Bezpieczne pieczenie – wykorzystanie funkcji zimnej obudowy
Nowoczesne piekarniki zostały wyposażone w wiele przydatnych funkcji, które wpływają na komfort użytkowania sprzętu a także na bezpieczeństwo pracy. Podejmując decyzję o zakupie zastanówmy się, do jakich celów i jak często będzie wykorzystywany. Taka inwestycja na lata może również wymagać napraw serwisowych, więc kwestia na przykład długości okresu gwarancyjnego również powinna zwrócić naszą uwagę. Nie skupiajmy się głównie na estetyce i oryginalnym designie, ale zapoznajmy się ze specyfikacją techniczną urządzenia i dodatkowymi opcjami. Niewątpliwie jedną z nich jest funkcja zimnej obudowy, której warto przyjrzeć się nieco bliżej.
Gorące wnętrze
Nikogo nie trzeba przekonywać, że podstawą pracy każdego piekarnika jest bardzo wysoka temperatura. Należy zatem zadbać, aby ciepło było wykorzystywane do odpowiedniego ogrzania potrawy (w zależności od pożądanego stanu) a nie całego pomieszczenia. Szczelne drzwi pozwalają uniknąć zbędnych strat energii, które w konsekwencji narażają użytkowników na poniesienie większych kosztów. Kolejną istotną kwestią jest nagrzewanie się szyby, drzwiczek i całej obudowy sprzętu, co może doprowadzić do poparzenia. Wiele tego typu przypadków zdarza się chociażby w wyniku pośpiechu. Zwróćmy na to większą uwagę zwłaszcza wtedy, gdy wśród domowników są również małe dzieci. Ich wrodzona ciekawość świata i rozgrzane sprzęty kuchenne to zbyt ryzykowne połączenie. Sprawny system chłodzenia obudowy sprawia, że już nie musimy się obawiać o zdrowie i bezpieczeństwo, gdy dojdzie do przypadkowego dotknięcia urządzenia w trakcie jego pracy, ponieważ wyklucza ryzyko poparzenia.
Zimna obudowa
Nie należy oczekiwać, że producenci określenie to traktują dosłownie. Funkcja zimnej obudowy w rzeczywistości oznacza, że drzwi piekarnika nie są na tyle gorące, aby można było się poparzyć. Główną ideą jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa w trakcie użytkowania ich sprzętu zgodnego z jego przeznaczeniem. Dlatego też zewnętrza część drzwiczek zazwyczaj osiąga temperaturę, która nie przekracza ok. 500. Co ważne, wartość ta nie zostaje przekroczona także podczas długotrwałego pieczenia. Efekt chłodnych drzwi uzyskuje się poprzez wykorzystanie specjalnego rodzaju szkła. Dwie, trzy a nawet cztery szyby, w zależności od producenta, tworzą pewnego rodzaju warstwę ochronną. Pomiędzy nimi panuje próżnia, której zadaniem jest zapewnienie dodatkowej izolacji. Na rynku dostępne są również modele wyposażone w bogatszy system ochrony drzwiczek, np. w specjalną termiczną warstwę odblaskową. Dzięki niej ciepło wytwarzane podczas pracy kumulowane jest we wnętrzu piekarnika, ale również pozwala na nieco mniejsze zużycie prądu. W utrzymaniu optymalnej temperatury pomaga też funkcja chłodzenia ścianek piekarnika. W obudowie urządzenia montowany jest wentylator, który miesza chłodniejsze powietrze z zewnątrz z ogrzanym, pochodzącym z jego wnętrza. Dzięki temu temperatura drzwiczek oraz ścianek piekarnika jest znacznie niższa, a tym samym bardziej bezpieczna dla otoczenia i użytkowników.