Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Funkcje solidnych piekarników – opis...

Porady

Funkcje solidnych piekarników – opis najpopularniejszych

Ulubione0

Innowacyjne piekarniki są obecnie konstruowane w taki sposób, aby ich wykorzystanie wiązało się z maksymalnym komfortem dla użytkownika oraz pełnym bezpieczeństwem. Pionierskie rozwiązania technologiczne przede wszystkim wpływają w zasadniczy sposób na wygodę domowników oraz skracają ogromnie czas poświęcany na przyrządzanie potraw czy wypieków do zupełnego minimum. Zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj opisywanego wyposażenia, zwróć uwagę na parę niesamowicie przydatnych i istotnych funkcji, jakie warto, aby miał Twój piecyk.

Opcja grzania

 

Standardowy piekarnik, zwłaszcza ten starej daty, trzeba solidnie nagrzać, aby w ogóle móc z niego korzystać. Niestety w praktyce pociąga to za sobą szereg niedostatków, bo przecież musimy uruchamiać maszynę nawet kilkadziesiąt minut wcześniej. Jest to z jednej strony bardzo nie ekologiczne, bo przecież marnujemy niepotrzebnie energię elektryczną, a z drugiej okazuje się to dość nieekonomiczny wariant. Nie da się ukryć, że rachunki za prąd przy częstym użytkowaniu takiego modelu piecyka mogą być zabójcze. Jeszcze inny aspekt to nasz własny, prywatny czas, który niestety ale musimy poświęcać na stanie przy piekarniku i non stop sprawdzanie czy aby nie już jest gotowy do pieczenia. Na szczęście w dzisiejszych realiach branży AGD jest tak wiele innowacyjnych wariantów piekarników, które w zasadniczy sposób ułatwiają codzienne obowiązki domowe. Szczególnie pomocną opcją jest funkcja grzania. Są to przyjazne naturze warianty piecyków, które pracują przy wręcz minimalnym zużyciu energii. Jest to bardzo pozytywne z perspektywy otaczającej nas przyrody, jak również okazuje się bardzo komfortowe dla nas samych. Dzięki tej funkcji możemy korzystać z piekarnika zaledwie kilka minut po jego włączeniu. W porównaniu z klasycznymi, staromodnymi piecykami to niesamowita wygoda. Ponadto posiadające tę opcję modele są też odpowiednie do pieczenia ryb, warzyw a nawet wszelkiego rodzaju mięs. Możemy zatem z takiego piekarnika korzystać na tyle szeroko, jak tylko będziemy chcieli.

 

Slow Food

 

Często konsumenci decydują się na rezygnację ze standardowego smażenia na patelni czy użytkowania popularnych niegdyś brytfann na rzecz pieczenia wszystkiego, co chcemy zjeść w piekarniku. Wydawać by się mogło, ze to bardzo zdrowy nawyk żywieniowy, bo przecież unikamy zastosowania tuczących i niezdrowych dla organizmu ludzkiego tłuszczy. Nie jemy ociekających olejem kotletów czy przesiąkniętych masłem bądź smalcem pieczeni. W każdym razie wielu domowników wybierających właśnie ten sposób przyrządzania codziennych obiadów nie zdaje sobie często sprawy, iż mimo braku tłustości, tego rodzaju produkty wcale nie są tak bardzo odżywcze jak można by się tego spodziewać. Wynika to zwłaszcza z faktu długiego pieczenia. Przecież poddawane nagrzaniu produkty spożywcze wielokrotnie właśnie pod wpływem tak silnego pieczenia stają się rozmiękłe, tracą swą chrupkość oraz soczystość. Tak więc wartości odżywcze tak serwowanych specjałów są raczej niskie. Złotym środkiem na połączenie tego co smaczne, z tym co bardzo zdrowe dla naszego organizmu jest funkcja slow food. W taką opcję wyposażone są coraz częściej nowoczesne piekarniki dostępne na rynku gospodarstwa domowego. Są one znakomitym wariantem dla tych, którzy preferują przygotowywanie delikatnych mięs oraz dań duszonych. Rewelacyjnie sprawdzają się one też w przypadku robienia przeróżnych zapiekanek czy nawet w rozmrażaniu produktów spożywczych. Ta opcja umożliwia pieczenie naszych artykułów żywnościowych w stosunkowo niskiej temperaturze. Najczęściej za optymalną rozumie się w tym przypadku temperaturę stu stopni Celsjusza. Działając tylko takim wskaźnikiem ciepła, nasz piekarnik piecze dobrze, ale nie zabija cennych właściwości zawartych we wkładanych do niego składnikach. Nie uciekają witaminy i minerały znajdujące się w jedzeniu, więc pozostaje ono nie tylko przepysznym w smaku, ale również bardzo odżywczym dla organizmu.

Zobacz również

Jaka podłoga do jasnej kuchni?

Jaka podłoga do jasnej kuchni?

Jak w laboratorium Wizualizacja opierająca się na dominancie jasnych kolorów powinna wiązać...

Suszarka do ubrań – przydatny sprzęt w każdym domu

Suszarka do ubrań – przydatny sprzęt w każdym...

Mniej popularna a jakże przydatna Podstawy asortymentu AGD umiejscawiane przykładowo w...
Komentarze (1)
1
Gość
Jagoda_Jagoda
2015-12-18 09:29:03

Jestem zwolenniczką slow food i faktycznie często korzystam z takiej funkcji w piekarniku. Jedzenie smakuje zupełnie inaczej - ma taki pełniejszy smak. W ogóle smak potraw w dużej mierze zależy od tego jakiego sprzętu używamy do przygotowania posiłku. Na własnym przykładzie przetestowałam masę patelni, garnków, a nawet kilka piekarników i faktycznie solidny piekarnik robi robotę :)

Twój komentarz
Ocena