Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Płyta indukcyjna – czy warto się na nią...

Porady

Płyta indukcyjna – czy warto się na nią zdecydować?

Ulubione0

Mamy coraz więcej możliwości. Dawniej w kuchni królowały kuchnie gazowe, być może właśnie dlatego, że były tak naprawdę jedynym rozwiązaniem. Teraz mamy aż trzy możliwości – możemy przebierać między płytą gazową, ceramiczną i indukcyjną. Różne funkcje, systemy działania, dodatkowe bajery – to wszystko może zafundować nam jedynie zawrót głowy i utrudnić podjęcie decyzji. W ostatnich latach ogromną popularnością zaczęła cieszyć się płyta indukcyjna. Dlaczego?

Co powinieneś wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?
Przede wszystkim należy zapoznać się z zasadą działania tego typu płyt. Gotowanie na płycie indukcyjnej odbywa się za pomocą szybkozmiennego pola magnetycznego. Ciepło powstaje w wyniku przemiany energii elektrycznej na cieplną. Aby 'to wszystko miało sens' do gotowania konieczne są specjalne naczynia. Chcąc korzystać z płyty indukcyjnej będziemy potrzebować specjalnych garnków – wykonanych z żelaza lub ze stali. Aby naczynia 'działały' na indukcji, muszą po prostu być przyciągane przez magnes. Poszukując ich w sklepach należy zwrócić uwagę na oznaczenia – tego typu naczynia powinny posiadać informacje związaną z ich użytkowaniem. Oczywiście fakt, że zwykłe naczynia 'nie będą działać' na naszej nowej kuchence może zniechęcić – wiąże się to bowiem z dodatkowymi kosztami – dodatkowo trzeba kupić jeszcze naczynia, jednak zanim pochopnie odrzucicie płytę indukcyjną, zachęcamy do przeczytania dalszej części artykułu.

 

Zalety płyt indukcyjnych
Jak już wspomnieliśmy, płyty indukcyjne cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów. Dlaczego? Posiadają one wiele zalet, które podczas codziennej eksploatacji okazują się nieocenione! Przede wszystkim, tego typu płyty ceni się za szybkość grzania. W tej kwestii indukcja nie ma sobie równych. Bardzo szybko się nagrzewa, co przekłada się na czas poświęcony przygotowaniu potraw. Mogłoby się wydawać, że skoro indukcja jest taka szybka, to jest również kosztowna – nic bardziej mylnego! Płyta indukcyjna jest energooszczędna - jest to najbardziej ekonomiczna wersja płyty dostępna na rynku. Wszystko za sprawą jej działania. Ogrzewana nie jest cała płyta, a jedynie konkretne miejsce, gdzie płyta styka się z naczyniem. Dodatkowo, cała płyta podczas gotowania pozostaje chłodna – nie nagrzewa się, dlatego ryzyko oparzenia jest znacznie zmniejszone. Dodatkowo, nowoczesne płyty indukcyjne wyposażone są w czujniki, które odpowiedzialne są za wyłączenie urządzenia podczas gdy nie wykryją obecności naczynia na płycie. Płyta indukcyjna to ogromna wygoda – nie tylko ze względu na gotowanie, ale również biorąc pod uwagę sprzątanie. Tego typu płyty grzewcze są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Wystarczy po użyciu przetrzeć powierzchnię wilgotną ściereczką i gotowe! Płyty indukcyjne posiadają szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają codzienne korzystanie. Jest to innowacyjne spojrzenie na gotowanie – możemy szybciej, lepiej i wygodniej. Dlaczego więc nie skorzystać?

Zobacz również

MDF, czyli poznaj najpopularniejszy materiał wykończeniowy

MDF, czyli poznaj najpopularniejszy materiał...

Jak powstaje? Płyta MDF to mieszanina zmielonego drewna i różnych związków organicznych. Jest...

Dopasuj temperaturę wody do siebie, czyli bateria z termostatem

Dopasuj temperaturę wody do siebie, czyli bateria...

O co chodzi? Podstawową, główną funkcją baterii termostatycznej jest wypuszczanie wody o...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena