Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Płyty ceramiczne a indukcyjne – porównanie

Porady

Płyty ceramiczne a indukcyjne – porównanie

Ulubione0

O jakości gotowania przesądzają nie tylko nasze indywidualne zdolności kulinarne, ale także sprzęt, który mamy do dyspozycji. Obecnie istnieje szereg rozmaitych wariantów kuchenek, jakie konsumenci mogą wybierać do swych gospodarstw domowych. Równie popularne są modele gazowe, elektryczne czy hybrydowe. W niniejszym artykule pokażemy Ci, jakie są plusy i minusy zastosowania wysokiej klasy płyt ceramicznych oraz indukcyjnych.

Ceramiczna rewolucja

 

Ten rodzaj płyt służących do gotowania zaczął opanowywać rynek AGD w latach siedemdziesiątych minionego stulecia. W zasadzie można powiedzieć, iż pojawienie się tychże elementów wyposażenia kuchennego stało się niczym innym jak po swego rodzaju rewolucją w sferze kulinariów. Konsumenci mogli przy pomocy asortymentu z wytrzymałej i solidnej ceramiki stworzyć zupełnie nową jakość gotowania. W porównaniu z tradycyjnymi płytami elektrycznymi, owe modele odznaczają się nie tylko świetnym, bo innowacyjnym designem, ale także są dużo bardziej funkcjonalne. Można przy ich zastosowaniu naprawdę sprawnie przygotować wszelkie rodzaje serwowanych posiłków. Są one też niesamowicie proste do wyczyszczenia. Nie są więc straszne rozlane na nich składniki. Nie ma nieestetycznych zacieków, plam bądź jakichkolwiek problemów z zarysowaniami i brzydkimi mazakami. Wszystkie te wspomniane powyżej zalety wynikają ze specyficznej konstrukcji opisywanych płyt ceramicznych. Otóż pod podłożem, na którym stawiamy naczynia podczas gotowania, zamontowane są specjalne części grzejne. W zasadzie dominują w tym wariancie spirale elektryczne czy też lampy halogenowe. W ten sposób możliwe okazuje się nagrzewanie umieszczanych na powierzchni garnków dużo szybciej. To nie tylko sprawniejsze, ale i znacząco bardziej ekonomiczne rozwiązanie. Nie tracimy czasu ani nie marnujemy energii elektrycznej, więc i rachunki za prąd są dużo niższe. Omawiane kategorie są trafnym wyborem również dla osób, które są wygodne. Takie modele płyt mają z reguły panele dotykowe. Tym samym nie musimy się fatygować, a jedynie dotknąć elektroniczny moduł w wybranym miejscu. Ponadto ten rodzaj sprzętu ma specyficzne blokady na przykład przeciw dzieciom, co jest bardzo ważne w momencie, gdy mamy zabudowaną kuchnię i sprzęty znajdują się na dole zabudowy. Płyty tego rodzaju dysponują też timerem. Nie jest konieczne odliczanie od momentu wsadzenia naczynia do piekarnika czy patrzenie non stop an zegarek. Ustawiamy timer i kuchenka wyłącza się sama w określonym czasie. Jeżeli zdecydujemy się na jeszcze bardziej nowoczesne rozwiązania, ale niestety zarazem modele dużo droższe, będziemy mieli do dyspozycji również czujniki smażenia i automatykę gotowania. To da sposobność pichcenia na naprawdę wysokim poziomie. Jest to równoznaczne z brakiem przypadków przegotowania, przesmażenia czy spalenia przyrządzanych potraw.

 

Indukcyjność formą oszczędności

 

Największą konkurencją dla płyt ceramicznych okazują się płyty indukcyjne. Odznaczają się one nowoczesnością podobnie jak i wyżej scharakteryzowane modele oraz są wyposażone w specyficzne elementy grzewcze zwane cewkami wytwarzającymi zmienne pole magnetyczne. To sprawia, że gotowanie jest nie tylko bardzo sprawnie przebiegającą czynnością, co także nie ma obaw o jakiekolwiek niebezpieczeństwo. Takie kuchenki są dużo efektywniejsze niż gazowe. Poprzez zastosowanie określonych cewek możliwe okazuje się znacznie szybsze nagrzewanie dna naczyń stawianych na płycie a to powoduje natychmiastowe wręcz przyrządzenie potraw będących w garnku. Nie marnujemy za dużo czasu ani tym bardziej nie męczymy się z ustawianiem płomienia ognia na optymalnym wskaźniku. Śmiało można rzec, że gotowanie w tym przypadku jest niesamowicie intuicyjne. Takie zmienne pole magnetyczne uniemożliwia przypadki poparzeń. Co więcej, płyta tej kategorii jest znacznie łatwiejsza w czyszczeniu. Nie trzeba szorować jej powierzchni, bo i rzadko kiedy dochodzi do sytuacji, że rozlane potrawy przypalą się czy przywrą do powierzchni. Na płycie indukcyjnej możemy kontrolować gotowanie, więc to umożliwia bezproblemowe przygotowanie nawet takich potraw, które wymagają skrupulatnych receptur ich przyrządzenia. Niestety także i tego rodzaju asortyment, mimo swej innowacyjności, ma pewne wyraźne minusy. Do mankamentów charakteryzowanych płyt indukcyjnych zaliczyć należy zwłaszcza konieczność zakupu specjalnych pakietów naczyń. Nie jest wskazane – tak z punktu widzenia ochrony samego sprzętu, jak też i jakości gotowanych dań – używanie zwyczajnych emaliowanych akcesoriów. Garnki najlepiej, aby były wyposażone w grube i solidne dno ferromagnetyczne. Równie dobrze na takiej powierzchni spiszą się też modele ze stali nierdzewnej oraz warianty naczyń żeliwnych. Za płyty tej kategorii zaś wyposażone w nowoczesne opcje i funkcje trzeba zapłacić niekiedy nawet i kilkanaście tysięcy złotych! Na koniec jeszcze jedna porada – zanim nabędziesz określony produkt, sprawdź czy jest to faktycznie sprzęt wybranej przez Ciebie kategorii. Jest dziś tak wiele różnorodnych podróbek solidnych urządzeń, które ceną różnią się niewiele, że w zasadzie nie jest trudno dać się naciąć. By mieć sto procent pewności, że nabywana płyta jest indukcyjna, musimy sprawdzić czy widnieje na niej napis „for induction".

Zobacz również

Kuchnia lenia – czyli wszystko na pilota

Kuchnia lenia – czyli wszystko na pilota

Technologia, technologia Postęp technologiczny ułatwia nam życie. Praca w kuchni i...

Bateria do kuchni, jaki model wybrać?

Bateria do kuchni, jaki model wybrać?

Do wyboru do koloru? Producenci dbają o to, aby wybór nie był taki prosty. Na rynku znajdziemy...
Komentarze (1)
1
Gość
Olek
2016-02-15 15:33:17

Niedawno zakupiłem nowa płytę indukcyjną i zdecydowanie lepiej grzeje niż stara płyta gazowa, woda się szybciej gotuje, przeliczając taniej wychodzi grzać na płycie indukcyjnej. Wydaje mi się, że z biegiem lat płyty gazowe wyjdą z użytkowania. A co do płyt ceramicznych to nie miałem nigdy z nimi do czynienia.

Twój komentarz
Ocena