Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Płyta indukcyjna mocno się nagrzewa
Porady

Płyta indukcyjna mocno się nagrzewa

Płyta indukcyjna, poza polem grzewczym na którym obywa się gotowanie, powinna pozostawać chłodna w dotyku. Co jednak, gdy nasza płyta nagle mocno się nagrzewa albo też w szufladzie pod płytą zaczyna się robić naprawdę gorąco? Czy to normalne? Jak działa płyta indukcyjna, co zrobić, kiedy się przegrzewa i jak o nią dbać, by uniknąć kłopotów?

Na zdjęciu: Studio Mebli Alline

Tak działa płyta indukcyjna – czyli jak być powinno

 

Niezależnie do tego, czy zdecydujesz się na płytę indukcyjną Bosch, Amica, Samsung czy Siemens, zasada ich działania będzie dokładnie taka sama. Kiedy na jej polu grzejnym umieszczasz garnek, pomiędzy jego dnem a cewką magnetyczną wytwarzane jest pole magnetyczne. To z kolei prowadzi do powstawania prądów wirowych w naczyniu, co skutkuje jego nagrzewaniem. Oznacza to, że na płycie indukcyjnej można gotować jedynie w garnkach z dnem magnetycznym. Jeżeli ściągniemy naczynie z pola grzejnego, automatycznie przerwiemy proces jego nagrzewania. To właśnie ta technologia sprawia, że płyta indukcyjna jest tak wydajna, a do dna ustawionego na niej naczynia trafia aż 90% wytworzonej przez nią energii (podczas gdy w przypadku płyty ceramicznej wskaźnik ten wynosi 60%, a dla kuchni gazowej zaledwie 45%). Dlatego też, kiedy jedzenie podgrzewamy na jednym z pół indukcyjnych, pozostała powierzchnia płyty powinna pozostać zimna. Co jeśli mimo wszystko przestrzeń wokół płyty lub pod nią nadmiernie się nagrzewa?

 

Płyta indukcyjna mocno się nagrzewa – czy to normalne?

 

Płyta indukcyjna montowana jest w blacie. Pod nią najczęściej znajdują się kuchenne szafliki bądź też szuflady. Zdarza się, że przestrzeń ta zbyt mocno się nagrzewa. Gorące mogą być też na przykład metalowe sztućce, które przechowujemy się pod nią. Czy już możemy mówić tu o wadliwym działaniu płyty? Jeżeli bezpośrednio pod jej powierzchnią znajduje się szuflada, może nagrzewać się ona nawet do temperatury 60 °C, zwłaszcza podczas intensywnego gotowania. Nie oznacza to jednak, że w urządzeniem jest coś nie tak. Niemniej jednak, kiedy płyta nadmiernie się przegrzewa, a temperatura pod nią jest dużo wyższa, może być to objaw usterki.

 

Co zrobić? – czyli rozwiązanie problemu

 

Co zatem zrobić, kiedy nasza płyta indukcyjna mocno nagrzewa się od spodu? W pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy montaż płyty przebiegał zgodnie z założeniami zawartymi w instrukcji. Być może została ona po prostu źle zamontowana. Instrukcja obsługi z pewnością dołączona została do urządzenia. Znajdziesz ją także na stronie producenta. Płyta może zbyt szybko się przegrzewać, jeżeli nie zapewnimy jej odpowiedniej wentylacji. Drugim wariantem może być właśnie usterka wentylatora. Jeśli płyta i jej obudowa nie są właściwie schładzane, wokół kuchenki może zrobić się naprawdę gorąco. W takim wypadku najlepiej jest jak najszybciej skontaktować się z serwisem. A co jeżeli nasza płyta nie grzeje tak, jak powinna? Sposób grzania płyty w dużej mierze zależy od jej mocy przyłączeniowej. Płyta o małej mocy (od 2,5 do 4 kW) to dobry wybór do mieszkania w bloku, gdzie nie możemy pozwolić sobie na instalację trzyfazową. Jednak gotowanie na tego typu płycie w niektórych przypadkach może nie być tak szybkie, jak na mocnej indukcji. Pamiętajmy też, że płyta może nie reagować w sytuacji, gdy na dużym palniku umieścimy zbyt mały garnek.

 

Płyty indukcyjne

 

Jak dbać o płytę, by uniknąć problemów?

 

Przegrzewająca się płyta indukcyjna to nie jedyny problem, jaki może pojawić się podczas użytkowania indukcji. Jej delikatną powierzchnię łatwo porysować, a porysowana płyta nie prezentuje się już tak efektownie. Dlatego też do jej mycia i pielęgnacji zawsze należy używać delikatnych detergentów i środków dedykowanych do czyszczenia kuchenek ceramicznych. Pamiętajmy też, by unikać zalewania naszej kuchenki elektrycznej. Wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia płyty indukcyjne, jeżeli zostaną zalane, automatycznie się wyłączą. W takim wypadku niezbędne może okazać się zresetowanie płyty.

 

Więcej informacji o płytach indukcyjnych dowiesz się z poniższych artykułów:

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-co-powinienes-wiedziec-1986.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/plyty-indukcyjne/grzanie-na-zimno-sekrety-indukcji-26.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-czy-warto-sie-na-nia-zdecydowac-1852.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/z-czego-sklada-sie-plyta-indukcyjna-3064.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/starcie-gigantow-plyta-indukcyjna-kontra-plyta-ceramiczna-ktora-sprawdza-sie-lepiej-1746.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/plyta-indukcyjna-mocno-sie-nagrzewa-2999.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/plyty-indukcyjne/grzanie-na-zimno-sekrety-indukcji-26.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/rodzaje-plyt-grzewczych-gazowa-elektryczna-i-indukcyjna-1494.html

Studio Bossi
Studio Bossi
Studio Chome
Studio Chome
Studio Drawer
Studio Drawer
Studio Eltop
Studio Eltop
Studio Fler
Studio Fler
Studio Jurimex
Studio Jurimex

Komentarze


5.00/5 5 5
5
Mira

Dobry artykuł! Kiedyś zastanawiałam się czy to normalne, że sztućce znajdujące się w szufladzie pod płytą się nagrzewają.


5
Adrianna

Lubię teksty artykułów Max Kuchnie bo w necie nie znajdę informacji takich jak tu. Zachęcam wszystkich do czytania - można się dużo nauczyć.


5
janka

Polecam przeczytać artykuł. Ma super przydatne informacje. Ja skorzystałam.


5
Aleksy

U nas problem pojawił się zaraz po zamontowaniu płyty. Wszystkie rzeczy pod szafką bardzo nagrzane. Okazało się, że płyta była niewłaściwie zamontowana.


5
NataszAA

U mnie też pod płytą jest szafka ze sztućcami i często są one ciepłe.

Zobacz również


Płyn na miarę oczekiwań


Ma przede wszystkim dobrze zmywać, usuwać wszelkie zabrudzenia, drobnoustroje i...

Kuchnia industrialna – na czym skoncentrować się w...


Nowatorskość zręcznie zespolona z praktycznością zastosowania oraz surowością...

Zlewozmywak – przykry obowiązek czy fajny gadżet?


Nastały czasy, kiedy niemalże wszystkie sprzęty, urządzenia i przedmioty w naszej...