Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Garnek w kuchni to podstawa!

Porady


Garnek w kuchni to podstawa!

Żadna kuchnia nie może się bez nich obejść. Garnki, bo o nich mowa, są podstawowymi elementami wyposażenia, bez których niemożliwe byłoby przygotowywanie pysznych dań i deserów. Jak jednak wybrać te odpowiednie spośród tak bogatej oferty rynkowej?

Trudna decyzja

Na szczęście do przeszłości odeszły czasy, kiedy w kuchniach królowały jedynie emaliowane garnki. Obecnie możemy wybierać nie tylko spośród rożnych rodzajów, ale i typów, kształtów, a nawet kolorów garnków. Najlepszym wyborem jest zakup całego kompletu, w skład którego wchodzą rozmaite naczynia, o różnych wielkościach, kształtach i funkcjach. Kompletny zestaw gwarantuje, że wszystkie garnki razem i każdy z osobna będą się równie dobrze prezentować w naszej kuchni. Jednak warto pamiętać, że garnek musi być nie tylko piękny i estetyczny. Powinien być także trwały, funkcjonalny, musi też być łatwy w utrzymaniu czystości. Wybór nie jest prosty, na rynku bowiem kuszeni jesteśmy setkami produktów przeznaczonych do gotowania.


 

Ważny materiał

Dobry garnek powinien być wytrzymały na działanie wysokich temperatur, uszkodzenia mechaniczne, nie może też poddawać się niszczącemu działaniu różnych przypraw stosownych w kuchni, jak chociażby soli. Dość dobrym wyborem są garnki wykonane ze stali nierdzewnej, chromowo-niklowej (oznaczonej symbolem 18/10). Ładnie prezentują się w każdej kuchni, są wytrzymałe, łatwo się je czyści. Godne polecenia są również produkty pokryte wewnątrz warstwą zapobiegającą przywieraniu (np. Teflonem®). Jeśli planujemy gotować na płycie indukcyjnej musimy zainwestować w garnki ze stali ferromagnetycznej, czyli w produkty wykazujące namagnesowanie. Unikajmy za to garnków z aluminium, które nie tylko są bardzo cienkie, przez co gotujące się w nich potrawy łatwo się przypalają, ale również nie służą naszemu zdrowiu.
 

Cięższy znaczy lepszy

Decydując się na zakup konkretnego garnka, a tym bardziej całego zestawu warto zwrócić uwagę na jego ciężar, który zwykle odzwierciedla grubość ścianek i dna. Im naczynie cięższe, o grubszych ścianach, tym jego jakość jest lepsza. Produkty, do wykonania których zużyto mało materiału nie tylko są mało wytrzymałe na wgniecenia, czy uszkodzenia mechaniczne, ale też słabo akumulują i rozprowadzają ciepło, przez co potrawy gotują się wolniej, a po odstawieniu z ognia szybciej stygną. Dobrej jakości garnek powinien mieć przynajmniej podwójne dno, by w maksymalny sposób wykorzystać docierające do niego ciepło. Niektórzy producenci w dnie swych garnków umieszczają krążki z miedzi lub aluminium, poprawiając przez to akumulację i rozchodzenie się ciepła.
 

Drobne, ale ważne detale

Dobrze jeśli uchwyty zakończone są plastikowymi osłonami, dzięki czemu bez problemu zdejmiemy z płyty grzewczej garnek, bez obaw o poparzenie. Jeśli jednak często zapiekamy dania, warto zastanowić się nad zakupem garnków bez osłon, tak by można je śmiało wstawiać z potrawą do nagrzanego piekarnika. Świetnym rozwiązaniem, szczególnie w małych kuchniach, jest zakup garnków z odpinanymi i składanymi uchwytami. Dzięki temu możemy bez problemu włożyć garnek jeden w drugi i oszczędzić cenną przestrzeń. Jeśli jednak nie planujemy kupować tego typu produktów, zadbajmy by zestaw, na który się zdecydowaliśmy składał się z garnków różnej wielkości, wchodzących jeden w drugi tworząc piramidę. W ten sposób wstawimy je wszystkie do jednej szafki oszczędzając przestrzeń.
 

Istotna pokrywka

Zwykle w skład zestawów wchodzą też pokrywki, rozmiarem dopasowane do wszystkich garnków. Najlepiej jeśli są wykonane ze szkła, by można było kontrolować proces gotowania ulubionej potrawy bez konieczności zdejmowania pokrywki. Przydadzą się nam one również do odlewnia wody, chociaż na rynku znaleźć też można specjalne pokrywki, pozwalające na odlewanie wody bez ich zdejmowania. Używanie pokrywek podczas gotowania nie tylko ograniczy parowanie i wilgotność w kuchni. Gotowanie pod przykryciem trwa krócej i znacznie ogranicza zużycie prądu lub gazu.
 

Do zadań specjalnych

Zakup kompletu garnków to bardzo praktyczne rozwiązanie – różne wielkości i pojemności naczyń możemy dobierać w zależności od potrawy, jaką planujemy ugotować. Jednak warto zastanowić się też nad nieco bardziej nietypowymi garnkami, które z pewnością docenimy, jeśli często oddajemy się szaleństwom i eksperymentom kulinarnym. Oto kilka przykładów:

Garnek do gotowania na parze – dzięki specjalnej konstrukcji umożliwia przenikanie pary, przez co przygotowywane dania są zdrowe i nie tracą witamin. Docenią go też mamy przygotowujące posiłki dla swoich maluchów.

Garnek do spaghetti – wyposażony w specjalny wkład, dzięki któremu z łatwością można odcedzić ugotowany makaron. Rozwiązanie bardzo praktyczne.

Garnek do ryby - ma nietypowy podłużny kształt, by swobodnie można było w nim ułożyć ulubioną rybę.

Garnek do szparagów – odpowiednio wąski i wysoki, wyposażony w specjalny wkład, umożliwiający prawidłowe gotowanie i łatwe wyjmowanie szparagów.

Komentarze


4.50/5 2 2
5

Najlepszy ceramiczny!


4

Ja na prezent ślubny dostałam komplet garnków teflonowych. Są świetne - bardzo dobrze się w nich gotuje, jedzenie nie przywiera, a co najważniejsze uchwyty nie nagrzewają się i bez problemu mogę w każdej chili zdjąć garnek z płyty. Bardzo fajną ich zaleta jest też to , że naprawdę bardzo łatwo się je czyści i są bardzo wytrzymałe :) Polecam każdemu, kto chce kupić garnki do swojej kuchni .

Zobacz również


Pozmywane! Czyli jak wybrać dobrą zmywarkę


Mycie naczyń to jedna z najbardziej nielubianych domowych czynności. Możemy jednak...

Jak czyścić stal nierdzewną?


Piekarnik, lodówka, kuchenka mikrofalowa, płyta grzewcza, okap, zlewozmywak, chlebak,...

Porządki z Marie Kondo – kuchnia według metody Konmari


Już sama myśl o zrobieniu porządków w kuchennych szafkach zniechęca Cię do...