Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Okap kuchenny – wyciąg czy pochłaniacz?

Sprzęt agd

Okap kuchenny – wyciąg czy pochłaniacz?

Ulubione0

Nie sposób wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez efektywnie działającego okapu. Jak jednak wybrać właściwy model spośród bogatej oferty producentów sprzętów AGD? Lepiej zdecydować się na wyciąg czy pochłaniacz? Oto krótki przewodnik, który pozwoli podjąć trafną decyzję?

Do czego potrzebny jest okap?

Okap kuchenny od jakiegoś czasu jest obowiązkowym elementem kuchennego wnętrza, nierzadko jego główną atrakcją, dekoracją, która wzbogaca a jednocześnie dopełnia aranżacji. Coraz piękniejsze, designerskie, ciekawe okapy wzbudzają zachwyt nie tylko przybyłych w odwiedziny gości, cieszą też oczy domowników na co dzień korzystających z kuchni. Odgrywanie roli dekoracyjnego gadżetu to jednak nie jest główna przyczyna, dla której ten sprzęt powinien pojawić się w każdej kuchni. Jego podstawową rolą jest oczyszczanie kuchennego powietrza z oparów i zapachów powstających w trakcie gotowania. Nie bez powodu instaluje się go więc bezpośrednio nad płytą grzewczą lub w jej okolicy. Okap powinien też skutecznie dbać o odpowiedni poziom wilgotności w pomieszczeniu, zapobiegając tym samym nie tylko parowaniu szyb okiennych, ale też niszczeniu mebli czy powstawaniu pleśni na ścianach. Co ważne, nie wystarczy jedynie zamontować prawidłowo okap w kuchni, trzeba umiejętnie z niego korzystać podczas każdego gotowania.
 

Czym się różni wyciąg od pochłaniacza?

Wśród przebogatej oferty producentów AGD sprzedających okapy znajdziemy przeróżne modele: małe i duże, o klasycznej formie lub też bardziej nietypowej, naścienne, wyspowe, sufitowe lub blatowe. Równie bogata jest też kolorystyka dostępnych okapów, ich kształty, jak materiały, z których są wykonane. Stojąc przed sklepową półką z napotkamy na jeszcze jedną różnicę – niektóre okapy są pochłaniaczami a inne wyciągami. I to jest tak naprawdę kluczowa kwestia, od której powinniśmy zacząć wybieranie okapu do swej kuchni. Na czym polega różnica między nimi?

  • Wyciąg (okap pracujący w trybie otwartym) jest zdecydowanie efektywniejszy od pochłaniacza. Jego zadaniem jest wysysanie wilgotnego, zanieczyszczonego kuchennego powietrza i odprowadzanie go na zewnątrz budynku poprzez specjalnie do tego przystosowane kanały w kominie.
  • Pochłaniacz (okap pracujący w trybie zamkniętym) z kolei ma za zadanie wysysać powietrze z kuchni, jednak nie usuwa go poza budynek, ponieważ nie jest podłączony do kanałów kominowych. Wyposażony jest on w szereg specjalnych filtrów, które oczyszczają i osuszają przepływające przez nie powietrze. W takim stanie wraca ono z powrotem do kuchni.


Co wybrać: wyciąg czy pochłaniacz?

Specjaliści zgodnie potwierdzają, że zdecydowanie lepiej pracuje i sprawdza się w kuchni wyciąg. Nie tylko usuwa on zanieczyszczone powietrze poza pomieszczenie, nie wymaga też aż tak częstych wymian i czyszczenia filtrów, jak ma to miejsce w przypadku pochłaniacza. Stojąc wiec przed wyborem: wyciąg czy pochłaniacz, lepiej zdecydować się na ten pierwszy. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Wyciąg ma zdecydowanie większe wymagania techniczne co do prawidłowego montażu w kuchni. Decydujące jest tu posiadanie dodatkowego przewodu w kominie, do którego będzie można podłączyć wyciąg. Nie może być to zwykły kanał wentylacyjny, do niego musi być bowiem pozostawiony swobodny dostęp w każdej kuchni. Zazwyczaj takich dodatkowych kanałów pozbawione są mieszkania w starszym budownictwie lub w budynkach wielorodzinnych, w których są zbiorcze kanały wentylacyjne. Co ważne, wyciągu nie można też podłączać do kanałów wentylacyjnych z mechanicznym odzyskiem ciepła – kuchenne, wilgotne i zabrudzone (często zatłuszczone) powietrze skutecznie zabrudzi zarówno wymienniki ciepła, jaki i same kanały wentylacyjne. Pod żadnym pozorem nie wolno też podłączać wyciągu do komina spalinowego, do którego odprowadzane są spaliny np. z kuchennego piecyka gazowego. W sytuacji, kiedy nie mamy możliwości właściwego podłączenia wyciągu, jedynym sensownym rozwiązaniem okazuje się montaż pochłaniacza. Brak konieczności podłączania go do kanałów kominowych pozwala na ulokowanie go w każdej kuchni, a sam okap wymaga jedynie podłączenia do prądu. Co ważne, pochłaniacz może być zlokalizowany w każdym, dowolnym miejscu w kuchni (nie ma konieczności umiejscawiania go w pobliżu przewodów kominowych, jak ma to miejsce w przypadku okapu pracującego w trybie otwartym).

Zobacz również

Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie rozmieścić meble kuchenne

Zasada trójkąta roboczego, czyli jak praktycznie...

Sam możesz zaprojektować swą kuchnię Podstawą kuchennej ergonomii jest zasada tzw. trójkąta....

Wybieramy sokowirówkę

Wybieramy sokowirówkę

Samo zdrowie Zalety świeżo wyciskanych soków docenią wszyscy, zwłaszcza rodzice małych...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena