Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Dlaczego do płyt indukcyjnych konieczne są...

Porady


Dlaczego do płyt indukcyjnych konieczne są specjalne naczynia?

Już jakiś czas w polskich kuchniach rządzi płyta indukcyjna. Jeszcze kilkanaście lat temu wszyscy korzystali z płyt gazowych – dzisiaj jednak, coraz częściej stawiamy na nowocześniejsze rozwiązania – jakim jest indukcja. Gotowanie z pomocą płyty indukcyjnej jest szybkie, łatwe i przyjemne, więc nie ma się co dziwić, że sięgamy po nią coraz częściej. Jest energooszczędna, szybko się nagrzewa, jednak, aby móc w pełni z niej korzystać musimy zaopatrzyć się w specjalne naczynia, bo zwykłe garnki 'nie działają'...

Czym się różnią garnki do indukcji od tradycyjnych?

 

Każdy wie, jak wyglądają tradycyjne garnki. Nic w tym dziwnego – każdy kiedyś miał lub nadal ma, z nimi kontakt. Mają to do siebie, że łatwo się brudzą i niewiele trzeba, aby się przypaliły. Niestety, w czymś gotować trzeba – jesteśmy więc na nie skazani! Na szczęście wraz z pojawieniem się płyt indukcyjnych, pojawiły się także naczynia, które przeznaczone są do tego typu urządzeń. Okazuje się, że naczynia do indukcji ani się nie brudzą, ani nie przypalają. Ponadto, są bardzo dobrej jakości – są trwałe oraz wyróżniają się nowoczesnym designem. Gotowanie za pomocą garnków przeznaczonych do indukcji jest prawdziwą przyjemnością – nawet dla osób, które za gotowaniem nie przepadają.

 

Co mają garnki do indukcji?

 

Wiele osób zarzeka się, że nie będzie kupować nowych garnków, tylko będzie korzystać ze starych, zwykłych naczyń. Niestety – szybko okazuje się, że to po prostu nie działa! Garnki, które przeznaczone są do gotowania na płytach indukcyjnych poddane są działaniu pola magnetycznego. Posiadają one specjalne, płaskie dno, które zostało wykonane z fotomagnetyku. Jest to metal, który można namagnesować. Dzięki niemu, płyta indukcyjna 'wykrywa' garnek i się nagrzewa.

 

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania naczyń do indukcji?

 

Jak już wiecie – w naczyniach przeznaczonych do indukcji, najważniejszą rolę odgrywa odpowiednio przystosowane dno. Musi ono zawierać fotomagnetyk, który posłuży nam jako łącznik pomiędzy garnkiem a płytą grzewczą. Dno naczyń 'indukcyjnych' nie powinno mieć wybrzuszeń – musi być idealnie płaskie. Średnica naczyń powinna być dopasowana do wielkości pól grzewczych, które znajdują się na płycie indukcyjnej. Często zdarza się, że garnki o zbyt małej średnicy są niewykrywane – podobnie w przypadku naczyń większych. Oprócz wielkości, oraz dobrze przystosowanego dna, ważną kwestią jest również tworzywo, z którego naczynia zostały wykonane. Najlepiej wybrać modele stworzone z materiału, które wytwarza pole elektromagnetyczne. Odrzucamy więc naczynia aluminiowe oraz miedziane. Naczynia przeznaczone do indukcji powinny być odpowiednio oznakowane. Jeśli owego znacznika brakuje, to wystarczy przyłożyć do nich magnes – jeśli zostanie przyciągnięty, to bez obaw możemy je kupić.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak zmniejszyć hałas w kuchni?


Rosnące tempo życia, nieustający pośpiech, konieczność robienia wszystkiego „na...

Jakie kwiaty wybrać do kuchni?


Na końcowy wygląd i odbiór kuchni wpływa wiele czynników – kolory...

Jak odnowić kuchnię?


Zdarza ci się patrzeć na swoją kuchnię i myśleć, że najwyższy czas, by coś w niej...