Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Dzbanki filtrujące wodę – zalety rozwiązania

Sprzęt agd

Dzbanki filtrujące wodę – zalety rozwiązania

Ulubione0

Wiele osób, gdyby tak sięgnąć pamięcią do dziecięcych lat, słyszało od rodziców czy dziadków, że woda z kranu jest brudna, niezdrowa i jednym słowem nie nadaje się do picia, no chyba że po przegotowaniu. Z wrodzoną przekorą dzieci często nie przykładają wielkiej wagi do tego typu zaleceń czy nawet zakazów, ale pozostaje pytanie, czy tym razem bardzo się myliliśmy? Otóż niezupełnie. Jak wynika z wielu ogólnodostępnych badań i raportów, „kranówka" w wielu miejscach może poszczycić się lepszą jakością aniżeli wody butelkowane, wprowadzone do sprzedaży. Problemu zatem nie stanowi sama woda, ale często przestarzała sieć wodociągowa, czyli ściślej mówiąc stan rur, którymi owa woda przepływa, zanim dotrze do naszych domów i mieszkań. O ile na wymianę czy regularne czyszczenie rur nie mamy wpływu, na ostateczny stan wody, którą użytkujemy, już tak. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji? Odpowiedź jest prosta – zyskujący coraz większą popularność dzbanek z filtrem.

Smak czystej wody

Dzbanki filtrujące wodę są prostym i stosunkowo tanim rozwiązaniem, jeśli chcemy mieć pewność, że spożywana przez nas woda jest czysta i zdrowa. Pojawia się coraz więcej opinii ekspertów przemawiających za filtrowaniem wody, ponieważ ich zdaniem jest to skuteczniejszy sposób poprawiający jej jakość niż tradycyjne przegotowanie. Zazwyczaj do tego celu wykorzystywane są filtry węglowe, zawierające taki sam węgiel aktywowany, jak ten wykorzystywany w medycynie, który polecany jest w przypadku wystąpienia wszelkich dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Dzięki swym właściwościom redukuje organiczne zanieczyszczenia a nawet niektóre pestycydy, więc taką wodę możemy spożywać już bezpośrednio po przefiltrowaniu podobnie jak butelkowaną, bez dodatkowego gotowania. Jednak bezwzględnie należy pamiętać o regularnej wymianie filtra, najlepiej co około 4 tygodnie, w zależności od częstotliwości użytkowania. Wiele dzbanków/filtrów fabrycznie wyposażono w system informujący o zbliżającym się terminie takiej wymiany, tak aby zachować ciągły dostęp do świeżej i smacznej wody.

Zalety filtrowanej wody

  • CZYSTOŚĆ – mechaniczna filtracja pomaga usunąć zbędne zanieczyszczenia, które powstały w trakcie transportu wody siecią wodociągową, na przykład rdzę;
  • LEPSZY SMAK I ZAPACH – woda chlorowana nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale posiada bardzo intensywny, niekiedy nawet drażniący zapach, który łatwo zredukować przy użyciu filtra. Potrawy przygotowane na bazie takiej wody zyskują wyrazisty smak a warzywa zachowują oryginalne kolory po ugotowaniu;
  • ZMNIEJSZENIE STOPNIA TWARDOŚCI – filtrowana woda nie traci substancji, które są korzystne dla zdrowia, ale proces ten znacznie wpływa na zmniejszenie jej twardości, co w konsekwencji powoduje mniejsze osadzanie się kamienia na dnie i grzałce czajnika;
  • OSZCZĘDNOŚĆ – filtrowana woda z kranu wykorzystywana do sporządzania potraw, jak i do picia, jest bardzo ekonomicznym rozwiązaniem, w porównaniu ze sklepową ofertą wód butelkowanych. Dzbanki z filtrem nie wymagają podłączenia do żadnej dodatkowej instalacji, są również łatwo dostępne a dzięki bogatej ofercie producentów bez problemu dopasujemy pojemność optymalną na zaspokojenie potrzeb wszystkich użytkowników;
  • EKOLOGIA – im mniej plastikowych butelek z wodą kupimy, tym mniej odpadów trafi do obiegu i w konsekwencji mamy do czynienia z nieco mniejszym zanieczyszczeniem środowiska wywołanym procesem utylizacji tego typu odpadów.

Zobacz również

Jak z innej planety! Miksery planetarne

Jak z innej planety! Miksery planetarne

Ruch planetarny Nazwa tych niezwykłych robotów wzięła się od nietypowego ruchu, jaki wykonuje...

Zmywarka czy zlewozmywak?

Zmywarka czy zlewozmywak?

Wygodna zmywarka Obecnie w bogatej ofercie producentów mamy do wyboru dwa zasadnicze modele...
Komentarze (1)
1
Gość
wojtek
2015-12-18 09:29:19

Mam taki dzbanek i bardzo sobie chwalę. Używam przefiltrowanej wody wszędzie - do gotowania makaronu, do zrobienia herbaty czy nawet wlewam ją do nawilżacza powietrza. Efekty widać już po tygodniu. Nawilżacz powietrza (którego używam codziennie) nie wymaga tak częstego czyszczenia, a czajnik praktycznie po pół roku nie ma śladu kamienia. Ja jestem zachwycony takim rozwiązaniem :)

Twój komentarz
Ocena