeniu. Przeważnie producenci wyposażają schowki boczne w specjalne „wydmuszki" na jajka, bowiem ten rodzaj produktów spożywczych też najlepiej przechowywać w tej części urządzenia chłodzącego. Wynika to z faktu, że skorupka ma warstwę ochronną, która (o ile jajko nie zostanie wcześniej umyte) zabezpiecza przed przenikaniem różnorakich bakterii. Rezultatem tego jest możliwość przetrzymywania jajek w lodówce nawet niespełna miesiąc.

Zobacz również

Grzejnik czy podłogówka? Co lepiej sprawdzi się w kuchni?

Grzejnik czy podłogówka? Co lepiej sprawdzi się...

Ciepło od stóp Każdy, kto choć raz miał okazję stąpać po cieplutkiej podłodze, pod...

Zmywarka w wersji mini – czyli zmywarka kompaktowa

Zmywarka w wersji mini – czyli zmywarka...

55 centymetrów wystarczy! Być może niektórzy z Was nie wiedzieli, że jest coś takiego jak...
Komentarze (1)
1
Gość
mariusz
2015-11-30 15:41:23

Często, w niektórych lodówkach na półkach lub nad półkami są symbole gdzie, jakie produkty przechowywać. Oprócz tego ja jeszcze korzystam z opakowań próżniowych (z pompką próżniową) by przedłużyć świeżość niektórych potraw.

Twój komentarz
Ocena