Wszystko co powinieneś wiedzieć o wyborze piekarnika
Jednym z podstawowych rodzajów sprzętów gospodarstwa domowego jest porządny piekarnik. Taki rodzaj urządzenia musi znaleźć się w każdym pomieszczeniu kuchennym. Dzięki odpowiednio dobranemu piecykowi jesteśmy w stanie nie tylko upiec smaczne placki, ale także jest to niesamowicie przydatne rozwiązanie w momencie, gdy dbamy o linię i nie mamy zamiaru żywić się smażonymi produktami. Zamiast patelni, warto w związku z tym zainwestować w wysokiej jakości naczynie żaroodporne. Pytanie tylko – jak wybierać piekarnik, żeby wiedzieć, iż ma on wszelkie niezbędne funkcje?
Sprawdź klasę energetyczną
Kryterium, które niewątpliwie ma ogromne znaczenie, jeżeli mowa o wyposażeniu czterech kuchennych kątów w piekarnik, to klasa energetyczna. Musimy pamiętać o tym, że im bardziej jest ona efektywna, tym automatycznie posiadany przez nas sprzęt staje się dużo bardziej ekologiczny. W praktyce polega to na tym, iż znacznie szybciej i wydajniej pracuje, więc nie zużywa aż tyle prądu co inne modele dostępne na rynku AGD. Rezultatem tego okazuje się natomiast nic innego jak dużo niższe rachunki za prąd. Poza tym, pieczenie w takim piekarniku nie wymaga szczególnie dużo czasu. Musimy wiedzieć, że za najbardziej opłacalną wersję uznaje się piekarnik z klasą energetyczną A. Jest to sprzęt bardzo oszczędny, który zagwarantuje solidną oszczędność naszego domowego budżetu.
Zweryfikuj jak się nagrzewa
Wybierając piekarnik do naszej kuchni, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to czy dany model został wyposażony w specjalną opcję szybkiego nagrzewania. Jeżeli nie, musimy zastanowić się czy taki sprzęt jest w ogóle opłacalnym zakupem. Dlaczego? Otóż poprzez funkcję nagrzewania błyskawicznego nie tylko mamy znacznie ułatwioną pracę, bowiem nie musimy nagrzewać piecyka odpowiednio wcześniej, ale także jest to znakomita forma zredukowania niepotrzebnie marnowanej energii elektrycznej. Moc piekarnika z opisywanym tu udogodnieniem jest najwyższa, więc w ten sposób optymalna w danym momencie temperatura, jaką ustawiamy jest osiągana w stosunkowo krótkim upływie czasu.
Nie pomijaj aspektu czystości
Dobrej jakości piekarnik to taki, który nie wymaga zarówno długiego nagrzewania, jak i również szorowania po każdorazowym użyciu. By mieć pewność, że nasz piecyk jest utrzymany w należytym porządku, warto pamiętać o zakupie takiego modelu, który będzie posiadał tak zwany filtr tłuszczowy. Jest to specjalny element, który montowany jest na tylnej ścianie piecyka, w środku. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest uzyskiwanie czystych mas powietrza wydobywających się z grzałki termoobiegu. Tym samym nie będzie aż tak dużej ilości tłuszczów osadzających się na ściankach piekarnika. Jeszcze bardziej ekologiczne modele posiadają opcję samoistnego, ekologicznego czyszczenia. To innowacja wiążąca się z ochroną środowiska i komfortem użytkownika zarazem. Wypielęgnowanie komory takiego urządzenia wymaga zastosowania jedynie szklanki wody oraz trochę energii elektrycznej. W ten sposób woda jest odparowywana a powstająca para gromadzi się na ścianach komory. Usunięcie powstałych zanieczyszczeń jest już wtedy bardzo proste. Kiedy zakończymy doprowadzanie piecyka do porządku, możemy śmiało usunąć brud bez obaw o zbyt wysokie temperatury i poparzenie, gdyż w piecyku jest chłodno. Zero środków czyszczących i szkodliwych detergentów. Koniec z godzinami spędzanymi z gąbką w ręku i koniec pozostawionej na ściankach sprzętu spalenizny. Przybliżone rozwiązanie stanowi gwarancję precyzyjnej czystości.