Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Para buch! Wybieramy garnki do gotowania na parze

Porady

Para buch! Wybieramy garnki do gotowania na parze

Ulubione0

Gotowanie na parze w ostatnich latach stało się zdrową i modną alternatywą dla tradycyjnej kuchni. Jest również bardzo praktyczne, ponieważ daje możliwość przygotowania całego obiadu w tym samym czasie, więc szybko i bez zbędnych problemów możemy podać pyszne i świeże dania dla całej rodziny.

Rewolucja w kuchni

 

Naczynia do gotowania na parze to niemalże rewolucyjny wynalazek. Takie rozwiązanie pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku różnych potraw, jednak eliminując obawy związane z przenikaniem się smaków i aromatów wydobywających się z nich podczas obróbki termicznej. Gotując na parze w efekcie otrzymujemy niskokaloryczne i nisko przetworzone danie, więc jest to także szybki sposób na zdrowy posiłek, szczególnie więc polecany dla najmłodszych, sportowców, ale i wszystkich tych, którym zależy na dobrym samopoczuciu i zdrowiu. Nie wymaga już stosowania dodatkowego tłuszczu, dzięki czemu potrawy zachowują swój naturalny smak.

 

Do wyboru do...

 

Decydując się na ten sposób gotowania mamy do wyboru kilka rodzajów pomocników. Wszystkim znane są zestawy garnków, które jednak większość ludzi odstraszają swoją ceną. Dla osób, które jeszcze nie nabrały przekonania w tej kwestii, a chcą zacząć taką kulinarną przygodę, pomocne okażą się specjalne sitka i wkłady. Z powodzeniem możemy wówczas korzystać z dotychczas posiadanych garnków. I tym razem stajemy przed wyborem, czy chcemy sitko metalowe, silikonowe a może preferujemy klasykę gatunku w postaci bambusowego parownika. Każde z tych akcesoriów idealnie wypełni swoje funkcje, pozostaje tylko podjąć decyzję i zaryzykować. Choć takie ryzyko z pewnością się opłaci.

 

Metalowe i silikonowe sitka to w zasadzie najmniej kosztowna inwestycja, a więc i ryzyko jest najmniejsze. Wystarczy, że dobierzemy jego średnicę do garnków, które już znajdują się na wyposażeniu naszej kuchni. Zasada działania jest bardzo prosta. Do garnka wlewamy gorącą wodę (szybciej wytworzy się para), następnie umieszczamy w nim sitko i wykładamy potrzebne składniki. Garnek stawiamy na kuchenkę i przykrywamy pokrywką. Koszt takich wkładek waha się już w granicach kilku do kilkunastu złotych. Silikonowe sitka są nie tylko praktyczne, ale mogą stanowić kolejny element dekoracyjny kuchni. Występują w wielu różnych wariantach kolorystycznych, ale i w ciekawych, czasem oryginalnych kształtach. Jeśli cena takiego modelu mimo wszystko przewyższa nasze oczekiwania i możliwości finansowe, warto poszukać tańszego odpowiednika – zwracając uwagę na jakość lub skorzystać z promocyjnych ofert wielu sklepów internetowych.

 

Droższą opcją są bambusowe parowniki. W tym przypadku musimy się liczyć z wydatkiem rzędu kilkudziesięciu złotych. Chociaż pojawiają się także kuszące promocje, za którymi warto się rozejrzeć. Sklepy, w ofercie których znajdziemy szereg artykułów pochodzących bezpośrednio z Azji, będą również miały w sprzedaży bambusowe parowniki w niższej cenie niż znane i popularne sieciówki.

 

Taki parownik jest wygodny w użytkowaniu i nie wymaga żadnych specjalistycznych zabiegów związanych z bieżącą pielęgnacją i konserwowaniem. Należy jednak pamiętać, aby pozostawić go do swobodnego wyschnięcia po umyciu. Działa na takiej samej zasadzie jak sitka czy wkłady – umieszczamy go na garnku z gotującą się wodą i w zasadzie to wszystko. Do wody możemy dodać zioła, których aromat będzie dodatkowo przenikał do naszych potraw.

Zobacz również

Projekt kuchni idealnej – czyli jak zaprojektować najbardziej funkcjonalną kuchnię na ziemi

Projekt kuchni idealnej – czyli jak...

Dobry plan to podstawa Aby kuchnia była maksymalnie funkcjonalna, należy ją zaprojektować z...

Wszystko co powinieneś wiedzieć zanim kupisz maszynkę do mięsa

Wszystko co powinieneś wiedzieć zanim kupisz...

Ręczna lub elektryczna Mamy do wyboru dwa rodzaje maszynek do mielenia – ręczne lub...
Komentarze (1)
1
Gość
Sylweck
2015-09-04 08:52:59

Gtowanie na parze to doskonały sposób na pozbycie sie z tradycyjnych posiłków nadmiaru tłuszczu. Zamiast smażyć i podlewać masłem, robimy wszystko na wodzi. I po kłopocie.

Twój komentarz
Ocena