Gotowanie na parze w... parowarze
Nikogo nie trzeba przekonywać, że dania przyrządzone na parze są smaczne, aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowe. Podczas gotowania nie tracą cennych witamin i składników mineralnych, zachowują swe naturalne barwy i kształty, przez co pięknie prezentują się na talerzu. Jeśli zamierzamy gotować na parze, warto zaopatrzyć się w parowar, który dosłownie „za nas" ugotuje nawet cały obiad!
Co to takiego?
Parowar to nic innego jak urządzenie elektryczne zbudowane z dolnego zbiornika na wodę i kilku pojemników z tackami od góry przykryte pokrywą. W pojemnikach umieszcza się poszczególne produkty spożywcze, które chcemy ugotować. Po podłączeniu do prądu, woda na dole zbiornika zostaje zagotowana, zmieniając się w parę powoduje gotowanie wyżej położonych produktów.
Na co zwrócić uwagę?
- Zbiornik na wodę. To podstawowy element parowaru. Najlepiej jeśli będzie wykonany z trwałej stali nierdzewnej, jednak wiele modeli dostępnych na naszym rynku posiada podstawę plastikową. Powinien on mieć wskaźnik poziomu wody i odpowiedni lejek lub otwór umożliwiający dolanie wody bez konieczności odłączania urządzenia z prądu.
- Pojemniki na produkty. W konstrukcji parowaru niezwykle ważna jest ilość, wielkość i rozłożenie poszczególnych pojemników do gotowania. Z reguły najczęściej spotykane modele wyposażone są w dwa lub trzy pojemniki ustawione jeden nad drugim. Dzięki temu możemy jednocześnie gotować kilka różnych potraw na raz. Można też dostać parowary z pojemnikami ułożonymi poziomo – obok siebie. Pozwala to na jednoczesne gotowanie różnych potraw bez obaw o zmieszanie się ich smaków i aromatów. Również pojemność pojemników ma znaczenie – warto wybrać model z wyjmowanymi dnami pojemników, dzięki czemu bez trudu ugotujemy większe kawałki np. mięsa lub ryby, które nie zmieściłyby się w tradycyjnym parowarze.
- Materiał. Zwykle parowary zbudowane są z tworzywa sztucznego, jednak można spotkać też modele wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Są trwalsze i estetyczniejsze od swych plastikowych kuzynów, jednak nie są przezroczyste, dlatego nie można na bieżąco śledzić etapów gotowania potraw.
- Sterowanie. Najwygodniejsze jest sterowanie elektroniczne, którego poszczególne przyciski umieszczone są zwykle na dolnej obudowie parowaru. Pozwala ono dość dokładnie zaprogramować gotowanie, co jest dużym udogodnieniem w porównaniu ze sterowaniem mechanicznym za pomocą zwykłego pokrętła.
- Moc. Moc parwaru wpływa na szybkość gotowania, a więc i na ilość witamin, jakie zachowują gotowane potrawy. Na rynku można spotkać modele o mocy on 400 do nawet 2200 W. Te o najmniejszej mocy są dość mało wydajne i nadają się do przyrządzania lekkich warzywnych dodatków do dań. Z kolei te o bardzo dużej mocy może i gotują szybko, ale do swej pracy pobierają znaczne ilości energii. Jeśli jednak zależy nam na szybkim gotowaniu na parze z zachowaniem jak największej ilości wartości odżywczych, warto wybrać model o dużej mocy (powyżej 1500 W), który jednak stopniowo ją zmniejsza, największą wykorzystując jedynie na początku pracy do podgrzania wody. W ten sposób wysokowydajny parowar pozwoli nam zaoszczędzić nieco energii elektrycznej. Najefektywniejsze jest jednak nieco wolniejsze gotowanie w parowarze o mocy 800-1000W. To wariant najbardziej ekonomiczny.
- Zabezpieczenia. Dla bezpieczeństwa parowar powinien mieć zabezpieczenie przed przepaleniem pozwalające mu na automatyczne wyłączanie się w sytuacji, kiedy całkowicie wyparuje woda w dolnej podstawie.
- Funkcje dodatkowe. Wszelkie udogodnienia, w jakie może być wyposażony parowar mają służyć wygodniejszej i szybszej obsłudze urządzenia. Przykładem może być chociażby automatyczny timer, który po odpowiednim zaprogramowaniu sam dobierze długość pracy dostosowany do ilości i rodzaju gotowanych produktów. Funkcja opóźnionego startu pozwoli zaprogramować przygotowanie obiadu lub kolacji na określoną godzinę, z kolei opcja Gentle Steam wytworzy delikatną parę przy temperaturze oscylującej w okolicach 80 st. C i pozwoli ugotować potrawy bez obaw o rozgotowanie niektórych, delikatnych składników, z których mogą się składać dania np. ryb czy owoców morza. Nowoczesne parowary potrafią też utrzymywać temperaturę po skończonej pracy by przyrządzone danie nawet po pewnym czasie było ciepłe i gotowe do spożycia oraz poinformować użytkownika sygnałem dźwiękowym o skończonej pracy lub wyparowaniu wody.
- Wyposażenie dodatkowe. Dobry parowar powinien mieć tacki lub pojemniczki ociekowe, w których może zbierać się skraplająca się para i soki z gotowanych produktów. Dużym udogodnieniem będą też pojemniki umożliwiające gotowanie na parze produktów sypkich jak ryż czy kasza, a także pojemniki na jajka, do sosów, tacki z uchwytami do ryb, kubeczki do deserów czy specjalny pojemniczek na zioła tzw. aromatyzer, dzięki któremu gotowane potrawy mogą zyskać niepowtarzalny aromat ulubionych ziół.
gotowanie to podstawa - dzieki temu schudlam po ciazy 18kg
racja, swieta racja
gotowana na parze piers z kurczaka z warzywami (tez gotowanymi na parze) z kaszą gryczana - to dietetyczny obiad - smaczny i zdrowy. 0 smarzenia = przepis na genialna sylwetke