Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czym różni się piekarnik parowy od zwykłego?

Porady

Czym różni się piekarnik parowy od zwykłego?

Ulubione0

Ciężko byłoby sobie wyobrazić kuchnię bez piekarnika. Jest to urządzenie, które od wielu lat należy do podstawowego wyposażenia pomieszczenia kuchennego. Okazuje się, że jest to sprzęt, z którego korzystamy naprawdę często. Z pomocą piekarnika możemy przygotować soczyste potrawy czy pyszne ciasta. Na efekt finalny, składa się nie tylko dobry przepis, ale również jakość urządzenia. Świat idzie do przodu, a producenci sprzętów AGD wciąż udoskonalają swoje sprzęty. Nowoczesne urządzenia wyposażone są w innowacyjne systemy, dzięki którym pieczenie, gotowanie i zmywanie staje się szybsze, łatwiejsze i przyjemniejsze. W dzisiejszym artykule pod lupę weźmiemy piekarnik parowy. Przedstawimy podstawowe różnice pomiędzy piekarnikami oraz opiszemy system działania. Zapraszamy do czytania.

Piekarnik parowy, czyli urządzenie dwa w jednym
Piekarnik parowy to typowe urządzenie 2 w 1. Jest to już nie tylko piekarnik, ale też parowar – urządzenie służące do gotowania na parze. Jak się okazuje, połączenie ze sobą tych dwóch funkcji jest bardzo efektywne.
Sekret działania piekarników parowych tkwi w specyfice ich działania, a mianowicie konwencjonalnej metodzie ogrzewania. Na czym to polega? Powstałe w piekarniku ciepło w części pochodzi z rozgrzanego powietrza, a w części z pary wodnej. Dzięki oprogramowaniu, możemy swobodnie regulować stosunek metod grzewczych.
Piekarniki parowe są nieco większe od tradycyjnych modeli, dlatego bardzo ważne jest, aby wcześniej sprawdzić ile mamy miejsca w kuchni lub ile chcemy go przeznaczyć. Na rynku znajdziemy także modele kompaktowe, jednak te są mniej praktyczne – nie wszystko się do nich zmieści. Warto dopasować urządzenie do naszych wymagań i potrzeb.


Piekarnik parowy – dlaczego warto go mieć?
Piekarnik parowy to bardzo funkcjonalne urządzenie. Po pierwsze mamy piekarnik – czyli możemy piec pyszne ciasta. Po drugie – mamy parowar, a więc możemy również gotować na parze. Łącząc ze sobą te dwie funkcje, nasze pieczone potrawy będą gotowe znacznie szybciej. Do tego wszystkiego, będą wyróżniać się smakiem i soczystością.


Czy piekarnik parowy ma jakieś wady?
Dla wielu osób przeszkodą może być to, że piekarnik parowy występuje tylko w formie przeznaczonej pod zabudowę. Drugim, bardzo ważnym aspektem jest pobór energii elektrycznej. Skoro jest to urządzenie 2 w 1, to prawdopodobnie będziemy korzystać z niego znacznie częściej, niż z tradycyjnego piekarnika, dlatego eksploatacja tego urządzenia jest dość kosztowna.

Zobacz również

Wykończenie ściany w kuchni – kilka najciekawszych rozwiązań

Wykończenie ściany w kuchni – kilka...

Płytki Kafelki na ścianę w kuchni? Nic nowego! To fakt, można całkiem śmiało wysunąć...

Czy system No Frost ma tylko zalety?

Czy system No Frost ma tylko zalety?

Czym jest No Frost? No Frost jest to system wykorzystywany w nowoczesnych lodówkach i...
Komentarze (1)
1
Gość
Marlena
2018-03-08 08:55:37

Taki piekarnik by mi się przydał. Od dawna mówię, że kupuję parowar i tak mówieniu się kończy.

Twój komentarz
Ocena