Płyta indukcyjna czy płyta gazowa?
Wybór wyposażenia naszej wymarzonej kuchni determinuje wiele czynników. Oprócz kwestii finansowych należy brać pod uwagę kulinarne preferencje, styl życia a także przyłącza, którymi w danym momencie dysponujemy. Istotne jest również to, ile czasu chcemy lub możemy poświęcić na gotowanie i związane z tym porządki oraz to z jakich garnków korzystamy. Odpowiedzi na tego typu pytania pozwolą dokonać właściwego wyboru pomiędzy zakupem płyty indukcyjnej lub gazowej.
Płyta indukcyjna
Aby móc bez przeszkód korzystać z płyty indukcyjnej, wymagany jest dostęp do trójfazowej instalacji elektrycznej. W tym przypadku ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Energia elektryczna przetwarzana jest w cieplną jedynie w dnie naczynia dostosowując się do jego wymiarów, więc jest to zdecydowanie bardziej bezpieczne rozwiązanie od tradycyjnej płyty gazowej, gdzie mamy do czynienia z żywym ogniem. Tutaj redukujemy ryzyko poparzenia, czy przypadkowego podpalenia ściereczki. Jest to również bardzo wygodny sposób przyrządzania rozmaitych potraw, ale wraz ze wzrostem komfortu użytkowania rośnie również i cena sprzętu (w porównaniu z tradycyjną płytą gazową). Więcej nakładów finansowych pochłonie też ewentualna wymiana garnków, na te wyprodukowane z metali ferromagnetycznych. Z pewnością musimy zrezygnować z tych wyprodukowanych ze szkła, aluminium czy stali szlachetnej. Gdy nie mamy pewności czy dane naczynie się sprawdzi, wystarczy do dna przyłożyć magnes. Przyciąganie oznacza, że garnek spełni oczekiwania pod względem technicznych wymagań płyty.
Płyta gazowa
Chcąc korzystać z płyty gazowej, należy pamiętać o tym, aby budynek w którym mieszkamy był podłączony do sieci gazowej. Ciepło niezbędne do jej funkcjonowania otrzymuje się w procesie spalania gazu, który wydobywa się z dostępnych palników. Zazwyczaj producenci montują od dwóch do pięciu palników różniących się między sobą siłą grzejną, co pozwala na optymalne wykorzystanie w zależności od bieżących potrzeb. Jednakże wytworzone ciepło ogrzewa również powietrze wokół samej płyty a opary spalającego się gazu tworzą uporczywy osad na przykład na kuchennych szafkach. Zwolennicy płyty gazowej z pewnością przytoczą argument przemawiający na jej korzyść, iż jest ona mniej wymagająca jeśli chodzi o stosowane garnki. I rzeczywiście tutaj mamy zupełną dowolność. Należy jednak pamiętać, że niektóre naczynia wyposażone w plastikowe uchwyty przy dłuższym gotowaniu mogą się nagrzewać do tego stopnia, że będzie się wydzielał nieprzyjemny, a nawet drażniący zapach. Gdybyśmy jednak z jakichś względów postanowili zmienić decyzję na rzecz płyty indukcyjnej, zawsze można zamknąć dojście gazu oraz zlecić fachowcom dostosowanie instalacji elektrycznej do nowych wymogów.
Konserwacja i czyszczenie
Wybór płyty jest trudny, ale poza ich właściwościami wynikającymi z kwestii czysto technicznych, nie należy zapominać o odpowiedniej pielęgnacji. Codzienna dbałość o stan czystości naszego urządzenia pozwoli zaoszczędzić sporo czasu i dodatkowej pracy. Przede wszystkim zwracajmy uwagę na gotujące się potrawy, aby nie dopuścić do ich wykipienia. Mały ogień, czy nieduża moc grzewcza to nasi sprzymierzeńcy również w kwestii lepszego smaku przygotowywanej potrawy, gdyż mamy większe szanse, że posiłek nie będzie przypalony a powolne gotowanie pozwala wydobyć głębie aromatu. Płytę gazową najlepiej czyścić każdorazowo tuż po ostudzeniu przy użyciu szmatki i kuchennego detergentu lub specjalnie do tego przeznaczonego środka. Pozostałe elementy, które można bez problemu zdemontować, również należy regularnie czyścić. Można sobie to ułatwić uprzednio namaczając je w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Bardzo łatwo zachować czystość płyty indukcyjnej i jest to jej niezaprzeczalny atut. Gładka powierzchnia uniemożliwia zaleganie uciążliwych zabrudzeń. Nawet w trakcie gotowania płyta pozostaje chłodna, więc z łatwością w każdej chwili przetrzemy ją, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Do konserwacji warto wykorzystać środki, które równocześnie czyszczą i pielęgnują powierzchnię, ograniczając możliwość powstawania zarysowań, czy nawet matowienia.
Żeby mieć płytę gazową budynek nie musi mieć podłączenia do sieci gazowej bo jest też takie coś jak butla. Miałem właśnie taką gazówkę ale w tym roku robiliśmy remont kuchni i zdecydowaliśmy się na indukcję.