Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Piekarnik zwykły czy piekarnik parowy?

Porady

Piekarnik zwykły czy piekarnik parowy?

Ulubione0

Mało kto, nie ma w domu piekarnika. Jest to urządzenie, które należy do podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Pozwala on przygotować nam pyszne dania oraz jeszcze lepsze ciasta. Dziś przyjrzymy się bliżej piekarnikowi parowemu, czyli urządzeniem który nieco przypomina parowar, jednak nadal pozostaje piekarnikiem. Jak działa? Czym jest? Jak wybrać taki piekarnik?

Jak działa piekarnik parowy?
Piekarnik parowy to dość specyficzne urządzenie. Łączy on bowiem w sobie cechy tradycyjnego piekarnika a także urządzenia dostosowanego do gotowania na parze. W piekarnikach parowych wykorzystywana jest również konwencjonalna metoda ogrzewania, w wyniku czego część ciepła pochodzi z pary, a część z rozgrzanego powietrza. Stosunek obu metod można swobodnie regulować za pomocą specjalnego oprogramowania. Piekarnik parowy należy do urządzeń przeznaczonych pod zabudowę, dlatego możemy go sprytnie ukryć w każdej kuchni.

Zalety i wady piekarnika parowego
Ogromną zaletą tego typu urządzeń jest ich wielofunkcyjność. Piekarnik parowy może z powodzeniem zastąpić sprzęty takie jak tradycyjny piekarnik, kuchenkę mikrofalową czy parowar. Główną wadą tego urządzenia jest duży pobór energii elektrycznej, przez co eksploatacja piekarnika parowego może być nieco wyższa niż w tradycyjnych modelach.

Funkcje które trzeba mieć
Przy wyborze piekarnika parowego należy wybrać najbardziej uniwersalny model. Należy wybrać sprzęt, który w stu procentach spełni nasze oczekiwania. Warto zdecydować się na piekarniki ze wszystkimi podstawowymi (oczywistymi i mniej oczywistymi) funkcjami. Pozornie nieistotne kwestie, mogą mieć wpływ na to czy będziemy zadowoleni z zakupu.

Odpowiednia wielkość piekarnika parowego
Najczęściej piekarniki parowe są nieco większe od tradycyjnego modelu tego urządzenia. Możemy także znaleźć modele w wersji kompaktowej, która świetnie sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach. Pamiętajmy jednak, że mniejsze piekarniki są mało praktyczne. Mają ograniczoną funkcjonalność, a to przecież ona liczy się najbardziej. Większe piekarniki to większe możliwości. Niestety musimy liczyć się z tym, że większe urządzenie to także większy pobór energii i wyższe rachunki za prąd.

Piekarnik parowy czy piekarnik zwykły – który sprzęt wybrać?
Piekarnik parowy różni się od tradycyjnego piekarnika tylko tym, że w piekarniku konwekcyjnym możemy gotować na parze. Pozostałe funkcje są identyczne i takie same. Oba modele różnią się tylko tą jedną cechą. To na który model piekarnika się zdecydujemy powinno być uzależnione od planowanego zastosowania. Jeżeli nie mamy zamiaru korzystać z funkcji pary w piekarniku, to nie ma sensu kupować tego typu urządzenia. Powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim nasze preferencje i możliwości kulinarne. Nie ma sensu przepłacać, skoro nie mamy zamiaru używać wszystkich funkcji piekarnika parowego.

Zobacz również

Innowacyjny sposób na oszczędność – czyli piekarnik 2 w 1

Innowacyjny sposób na oszczędność – czyli...

Nowoczesne podejście do potrzeb Piekarnik dwa w jednym z funkcją mikrofali to nowoczesne...

Wymiana płyty gazowej na płytę elektryczną – jak to zrobić?

Wymiana płyty gazowej na płytę elektryczną –...

Kuchnia gazowa – dlaczego warto ją wymienić? Kuchnia gazowa jeszcze do niedawna była jedynym...
Komentarze (1)
1
Gość
Magda
2017-05-22 15:47:29

Zgadzam się z autorem artykułu, że wybór jest kwestią indywidualną. Bardzo jednak polecam piekarniki parowe. Dania w ten sposób przygotowane (na parze) są o wiele zdrowsze i pożywniejsze. Pozdrawiam.

Twój komentarz
Ocena