Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Garnki do gotowania na parze – niezbędny...

Porady

Garnki do gotowania na parze – niezbędny ekwipunek kuchenny

Ulubione0

Zdrowe, smaczne, niskokaloryczne – takimi cechami odznaczają się specjały kulinarne przygotowywane na parze. By jednak móc pitrasić w tej nowoczesnej formie, konieczne jest odpowiednie wyposażenie się w specjalnego rodzaju naczynia zwane szybkowarami.

W czym tkwi różnica?

Wyszło z mody objadanie się ociekającymi tłuszczem potrawami, ciężkostrawnymi daniami i tuczącymi produktami spożywczymi. Dzisiaj konsumenci w jedzeniu szukają czegoś więcej niż wyłącznie zaspokojenia podstawowej potrzeby fizjologicznej, jaką jest uczucie głodu. Generalnie konsumpcja coraz częściej traktowana jest jako przyjemność. Ponadto spore grono osób zaczyna dostrzegać wyraźny związek między jakością dostarczanych organizmowi pokarmów a samopoczuciem czy kondycją zdrowotną. Dlatego też nie powinien dziwić fakt, że alternatywa w postaci pichcenia na parze jest dzisiaj tak chętnie wybieraną metodą przyrządzania posiłków. Do gotowania w tej postaci niezbędne są nowoczesne garnki, w jakich można przyrządzać pożywną, wartościową ale niekoniecznie bogatą w kalorie żywność. Naczynia te wyposażone są przeważnie w szklane pokrywki, co pozwala na obserwowanie stanu produktów gotowanych bez konieczności uchylania wieka i wypuszczania na zewnątrz cennych składników. Charakteryzowane modele garnków nie wymagają zastosowania tłuszczu, stąd są doskonałym typem akcesoriów dla dbających o linię, sportowców, którzy muszą przykładać dużą wagę do tego, co spożywają a także dzieci, jakie potrzebują zachowania rozsądnej i zróżnicowanej diety bogatej w składniki odżywcze.

Dobry smak i wysoka jakość potraw

Inwestycja w garnki na parze jest równoznaczna z inwestycją we własne zdrowie. Naczynia pozwalają zachować w przyrządzanych daniach wartościowych związków mineralnych. Dania nie tracą swych wybornych smaków a także intensywnych barw. Dzięki gotowaniu na parze nie zabijane są witaminy A, C i E, jakie często ulatniają się podczas tradycyjnego pichcenia w standardowych naczyniach. Uniknięcie strat odżywczych składników jest możliwe również z tego względu, że podczas przyrządzania potraw z wykorzystaniem pary wodnej znajdujące się w garnku artykuły spożywcze nie mają styczności z wodą, co natomiast zachodzi w trakcie klasycznego przygotowywania posiłków. W związku z czym wszystko to, co zdrowe pozostaje w produktach a następnie trafia na talerz domowników. Warto także mieć świadomość, iż gotowanie na parze to coś więcej niż szansa na przyrządzanie dietetycznych obiadów, pozwalających zgubić zbędne centymetry w pasie. Stosując szybkowary istnieje sposobność obniżenia cholesterolu poprzez wyeliminowanie z codziennego jadłospisu wszelkiej, nawet najdrobniejszej ilości tłuszczu. Jedyne, do czego ograniczamy się to ewentualnie delikatne skrapianie produktów oliwą z oliwek.

Praktyczne rozwiązanie dla wygodnych

Pomijając aspekt zdrowotności gotowania na parze, należy podkreślić także komfort tego rodzaju nawyków w kuchni. Obecnie proponowane przez producentów naczynia do pitraszenia z wykorzystaniem nie tłustości a pary wodnej, pozwalają na szereg udogodnień. Dostępne są przykładowo wielopoziomowe modele garnków, w które można zapakować kilka rodzajów produktów. Na dole przeznaczone jest miejsce na różne gatunki mięs, poziom wyżej powinny znaleźć się kasze czy ryż, z kolei na górze warzywa. To oznacza, że za pomocą zaledwie jednego garnka możemy przygotować cały obiad składający się z kilku różnych składników. To niesamowita wygoda dla opornych, którzy nie mają cierpliwości „stać przy garach". Ponadto jest to także ogromna oszczędność miejsca w kuchni. Nie potrzebujemy paru naczyń, ale wystarczy jeden solidny szybkowar, który nam je skutecznie zastąpi. Co więcej, garnki przeznaczone do gotowania na parze doskonale magazynują ciepło, a zatem znajdujące się wewnątrz artykuły spożywcze będą przez dłuższy czas gorące. Jest to także równoznaczne z nieprzenikaniem pary wodnej poza naczynie, więc w pomieszczeniu kuchennym nie dojdzie do wzrostu temperatury i nadmiernego zawilgocenia.

Zobacz również

Jakie drzwi do kuchni?

Jakie drzwi do kuchni?

Solidne, czyli? Drzwi przejściowe z pokoju do pokoju mogą być ładne, estetyczne, ale nie...

Płyta ceramiczna vs płyta indukcyjna

Płyta ceramiczna vs płyta indukcyjna

Prawdziwe starcie gigantów – indukcji i ceramiki. Są to dwie, najbardziej popularne i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena