Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Starcie gigantów – płyta indukcyjna kontra...

Porady

Starcie gigantów – płyta indukcyjna kontra płyta ceramiczna, która sprawdza się lepiej?

Ulubione0

Na finalny smak naszych potraw ma wpływ wiele czynników. Zaczynając od sprawdzonego przepisu, po świeże produkty a na dobrej jakości naczyniach kończąc. Niezwykle ważny jest również sprzęt, na jakim przygotowujemy potrawy. Dzisiaj porównamy dwa rodzaje płyt grzewczych – indukcyjnych i ceramicznych. Postaramy się przedstawić wady i zalety obu tych rozwiązań, aby ułatwić Wam wybór.

Indukcja się opłaca, czyli zalety gotowania na indukcji
Hitem ostatnich lat są płyty indukcyjne. Posiadają one specjalne cewki, które odpowiedzialne są za wytwarzanie pola elektromagnetycznego. Wyznaczone pole 'odczuwając' kontakt z naczyniem od razu się nagrzewa – dzięki czemu gotowanie na płycie indukcyjnej jest bardzo szybkie. Płyty tego typu charakteryzują się nowoczesnym wyglądem i świetnie będą się prezentować w dosłownie każdej kuchni. Kuchnia indukcyjna jest znacznie bardziej efektywniejsza niż na przykład kuchnia gazowa. Dno naczynia jest bardzo szybko nagrzane, przez co przygotowanie potraw zajmuje dosłownie kilka chwil. Szybka zdolność nagrzewania pozwala zaoszczędzić nam sporo czasu, ale także zmniejsza nasze rachunki! Inwestycja z płytę indukcyjną to dość spory wydatek, jednak biorąc pod uwagę ogólne korzyści wynikające z użytkowania a także niższe rachunki za prąd – to można śmiało stwierdzić, że indukcja się opłaca! Gotowanie na płycie indukcyjnej jest niezwykle intuicyjne – gorące jest bowiem jedynie wyznaczone pole grzewcze – reszta płyty pozostaje chłodna, dzięki czemu ryzyko poparzenia praktycznie nie istnieje. Kuchnia indukcyjna jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości, nie wymaga szorowania – niechcąco wylane potrawy nie przywierają do powierzchni.

Indukcja nie taka idealna – wady urządzenia
Już wspomnieliśmy o tym, że płyta indukcyjna jest stosunkowo droga, dlatego nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jest to sprzęt z wyższej półki i posiada liczne innowacyjne funkcje i wygodne rozwiązania, jednak aby móc z niej w pełni korzystać konieczne jest posiadanie odpowiednich naczyń. Zakup garnków i patelni ze specjalnym dnem to kolejny wydatek.

Ceramiczna alternatywa gotowania
Płyty ceramiczne zaczęły się pojawiać już w latach siedemdziesiątych. Swoją popularność i uznanie wśród konsumentów zyskały nie tylko oryginalnym designem, ale przede wszystkim dużą solidnością i funkcjonalnością. Podobnie jak płyty indukcyjne, bardzo łatwo się je czyści, dlatego nawet bardzo częsta eksploatacja nie jest im (i nam) straszna. Część grzejną stanowią tutaj spirale elektryczne bądź lampy halogenowe – dzięki czemu, nagrzewanie kuchenki jest dość szybkie. Płyty ceramiczne często wyposażone są w panele dotykowe, dzięki czemu ich sterowanie jest niezwykle wygodne.

Ceramika parzy – uwaga!
W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, płyty ceramiczne podczas gotowania są gorące. Nagrzewa się cała ich powierzchnia a nie tylko wydzielone pole grzewcze. Podczas jej użytkowania należy uważać, szczególnie jeżeli w domu są dzieci. Po skończonej pracy, płyta dość długo się chłodzi, dlatego najlepiej mieć oczy dookoła głowy, nawet po wyjściu z kuchni.

Zobacz również

Kuchenny alfabet

Kuchenny alfabet

A AntiFingerPrint – rodzaj specjalnej powłoki, którą trwale pokryte są niektóre urządzenia...

Kuchnia bezpieczna dla dziecka

Kuchnia bezpieczna dla dziecka

W trosce o najmłodszych Każdy rodzić wie, jak daleko może zaprowadzić dziecko jego...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena