Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Płyty indukcyjne – kuchenka naszych czasów?

Porady

Płyty indukcyjne – kuchenka naszych czasów?

Ulubione0

Płyty indukcyjne powoli zaczynają wypierać tradycyjne, gazowe kuchnie. Są atrakcyjne, kuszą swoim nowoczesnym wyglądem i designem. Świetnie prezentują się w nowej kuchnie i po prostu – robią dobre wrażenie. Jednak czy tak naprawdę są takie dobre? Jak wybrać płytę indukcyjną? Czym jest płyta indukcyjna?

Co to jest płyta indukcyjna?


Płyta indukcyjna, podobnie jak kuchenka gazowa służy do gotowania potraw. Wykorzystują one szybkozmienne pole magnetyczne – nagrzewa się znacznie szybciej niż kuchenka gazowa czy elektryczna. Do gotowania na płycie indukcyjnej konieczny jest zakup specjalnych naczyń – ze stali lub żeliwa.

 

 

Zalety płyt indukcyjnych


Są proste i bezpieczne w obsłudze – płyty indukcyjne dzięki specyfice działania działają bezpośrednio na naczynia – blat pozostaje chłody. Możliwość oparzenia sięga minimum, tym bardziej, że nie mamy do czynienia z płomieniami, tak jak ma to miejsce w kuchni gazowej. Są ekonomiczne i tanie w utrzymaniu – zużywają mniej energii elektrycznej ponieważ nagrzewają się tylko w miejscu 'zetknięcia' z naczyniem. Płyty indukcyjne pozwalają na dokładne ustawienie temperatury. Dzięki płaskiej powierzchni i prostym designem płyta indukcyjna jest łatwa do czyszczenia – nie ma problematycznych zakamarków, które ciężko wyczyścić. Płyta indukcyjna bardzo szybko się nagrzewa, gwarantuje szybsze przygotowanie posiłków. Dostępnych na rynku jest wiele modeli, których producenci prześcigają się w wymyślaniu dodatkowych, przydatnych funkcji. Mamy duży wybór tych prostych, bezpiecznych urządzeń.

 

 

Wady płyt indukcyjnych


Płyty indukcyjne mimo wielu zalet, mają również wady. Przede wszystkim cena – płyty indukcyjne są droższe od tradycyjnych kuchenek gazowych, przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Dodatkowym minusem jest konieczność zakupu nowych naczyń – takich wykonanych ze stali lub żeliwa, które są przystosowane do gotowania na płytach indukcyjnych. Ze względu na wytwarzane pole magnetyczne, nie każdy może pozwolić sobie na jej montaż.

 

 

Kształt, pola grzewcze – czyli co jest istotne?


Na rynku dostępny jest szeroki asortyment płyt indukcyjnych. Różnią się między sobą kształtem, kolorem – ogólny design i wygląd powinniśmy dopasować do wystroju kuchni – tak, aby fajnie komponował się z całością. Do wyboru mamy typowe i bardziej oryginalne kształty. Ilość pól grzewczych jest dość istotnym czynnikiem. Im ich jest mniej, tym niższa cena urządzenia.

 

 

Warto czy nie warto?


Płyty indukcyjne to fajne, bardzo intuicyjne rozwiązanie do naszej kuchni. Nowatorska technologia pozwala zaoszczędzić energię i jeszcze szybciej przygotować gotowane potrawy. Szybko się nagrzewają, są łatwe do czyszczenia i przede wszystkim ładnie się prezentują. Niestety, są stosunkowo drogie – co może zniechęcać. Mimo tego, że wraz z zakupem płyty indukcyjnej trzeba również zainwestować w specjalne naczynia to płyta indukcyjna cieszy się dużym uznaniem.

Zobacz również

Światło uzupełniające w kuchni

Światło uzupełniające w kuchni

Nad blatem Warto zainwestować w niewielkie rozmiarowo lampki przeznaczone do ulokowania nad...

Funkcje solidnych piekarników – opis najpopularniejszych

Funkcje solidnych piekarników – opis...

Opcja grzania   Standardowy piekarnik, zwłaszcza ten starej daty, trzeba solidnie nagrzać,...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena