Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Szybkowar – Twój sposób na szybkie gotowanie

Porady

Szybkowar – Twój sposób na szybkie gotowanie

Ulubione0

Jakie urządzenia lubimy najbardziej? Takie, które ułatwiają nam przygotowanie posiłków! Przykładem takiego sprzętu może być szybkowar jak sama nazwa wskazuje pozwoli nam na szybkie gotowanie. Czy pozwoli zaoszczędzić nam tylko czas? Czy warto w niego inwestować? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szybkowaru?

Jak to działa?

Na pozór przypomina zwykły garnek, jednak diabeł tkwi w szczegółach! Idealnie szczelna konstrukcja i pokrywka z uszczelkami sprawia, że w naczyniu podczas gotowania powstaje wysokie ciśnienie. Wraz ze wzrostem ciśnienia skraca się czas przygotowywania potrawy. Oszczędzamy w ten sposób mnóstwo czasu, który możemy wykorzystać na czas z rodziną i bliskimi. Szczelna pokrywa zatrzymuje parę wodną, dzięki czemu potrawa wykazuje odpowiednią wilgotność i bardzo ciężko cokolwiek przypalić. Z obsługą szybkowaru poradzi sobie każdy – jest banalnie prosta.


Wybierz materiał i sposób działania

Szybkowary różnią się między sobą wykonaniem, sposobem działania oraz materiałem, z którego są wykonane. Na rynku wyróżniamy szybkowary aluminiowe i te, ze stali nierdzewnej. Szybkowary aluminiowe są lekkie i kosztują mniej, niż stalowe odpowiedniki. Szybko się nagrzewają, a rozkład ciepła jest równomierny. Materiał ten nie jest odporny na ryski oraz przebarwienia. Szybkowary ze stali nierdzewnej charakteryzują się większą trwałością, od aluminiowych kuzynów. Niestety, stal jest gorszym przewodnikiem ciepła – urządzenie nie nagrzewa się równomiernie, co znacznie utrudnia użytkowanie. Jeżeli chodzi o sposób działania szybkowaru możemy wyróżnić szybkowary klasyczne i elektryczne. Klasyczne to takie, do których podgrzania używa się płyt grzewczych. Szybkowary elektryczne to takie, które wymagają podłączenia do prądu.


Na co zwrócić uwagę przy zakupie szybkowaru?

Po pierwsze pojemność! Na rynku dostępne są szybkowary o pojemnościach 4,6 i 8 litrów. To, którą opcję wybierzemy powinno być uzależnione od wielkości naszej rodziny. Szybkowar o pojemności czterech litrów wystarczy na przygotowanie jednej lub dwóch porcji jedzenia. Ten, o pojemności sześciu litrów świetnie sprawdzi się dla czteroosobowej rodziny. Większe – dla liczniejszych domostw. Istotna jest również średnica naczynia – im większa, tym korzystanie z urządzenia będzie bardziej komfortowe i wygodne. Warto zwrócić również uwagę na blokadę pokrywy – dzięki niej nie dojdzie do sytuacji, w której niechcąco wypuścimy parę z urządzenia.


Szybkowar – ugotuj szybko!

Szybkowar świetnie sprawdzi się u osób, które mają mało czasu na przygotowywanie posiłków. Z takim urządzeniem wszystko pójdzie szybko i sprawnie. To szczelnie zamknięte urządzenie wykorzystując wysokie ciśnienie w ekspresowym tempie przygotuje naszą ulubioną potrawę. Różne wielkości dostępne na rynku umożliwiają dopasowanie odpowiedniej pojemności do naszych potrzeb

Zobacz również

Czy warto inwestować w zmywarkę?

Czy warto inwestować w zmywarkę?

Pomocnica doskonała Zmywarki przekonują do siebie coraz szersze rzesze gospodarzy i gospodyń...

Grzejnik czy podłogówka? Co lepiej sprawdzi się w kuchni?

Grzejnik czy podłogówka? Co lepiej sprawdzi się...

Ciepło od stóp Każdy, kto choć raz miał okazję stąpać po cieplutkiej podłodze, pod...
Komentarze (1)
1
Gość
Emilijka
2016-10-24 13:04:09

Szybkowar? Hmm, nigdy nie korzystałam, ale chyba będzie trzeba spróbować. Zawsze jest za mało czasu na gotowanie, więc może to być dobre rozwiązanie. Sprawdzę.

Twój komentarz
Ocena