Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / 3 powody, dla których warto gotować na parze

Porady

3 powody, dla których warto gotować na parze

Ulubione1

Od jakiegoś czasu panuje moda na zdrowy i aktywny tryb życia. Wielu z nas zmieniło swoje nawyki żywieniowe i zaczęło systematycznie ćwiczyć. Oby ten trend trwał jak najdłużej, bowiem przynosi on wiele dobrego – zarówno dla naszych sylwetek, jak i samopoczucia oraz zdrowia. Każdy teraz zdrowo je, do smażenia używa jedynie oleju kokosowego, a na śniadanie zawsze wpada jajecznica. Gotowanie niskokalorycznych i zdrowych posiłków będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze, kiedy będziemy mieli do tego odpowiedni sprzęt. Producenci sprzętów AGD stworzyli urządzenia, które pomagają nam gotować zdrowe potrawy bez dodatku tłuszczu.

1 – lekkie jedzenie, lekkie ciało
Moda na aktywny tryb życia trwa w najlepsze, dlatego coraz więcej osób decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych. Tłuste i ciężkostrawne potrawy dawno odeszły w zapomnienie – dziś każdy je lekko, zdrowo i kolorowo. Gotowanie na parze pozwala nam przygotować zdrowe, smaczne, a dodatkowo niskokaloryczne potrawy. Zmieniając smażenie na gotowanie w szybkowarze zyskamy więcej wigoru i pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Szybkowar sprawia, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemniejsze, a cały proces trwa dosłownie kilkanaście minut. Gotowanie na parze to szybki sposób na zgubienie zbędnych kilogramów i osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Warzywa i mięso w nich przygotowanie można jeść bez ograniczeń – posiadają one bardzo mało kalorii, a dodatkowo posiadają mnóstwo wartości odżywczych.

 

2 – klucz do zdrowia
Już pomijając aspekty sylwetkowe – gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Wszystkie produkty gotowane na parze w ogóle nie tracą swoich wartości odżywczych. Gotowanie odbywa się bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu jest to idealny sposób żywienia dla osób, które mają problem z cholesterolem. Szybkowar to urządzenie, które przygotuje potrawy, dzięki którym będziemy się lepiej czuć – nie tylko zewnętrznie, ale również wewnętrznie. Nie bez powodu często mówi się jesteś tym co jesz – tutaj, również się to sprawdza. Posiłki przygotowanie w szybkowarze są bogatym źródłem wszystkich składników odżywczych – dzięki którym mamy więcej energii, lepsze samopoczucie oraz chęci do działania.

 

3 – komfort w kuchni
Nie da się ukryć, że posiadanie takiego urządzenia, jakim jest szybkowar to ogromna wygoda. Sprzęt ten pozwala nam szybko i bez większego wysiłku przygotować obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że przygotujemy produkty i umieścimy je w urządzeniu. Wystarczy włączyć i gotowe – wszystko robi się samo, a my możemy w tym czasie odpocząć.

Zobacz również

Wymiana płyty gazowej na płytę elektryczną – jak to zrobić?

Wymiana płyty gazowej na płytę elektryczną –...

Kuchnia gazowa – dlaczego warto ją wymienić? Kuchnia gazowa jeszcze do niedawna była jedynym...

Kucharzenie w stylu eko

Kucharzenie w stylu eko

Praktyka czyni mistrza   Można pokusić się o stwierdzenie (chociaż wydaje się zbyt...
Komentarze (1)
1
Gość
Mika
2017-07-28 15:15:17

Nie dość, ze warzywa na parze są zdrowe, to jeszcze bardzo dobre. Ja jeszcze lubię rybę na parze - smakuje lepiej niż smażona :))

Twój komentarz
Ocena