Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Naczynia kuchenne

Szybkowar w kuchni – obiad w mgnieniu oka

Ulubione0

Dzisiejszy rynek akcesoriów kuchennych jest tak bardzo mocno rozwinięty, że nie ma żadnych trudności w znalezieniu odpowiedniego rodzaju urządzenia w zasadzie do każdej rutynowej, domowej czynności. Dzięki temu człowiek może być maksymalnie jak tylko się da odciążony od standardowych obowiązków realizowanych na co dzień. Jednym z przykładów takich niezawodnych sprzętów, które pozwalają na sto procent komfortu w przygotowywaniu posiłków są wysokiej jakości szybkowary.

Dla zapracowanych i dbających o naturę

 

Wspomniany powyżej typ maszyny znakomicie sprawdza się w domu ludzi zapracowanych, którym doskwiera brak czasu na przyrządzanie obiadów czy kolacji w tradycyjnym wydaniu. Szybkowary królowały najpierw za wschodnią granicą, z czasem zaczęto je doceniać również w Polsce. Obecnie dominują wśród podstawowych sprzętów wyposażenia gospodarstwa domowego, bowiem zapewniają wygodę pichcenia. Ich wykorzystanie to sposób na zaoszczędzenie czasu. Ponadto urządzenia tej kategorii działają na tyle wydajnie, iż znacząco redukowane są opłaty za prąd czy gaz. Mniejsze koszty to większa ekonomia, a tym samym dbałość o ekologię. Nie trzeba nawet wspominać o tym, iż potrawy gotowane w szybkowarach są niesamowicie pyszne i w swym smaku znacząco różnią się od klasycznie przyrządzanych specjałów. Bez dwóch zdań należy też podkreślić, iż są one zdrowsze dla organizmu.

 

Dla nienajedzonych



Nie możesz doczekać się obiadu? Wykonaj go w szybkowarze, którego zaawansowany mechanizm umożliwi uzyskanie idealnie ugotowanych potraw w zaledwie kilkanaście minut. Podczas gdy przykładowo standardowy gulasz czy bigos wymaga gotowania w pospolitych garnkach około dwóch godzin, w przypadku zastosowania szybkowaru czas ten skrócony zostaje do zaledwie 20 minut. Niemożliwe? A jednak. Nie ma obaw o to, że danie będzie surowe czy „niedojdzie" i nie przeniknie aromatem przypraw bądź ziół. Błyskawiczne pichcenie w szybkowarze opiera się na wysokim ciśnieniu, które gromadzi się wewnątrz opisywanego urządzenia. Jego szczelne zamknięcie sprawia, że cała tworząca się podczas gotowania para przenika w głąb znajdujących się w środku naczynia artykułów żywnościowych a nie wydobywa się na zewnątrz. Tym samym rezultaty gotowania są dużo lepsze i widoczniejsze od razu pod postacią szybszego przygotowywania posiłków, ale również ich znacznie intensywniejszego smaku. Na przyrządzenie ziemniaków w szybkowarze potrzeba zaledwie pięciu – sześciu minut. Podobnie z ryżem czy makaronem. Mięso nie będzie wymagało duszenia godzinami, ale zostanie odpowiednio ugotowane w zaledwie pół godziny. Poprzez zwiększenie poziomu wrzenia wody kucharzenie w charakteryzowanym sprzęcie odbywa się na wyższych parametrach temperaturowych niż naturalnie ma to miejsce. Dania są przyrządzane w temperaturze nawet około 120 stopni Celsjusza. Zużywa się przy tym do 50 procent mniej energii niż podczas korzystania z tradycyjnego palnika.

 

Dla miłośników funkcjonalności

 

Dystrybuowane obecnie szybkowary odznaczają się przede wszystkim niesamowicie wysoką jakością. Są to urządzenia certyfikowane, mające atesty potwierdzające ich niezawodność oraz solidność działania i precyzję wykonania. I na tym ostatnim elemencie skoncentrujemy się nieco bardziej. Otóż, jeżeli chodzi o tworzywa, z jakich najczęściej robi się omawiane urządzenia z grupy AGD, to głównie wybierana jest stal nierdzewna. Tym samym szybkowar jest wyjątkowo odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy wysokie temperatury. Można w nim przyrządzać co tylko chcemy i z ciśnieniem jakie tylko wymagane jest do ugotowania danego specjału. Nie ma powodów do obaw, że urządzenie ulegnie przegrzaniu, stopi się czy wybuchnie pod wpływem za dużej temperatury. Kolejna sprawa to gwarancja wytrzymałości. Żaden inny materiał wytwórczy nie jest tak niepodatny na rozmaite czynniki jak właśnie stal. Dodatkowo o praktyczności szybkowaru można mówić także w kontekście jego konstrukcji. Maszyna ta ma przeważnie specjalne uchwyty, które z kolei zrobione są z tworzywa sztucznego, zatem nie są gorące podczas dotykania garnka. Łatwo jest również z urządzenia skorzystać. Nie musimy czekać aż naczynie ochłodzi się czy śpieszyć się, żeby zdążyć podać danie na talerzu zanim wystygnie. Nowoczesne szybkowary są też przystosowane do mycia w zmywarkach, więc nie ma kłopotu z drapaniem przypalonych resztek. Zawory ciśnieniowe natomiast da się swobodnie zdejmować i zakładać, a w razie potrzeby przepłukiwać.

Zobacz również

Jak wybrać zastawę stołową?

Jak wybrać zastawę stołową?

Co wybrać? Sprawa wcale nie jest tak prosta jak się wydaje. Na rynku, zarówno w sklepach...

Ostro(żnie) z nożem

Ostro(żnie) z nożem

Jakość przede wszystkim   Wybierając noże do naszej kuchni kierujemy się przede wszystkim...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena