Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Rodzaje płyt grzewczych – gazowa, elektryczna i...

Porady


Rodzaje płyt grzewczych – gazowa, elektryczna i indukcyjna

Podczas urządzania kuchni mamy przed sobą wiele – dość trudnych wyborów. Najpierw wybieramy kolor ścian, meble – ich rozkład, a później przychodzi czas na wybór poszczególnych funkcjonalnych urządzeń. Dość sporym dylematem, może okazać się wybór płyty grzewczej – musi być ekonomiczna, bezpieczna i pasować do wystroju naszej kuchni. Jaką płytę grzewczą wybrać?

Na zdjęciu: Studio Asan

Na rynku, dostępne są aktualnie trzy główne rodzaje kuchni grzewczych – gazowe, elektryczne i indukcyjne. Producenci, specjalnie dla osób niezdecydowanych tworzą również płyty modułowe, czyli łączą różne rodzaje płyt.

 

Tradycyjna płyta / kuchenka gazowa

Aby mogła 'funkcjonować' konieczne jest doprowadzenie łączy gazowych lub dowożenie butli z gazem. Często, w nowym budownictwie nie ma możliwości doprowadzenia takiej sieci, dlatego właściciele albo we własnym zakresie zaopatrują się z butle, lub wybierają inny rodzaj kuchenki. Wśród płyt gazowych, wyróżniamy trzy typy – emaliowane, ze stali nierdzewnej i szklane. Najtańsze są emaliowane, te ze stali często wybierane są do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz, a szklane są wykonane ze szkła hartowanego i wyglądem przypominają płyty ceramiczne.


Zwolennicy kuchni gazowych twierdzą, że przygotowywane na nich potrawy mają lepszy smak. Płyta gazowa jest tania w eksploatacji i ma niewysoką cenę. Rzadko ulega uszkodzeniom i awariom – jeden model posłuży nam naprawdę długo. Kuchenka gazowa działa niezależnie od dostawcy energii elektrycznej.


Ze względu na ogień i nieszczelność instalacji gazowej może być niebezpieczna. W porównaniu do kuchenki indukcyjnej, gazowa płyta grzewcza wymaga więcej czasu na przygotowanie potraw. Mamy ogień – nasze garnki są narażone na przypalenie. Jest trudniejsza to utrzymania w czystości, głównie ze względu na łatwo tworzące się osady z tłuszczu.

 

Płyta na prąd, czyli kuchnia elektryczna

Płyta elektryczna jest zasilana prądem. Nie posiada palników – zamiast tego, cała powierzchnia podzielona jest na pola. Płyty elektryczne dzielimy na trzy rodzaje – żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. Żeliwne – pola w nich, wystają ponad płytę. Mimo, że są tanie to ich koszt eksploatacyjny jest wysoki. Ceramiczne – posiadają płaską powierzchnię. Indukcyjne – opowiemy o nich niżej.


Płyty elektryczne ceramiczne są tańsze, niż płyty indukcyjne. Czas przygotowywania potraw jest krótszy, niż na płycie gazowej i jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Płyta ceramiczna posiada mnóstwo dodatkowych funkcji a tłuszcz nie osiada się na jej powierzchni. Nie ma ognia, więc nie ma możliwości spalenia garnków.


Niestety, jeżeli z różnych przyczyn zabraknie nam prądu, to jesteśmy uziemieni i nie możemy nic ugotować. Koszty jej eksploatacji są większe, niż kuchenki gazowej. Ze względu na elektronikę jest ona bardziej podatna na awarie, a chwila nieuwagi przy nagrzanej płycie może skutkować poparzeniem.

 

Sekret indukcji, czyli najpopularniejsza płyta grzewcza

Należy do płyt elektrycznych, jednak oprócz prądu, do grzania potraw wykorzystuje się również zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Są najdroższe ale również najbardziej efektywne.


Płyta indukcyjna bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu gotowanie odbywa się bardzo szybko. Jest bezpieczna – nie ma możliwości poparzenia. Jest łatwa w utrzymaniu czystości, a jej koszt utrzymania jest porównywalny do płyty gazowej.


Jest efektywna, ale też bardzo droga. Dodatkowo, decydując się na płytę indukcyjną musimy kupić specjalne garnki, które są przeznaczone do tego typu kuchenek. Płyty indukcyjne, mimo fajnego, nowoczesnego wyglądu dość często ulegają awariom.

 

Ceramiczne płyty grzejne

Ten rodzaj płyty jest niesamowicie komfortowym rozwiązaniem. To innowacja zaprojektowana tak, aby jej obsługa nie była dla użytkownika czasochłonna ani tym bardziej problemowa. Na tego typu płaszczyźnie grzejnej brak wystających palników, powierzchnia jest płaska, co daje nie tylko dużą elegancję i nowoczesny wygląd, co także pozwala na łatwe czyszczenie płyty. Cechą wyróżniającą opisywany model jest rewelacyjne przewodzenie ciepła. Płyta składa się ze specyficznych stref grzejnych, a więc wyodrębnionych na niej pól.

 

Którą płytę grzewczą wybrać?

Wybór płyty grzewczej nie jest łatwy. Każdy rodzaj płyt ma swoje wady i zalety. Powinniśmy zastanowić się, który typ najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni. Kuchnia musi być przede wszystkim funkcjonalna – a nie tylko dobrze wyglądać.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/starcie-gigantow-plyta-indukcyjna-kontra-plyta-ceramiczna-ktora-sprawdza-sie-lepiej-1746.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-mocno-sie-nagrzewa-2999.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/plyty-indukcyjne/grzanie-na-zimno-sekrety-indukcji-26.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/z-czego-sklada-sie-plyta-indukcyjna-3064.html

Komentarze


5.00/5 3 3
5
Dorota

Do wyboru, do koloru:) informację w artykule na pewno pomogą wybrać odpowiednią opcję dla zainteresowanych. Mi bardzo pomógł!


5
Anna

Mam indukcję i nie narzekam. Trzeba tylko wyposażyć się w dobre garnki i naczynia.


5
anita

Jestem fanką płyt gazowych. Klasyczne, wygodne i dobrze grzeją i prezentują się w kuchni. Polecam!

Zobacz również


Malakser – Twój sposób na perfekcję w kuchni


W kuchni liczy się efektywność jak i oszczędność. Chodzi tutaj głównie o...

Nowoczesne technologie w sprzętach AGD


Producenci sprzętów AGD nie mają lekko... Rozwój techniki wymusza u nich nieustanne...

Jak kupić dobrą frytkownicę?


Dawniej frytkownicę można było spotkać niemalże w każdym domu. Dziś, urządzenie to...