Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Gotowanie na parze w... parowarze

Porady

Gotowanie na parze w... parowarze

Ulubione1

Nikogo nie trzeba przekonywać, że dania przyrządzone na parze są smaczne, aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowe. Podczas gotowania nie tracą cennych witamin i składników mineralnych, zachowują swe naturalne barwy i kształty, przez co pięknie prezentują się na talerzu. Jeśli zamierzamy gotować na parze, warto zaopatrzyć się w parowar, który dosłownie „za nas" ugotuje nawet cały obiad!

Co to takiego?

Parowar to nic innego jak urządzenie elektryczne zbudowane z dolnego zbiornika na wodę i kilku pojemników z tackami od góry przykryte pokrywą. W pojemnikach umieszcza się poszczególne produkty spożywcze, które chcemy ugotować. Po podłączeniu do prądu, woda na dole zbiornika zostaje zagotowana, zmieniając się w parę powoduje gotowanie wyżej położonych produktów.
 

Na co zwrócić uwagę?

  • Zbiornik na wodę. To podstawowy element parowaru. Najlepiej jeśli będzie wykonany z trwałej stali nierdzewnej, jednak wiele modeli dostępnych na naszym rynku posiada podstawę plastikową. Powinien on mieć wskaźnik poziomu wody i odpowiedni lejek lub otwór umożliwiający dolanie wody bez konieczności odłączania urządzenia z prądu.
  • Pojemniki na produkty. W konstrukcji parowaru niezwykle ważna jest ilość, wielkość i rozłożenie poszczególnych pojemników do gotowania. Z reguły najczęściej spotykane modele wyposażone są w dwa lub trzy pojemniki ustawione jeden nad drugim. Dzięki temu możemy jednocześnie gotować kilka różnych potraw na raz. Można też dostać parowary z pojemnikami ułożonymi poziomo – obok siebie. Pozwala to na jednoczesne gotowanie różnych potraw bez obaw o zmieszanie się ich smaków i aromatów. Również pojemność pojemników ma znaczenie – warto wybrać model z wyjmowanymi dnami pojemników, dzięki czemu bez trudu ugotujemy większe kawałki np. mięsa lub ryby, które nie zmieściłyby się w tradycyjnym parowarze.
  • Materiał. Zwykle parowary zbudowane są z tworzywa sztucznego, jednak można spotkać też modele wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Są trwalsze i estetyczniejsze od swych plastikowych kuzynów, jednak nie są przezroczyste, dlatego nie można na bieżąco śledzić etapów gotowania potraw.
  • Sterowanie. Najwygodniejsze jest sterowanie elektroniczne, którego poszczególne przyciski umieszczone są zwykle na dolnej obudowie parowaru. Pozwala ono dość dokładnie zaprogramować gotowanie, co jest dużym udogodnieniem w porównaniu ze sterowaniem mechanicznym za pomocą zwykłego pokrętła.
  • Moc. Moc parwaru wpływa na szybkość gotowania, a więc i na ilość witamin, jakie zachowują gotowane potrawy. Na rynku można spotkać modele o mocy on 400 do nawet 2200 W. Te o najmniejszej mocy są dość mało wydajne i nadają się do przyrządzania lekkich warzywnych dodatków do dań. Z kolei te o bardzo dużej mocy może i gotują szybko, ale do swej pracy pobierają znaczne ilości energii. Jeśli jednak zależy nam na szybkim gotowaniu na parze z zachowaniem jak największej ilości wartości odżywczych, warto wybrać model o dużej mocy (powyżej 1500 W), który jednak stopniowo ją zmniejsza, największą wykorzystując jedynie na początku pracy do podgrzania wody. W ten sposób wysokowydajny parowar pozwoli nam zaoszczędzić nieco energii elektrycznej. Najefektywniejsze jest jednak nieco wolniejsze gotowanie w parowarze o mocy 800-1000W. To wariant najbardziej ekonomiczny.
  • Zabezpieczenia. Dla bezpieczeństwa parowar powinien mieć zabezpieczenie przed przepaleniem pozwalające mu na automatyczne wyłączanie się w sytuacji, kiedy całkowicie wyparuje woda w dolnej podstawie.
  • Funkcje dodatkowe. Wszelkie udogodnienia, w jakie może być wyposażony parowar mają służyć wygodniejszej i szybszej obsłudze urządzenia. Przykładem może być chociażby automatyczny timer, który po odpowiednim zaprogramowaniu sam dobierze długość pracy dostosowany do ilości i rodzaju gotowanych produktów. Funkcja opóźnionego startu pozwoli zaprogramować przygotowanie obiadu lub kolacji na określoną godzinę, z kolei opcja Gentle Steam wytworzy delikatną parę przy temperaturze oscylującej w okolicach 80 st. C i pozwoli ugotować potrawy bez obaw o rozgotowanie niektórych, delikatnych składników, z których mogą się składać dania np. ryb czy owoców morza. Nowoczesne parowary potrafią też utrzymywać temperaturę po skończonej pracy by przyrządzone danie nawet po pewnym czasie było ciepłe i gotowe do spożycia oraz poinformować użytkownika sygnałem dźwiękowym o skończonej pracy lub wyparowaniu wody.
  • Wyposażenie dodatkowe. Dobry parowar powinien mieć tacki lub pojemniczki ociekowe, w których może zbierać się skraplająca się para i soki z gotowanych produktów. Dużym udogodnieniem będą też pojemniki umożliwiające gotowanie na parze produktów sypkich jak ryż czy kasza, a także pojemniki na jajka, do sosów, tacki z uchwytami do ryb, kubeczki do deserów czy specjalny pojemniczek na zioła tzw. aromatyzer, dzięki któremu gotowane potrawy mogą zyskać niepowtarzalny aromat ulubionych ziół.

Zobacz również

Jak kupić mikser?

Jak kupić mikser?

Dziś pod lupę bierzemy miksery! Podpowiemy Wam na co zwrócić uwagę przy ich wyborze i opiszemy...

Czym jest raufaza i do czego służy?

Czym jest raufaza i do czego służy?

Gruba, mocna i elegancka Pod pojęciem raufazy kryje się nowoczesna tapeta przeznaczona m.in. do...
Komentarze (3)
3
Gość
stefan.q
2013-09-19 16:39:20

gotowana na parze piers z kurczaka z warzywami (tez gotowanymi na parze) z kaszą gryczana - to dietetyczny obiad - smaczny i zdrowy. 0 smarzenia = przepis na genialna sylwetke

varko
varko
2013-09-11 12:07:19

racja, swieta racja

chefnatasza
chefnatasza
2013-09-10 10:35:54

gotowanie to podstawa - dzieki temu schudlam po ciazy 18kg

Twój komentarz
Ocena