Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Starcie gigantów – płyta indukcyjna kontra...

Porady

Starcie gigantów – płyta indukcyjna kontra płyta ceramiczna, która sprawdza się lepiej?

Ulubione0

O jakości gotowania przesądzają nie tylko nasze indywidualne zdolności kulinarne, ale także sprzęt, który mamy do dyspozycji. Obecnie istnieje szereg rozmaitych wariantów kuchenek, jakie konsumenci mogą wybierać do swych gospodarstw domowych. Równie popularne są modele gazowe, elektryczne czy hybrydowe. W niniejszym artykule pokażemy Ci, jakie są plusy i minusy zastosowania wysokiej klasy płyt ceramicznych oraz indukcyjnych.

Dzisiaj porównamy dwa rodzaje płyt grzewczych – indukcyjnych i ceramicznych. Postaramy się przedstawić wady i zalety obu tych rozwiązań (jak i różnice pomiędzy nimi), aby ułatwić Wam wybór.

Indukcja się opłaca, czyli zalety gotowania na płycie indukcyjnej

Hitem ostatnich lat są płyty indukcyjne. Posiadają one specjalne cewki, które odpowiedzialne są za wytwarzanie pola elektromagnetycznego. Wyznaczone pole 'odczuwając' kontakt z naczyniem od razu się nagrzewa – dzięki czemu gotowanie na płycie indukcyjnej jest bardzo szybkie. Płyty tego typu charakteryzują się nowoczesnym wyglądem i świetnie będą się prezentować w dosłownie każdej kuchni. Kuchnia indukcyjna jest znacznie bardziej efektywniejsza niż na przykład kuchnia gazowa. Dno naczynia jest bardzo szybko nagrzane, przez co przygotowanie potraw zajmuje dosłownie kilka chwil. Szybka zdolność nagrzewania pozwala zaoszczędzić nam sporo czasu, ale także zmniejsza nasze rachunki! Inwestycja z płytę indukcyjną to dość spory wydatek, jednak biorąc pod uwagę ogólne korzyści wynikające z użytkowania a także niższe rachunki za prąd – to można śmiało stwierdzić, że indukcja się opłaca! Gotowanie na płycie indukcyjnej jest niezwykle intuicyjne – gorące jest bowiem jedynie wyznaczone pole grzewcze – reszta płyty pozostaje chłodna, dzięki czemu ryzyko poparzenia praktycznie nie istnieje. Kuchnia indukcyjna jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości, nie wymaga szorowania – niechcąco wylane potrawy nie przywierają do powierzchni.

 

Oszczędność energii i czasu

Największą konkurencją dla płyt ceramicznych okazują się płyty indukcyjne. Odznaczają się one nowoczesnością podobnie jak i wyżej scharakteryzowane modele oraz są wyposażone w specyficzne elementy grzewcze zwane cewkami wytwarzającymi zmienne pole magnetyczne. To sprawia, że gotowanie jest nie tylko bardzo sprawnie przebiegającą czynnością, co także nie ma obaw o jakiekolwiek niebezpieczeństwo.

Takie kuchenki są dużo efektywniejsze niż gazowe. Poprzez zastosowanie określonych cewek możliwe okazuje się znacznie szybsze nagrzewanie dna naczyń stawianych na płycie a to powoduje natychmiastowe wręcz przyrządzenie potraw będących w garnku. Nie marnujemy za dużo czasu ani tym bardziej nie męczymy się z ustawianiem płomienia ognia na optymalnym wskaźniku. Śmiało można rzec, że gotowanie w tym przypadku jest niesamowicie intuicyjne. Takie zmienne pole magnetyczne uniemożliwia przypadki poparzeń. Co więcej, płyta tej kategorii jest znacznie łatwiejsza w czyszczeniu. Nie trzeba szorować jej powierzchni, bo i rzadko kiedy dochodzi do sytuacji, że rozlane potrawy przypalą się czy przywrą do powierzchni.

Na płycie grzewczej (indukcyjnej) możemy kontrolować gotowanie, więc to umożliwia bezproblemowe przygotowanie nawet takich potraw, które wymagają skrupulatnych receptur ich przyrządzenia. Niestety także i tego rodzaju asortyment, mimo swej innowacyjności, ma pewne wyraźne minusy. Do mankamentów charakteryzowanych płyt indukcyjnych zaliczyć należy zwłaszcza konieczność zakupu specjalnych pakietów naczyń. Nie jest wskazane – tak z punktu widzenia ochrony samego sprzętu, jak też i jakości gotowanych dań – używanie zwyczajnych emaliowanych akcesoriów. Garnki najlepiej, aby były wyposażone w grube i solidne dno ferromagnetyczne. Równie dobrze na takiej powierzchni spiszą się też modele ze stali nierdzewnej oraz warianty naczyń żeliwnych.

Za płyty tej kategorii zaś wyposażone w nowoczesne opcje i funkcje trzeba zapłacić niekiedy nawet i kilkanaście tysięcy złotych! Na koniec jeszcze jedna porada – zanim nabędziesz określony produkt, sprawdź czy jest to faktycznie sprzęt wybranej przez Ciebie kategorii. Jest dziś tak wiele różnorodnych podróbek solidnych urządzeń, które ceną różnią się niewiele, że w zasadzie nie jest trudno dać się naciąć. By mieć sto procent pewności, że nabywana płyta jest indukcyjna, musimy sprawdzić czy widnieje na niej napis „for induction".

 

Wady kuchni indukcyjnych

Już wspomnieliśmy o tym, że płyta indukcyjna jest stosunkowo droga, dlatego nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jest to sprzęt z wyższej półki i posiada liczne innowacyjne funkcje i wygodne rozwiązania, jednak aby móc z niej w pełni korzystać konieczne jest posiadanie odpowiednich naczyń. Zakup garnków i patelni ze specjalnym dnem to kolejny wydatek.

 

Płyta ceramiczna od kuchni

Ten rodzaj płyt służących do gotowania zaczął opanowywać rynek AGD w latach siedemdziesiątych minionego stulecia. W zasadzie można powiedzieć, iż pojawienie się tychże elementów wyposażenia kuchennego stało się niczym innym jak po swego rodzaju rewolucją w sferze kulinariów. Konsumenci mogli przy pomocy asortymentu z wytrzymałej i solidnej ceramiki stworzyć zupełnie nową jakość gotowania.

W porównaniu z tradycyjnymi płytami elektrycznymi, owe modele odznaczają się nie tylko świetnym, bo innowacyjnym designem, ale także są dużo bardziej funkcjonalne. Można przy ich zastosowaniu naprawdę sprawnie przygotować wszelkie rodzaje serwowanych posiłków. Są one też niesamowicie proste do wyczyszczenia. Nie są więc straszne rozlane na nich składniki. Nie ma nieestetycznych zacieków, plam bądź jakichkolwiek problemów z zarysowaniami i brzydkimi mazakami. Wszystkie te wspomniane powyżej zalety wynikają ze specyficznej konstrukcji opisywanych płyt ceramicznych. Otóż pod podłożem, na którym stawiamy naczynia podczas gotowania, zamontowane są specjalne części grzejne. W zasadzie dominują w tym wariancie spirale elektryczne czy też lampy halogenowe.

W ten sposób możliwe okazuje się nagrzewanie umieszczanych na powierzchni garnków dużo szybciej. To nie tylko sprawniejsze, ale i znacząco bardziej ekonomiczne rozwiązanie. Nie tracimy czasu ani nie marnujemy energii elektrycznej, więc i rachunki za prąd są dużo niższe. Omawiane kategorie są trafnym wyborem również dla osób, które są wygodne. Takie modele płyt mają z reguły panele dotykowe. Tym samym nie musimy się fatygować, a jedynie dotknąć elektroniczny moduł w wybranym miejscu. Ponadto ten rodzaj sprzętu ma specyficzne blokady na przykład przeciw dzieciom, co jest bardzo ważne w momencie, gdy mamy zabudowaną kuchnię i sprzęty znajdują się na dole zabudowy. Płyty tego rodzaju dysponują też timerem.

Nie jest konieczne odliczanie od momentu wsadzenia naczynia do piekarnika czy patrzenie non stop an zegarek. Ustawiamy timer i kuchenka wyłącza się sama w określonym czasie. Jeżeli zdecydujemy się na jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązania, ale niestety zarazem modele dużo droższe, będziemy mieli do dyspozycji również czujniki smażenia i automatykę gotowania. To da sposobność pichcenia na naprawdę wysokim poziomie. Jest to równoznaczne z brakiem przypadków przegotowania, przesmażenia czy spalenia przyrządzanych potraw.

 

Płyta ceramiczna – zalety urządzenia

Mało kto wie, ale pierwsze płyty ceramiczne pojawiły się już w latach siedemdziesiątych. Uwagę konsumentów przyciągnęły nie tylko oryginalnym, nowoczesnym designem, ale także dużą funkcjonalnością i solidnością wykonania. Płyty ceramiczne są bardzo łatwe do czyszczenia – wystarczy wilgotna ściereczka i gotowe. Nagrzewa się bardzo szybko, a część grzewczą stanowią lampy halogenowe lub spirale elektryczne – w zależności od modelu oraz producenta. Wyposażone są w dotykowy panel sterujący, dlatego zarówno obsługa jak i włączanie kuchenki jest bardzo proste.

 

Płyta ceramiczna – wady urządzenia

Musimy pamiętać, że płyta ceramiczna podczas gotowania się nagrzewa. Nagrzewa się cała jej powierzchnia – dlatego też musimy uważać, by się nie poparzyć. Jeśli w naszym domu są dzieci, to powinniśmy pilnować, by nie zbliżały się do płyty grzewczej. Płyta po skończonej pracy dość długo się chłodzi, dlatego warto mieć to na uwadze.

 

Kuchnia ceramiczna czy indukcyjna?

Obie płyty mają zarówno mocne, jak i słabe strony. Przed zakupem warto określić nasze priorytety – co jest dla nas ważne i czego wymagamy od tego typu urządzeń. Jeśli w naszym domu są dzieci, to lepsza będzie płyta indukcyjna – podczas pracy, jej powierzchnia nadal pozostaje chłodna, a więc nie ma ryzyka poparzenia. Jeśli nie chcemy wydawać majątku na płytę i dodatkowe naczynia, to warto pozostać przy ceramice. Jest to dobrej jakości płyta – będziemy tylko musieli uważać na to, by się nie poparzyć.

Zobacz również

Wytworny styl w Twojej kuchni – czyli kuchnia w stylu wiktoriańskim

Wytworny styl w Twojej kuchni – czyli kuchnia w...

Styl wiktoriański, skąd pochodzi i czym jest? Styl wiktoriański najlepiej będzie się...

Jakie uchwyty wybrać do szafek kuchennych?

Jakie uchwyty wybrać do szafek kuchennych?

Gałki Jednym z najpopularniejszych uchwytów są gałki, które najlepiej sprawdzają się w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena