Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czy płyty indukcyjne są bezpieczne?

Porady

Czy płyty indukcyjne są bezpieczne?

Ulubione0

Kiedyś w polskich kuchniach królowały kuchenki gazowe, ale od kilku lat stawiamy na nowocześniejsze rozwiązania jakim są płyty indukcyjne. Takie urządzenia szybko się nagrzewają i są energooszczędne i łatwe w obsłudze, dzięki czemu gotowanie staje się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Wiele osób zastanawia się jednak nad kwestią bezpieczeństwa płyt indukcyjnych i ich wpływu na zdrowie użytkownika. Spróbujemy zatem odpowiedzieć na pytanie, czy płyty indukcyjne są bezpiecznie.

Zimna powierzchnia
Płyty indukcyjne do działania wykorzystują zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Pod ich powierzchnią znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniach ze stali ferromagnetycznej. Dno garnków się ogrzewa, a następnie ciepło przenika do przygotowywanych potraw. Takie działanie sprawia, że płyta nagrzewa się jedynie wtórnie – od naczyń. Jeśli więc nie będzie miała kontaktu z odpowiednimi naczyniami, po prostu się nie nagrzeje. Dzięki temu, jej powierzchnia przez cały czas pozostaje zimna, co z kolei przekłada się na bezpieczeństwo użytkowanie, ponieważ ryzyko poparzenia jest znikome.

Automatyczne wyłączanie
Płyty indukcyjne wyłączają się automatycznie po ściągnięciu z nich naczyń. Jest to bardzo praktyczna, a przede wszystkim bezpieczna opcja. Nie musimy się martwić, że zapomnimy wyłączyć płytę – wystarczy, że zdejmiemy z niej garnek, a ta wyłączy się automatycznie. Dzięki temu, unikniemy zagrożenia pożarowego i nie obciążymy naszego rachunku za energię elektryczną. Należy dodać, że w przypadku płyt indukcyjnych nie musimy martwić się o wyciek gazu, możliwość pożaru lub zatrucie tlenkiem węgla.

Czy płyty indukcyjne emitują promieniowanie?
Płyty indukcyjne faktycznie emitują pole elektromagnetyczne, jednak jest ono niewielkie i nie wykracza poza obszar, w którym umieszcza się garnek. Z tego względu, przygotowywanie potraw na płytach indukcyjnych jest całkowicie bezpieczne i nie niesie ze sobą żadnego ryzyka. Płyty indukcyjne mogą jednak być szkodliwe dla otoczenia, dlatego nie powinno kłaść się w ich pobliżu kart płatniczych, kart pamięci czy dysków twardych. Czujność powinny również zachować osoby korzystające z urządzeń wspomagających funkcje życiowe, takich jak: rozrusznik serca, aparat słuchowy czy proteza.

Podsumowując, płyty indukcyjne są bezpieczne zarówno dla naszego zdrowia, jak i podczas codziennego użytkowania. Dopóki postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta, nie powinniśmy mieć z nimi żadnych problemów. Dzięki nim, zmniejszymy nasze rachunku za energię elektryczną i unikniemy przypadkowych poparzeń.

Zobacz również

Co gdzie jak? Czyli czym oświetlić kuchnię

Co gdzie jak? Czyli czym oświetlić kuchnię

Musi być jasno Wybór głównego oświetlenia w kuchni w cale nie jest taki oczywisty. Do każdego...

Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś, czego potrzebujesz!

Zgrzewarki do gotowania sous-vide – czyli coś,...

Czym jest sous-vide? Sous-vide to inaczej mówiąc gotowanie w próżni. Potrawy wkładane są w...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena