Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Garnki do gotowania na parze – niezbędny...

Porady


Garnki do gotowania na parze – niezbędny ekwipunek kuchenny

Zdrowe, smaczne, niskokaloryczne – takimi cechami odznaczają się specjały kulinarne przygotowywane na parze. By jednak móc pitrasić w tej nowoczesnej formie, konieczne jest odpowiednie wyposażenie się w specjalnego rodzaju naczynia zwane szybkowarami.

Na zdjęciu: Studio Atom

W czym tkwi różnica?

Wyszło z mody objadanie się ociekającymi tłuszczem potrawami, ciężkostrawnymi daniami i tuczącymi produktami spożywczymi. Dzisiaj konsumenci w jedzeniu szukają czegoś więcej niż wyłącznie zaspokojenia podstawowej potrzeby fizjologicznej, jaką jest uczucie głodu. Generalnie konsumpcja coraz częściej traktowana jest jako przyjemność. Ponadto spore grono osób zaczyna dostrzegać wyraźny związek między jakością dostarczanych organizmowi pokarmów a samopoczuciem czy kondycją zdrowotną. Dlatego też nie powinien dziwić fakt, że alternatywa w postaci pichcenia na parze jest dzisiaj tak chętnie wybieraną metodą przyrządzania posiłków. Do gotowania w tej postaci niezbędne są nowoczesne garnki, w jakich można przyrządzać pożywną, wartościową ale niekoniecznie bogatą w kalorie żywność. Naczynia te wyposażone są przeważnie w szklane pokrywki, co pozwala na obserwowanie stanu produktów gotowanych bez konieczności uchylania wieka i wypuszczania na zewnątrz cennych składników. Charakteryzowane modele garnków nie wymagają zastosowania tłuszczu, stąd są doskonałym typem akcesoriów dla dbających o linię, sportowców, którzy muszą przykładać dużą wagę do tego, co spożywają a także dzieci, jakie potrzebują zachowania rozsądnej i zróżnicowanej diety bogatej w składniki odżywcze.

Dobry smak i wysoka jakość potraw

Inwestycja w garnki na parze jest równoznaczna z inwestycją we własne zdrowie. Naczynia pozwalają zachować w przyrządzanych daniach wartościowych związków mineralnych. Dania nie tracą swych wybornych smaków a także intensywnych barw. Dzięki gotowaniu na parze nie zabijane są witaminy A, C i E, jakie często ulatniają się podczas tradycyjnego pichcenia w standardowych naczyniach. Uniknięcie strat odżywczych składników jest możliwe również z tego względu, że podczas przyrządzania potraw z wykorzystaniem pary wodnej znajdujące się w garnku artykuły spożywcze nie mają styczności z wodą, co natomiast zachodzi w trakcie klasycznego przygotowywania posiłków. W związku z czym wszystko to, co zdrowe pozostaje w produktach a następnie trafia na talerz domowników. Warto także mieć świadomość, iż gotowanie na parze to coś więcej niż szansa na przyrządzanie dietetycznych obiadów, pozwalających zgubić zbędne centymetry w pasie. Stosując szybkowary istnieje sposobność obniżenia cholesterolu poprzez wyeliminowanie z codziennego jadłospisu wszelkiej, nawet najdrobniejszej ilości tłuszczu. Jedyne, do czego ograniczamy się to ewentualnie delikatne skrapianie produktów oliwą z oliwek.

Praktyczne rozwiązanie dla wygodnych

Pomijając aspekt zdrowotności gotowania na parze, należy podkreślić także komfort tego rodzaju nawyków w kuchni. Obecnie proponowane przez producentów naczynia do pitraszenia z wykorzystaniem nie tłustości a pary wodnej, pozwalają na szereg udogodnień. Dostępne są przykładowo wielopoziomowe modele garnków, w które można zapakować kilka rodzajów produktów. Na dole przeznaczone jest miejsce na różne gatunki mięs, poziom wyżej powinny znaleźć się kasze czy ryż, z kolei na górze warzywa. To oznacza, że za pomocą zaledwie jednego garnka możemy przygotować cały obiad składający się z kilku różnych składników. To niesamowita wygoda dla opornych, którzy nie mają cierpliwości „stać przy garach". Ponadto jest to także ogromna oszczędność miejsca w kuchni. Nie potrzebujemy paru naczyń, ale wystarczy jeden solidny szybkowar, który nam je skutecznie zastąpi. Co więcej, garnki przeznaczone do gotowania na parze doskonale magazynują ciepło, a zatem znajdujące się wewnątrz artykuły spożywcze będą przez dłuższy czas gorące. Jest to także równoznaczne z nieprzenikaniem pary wodnej poza naczynie, więc w pomieszczeniu kuchennym nie dojdzie do wzrostu temperatury i nadmiernego zawilgocenia.

 

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Herbata przechowana


Odpowiednie przechowywanie żywności, przypraw, a przede wszystkim herbaty to podstawa...

Drewniany, laminowany czy kamienny? Jaki blat kuchenny...


Urządzając kuchnię nawet najmniejsze detale mają znaczenie. Ważne, aby wszystkie...

Mechanizm podblatowy w małej kuchni


Nie mieścisz się ze sprzętami kuchennymi? Brak Ci wystarczająco dużo wolnej...