Jaki moździerz kuchenny wybrać?
Moździerz to narzędzie znane od starożytności, które wykorzystywane było nie tylko podczas gotowania, ale również w wielu innych dziedzinach. Współczesne moździerze kuchenne to poręczne i niewielkie narzędzia, które doskonale nadają się do tłuczenia przypraw, mielenia ziaren na pył, rozgniatania orzechów i przygotowywania mieszanek ulubionych ziół. W sklepach znajdziemy wiele modeli moździerzy – który z nich najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Moździerz drewniany
Drewniane moździerze przede wszystkim charakteryzują się atrakcyjnym wyglądem, dzięki czemu będą stanowić dodatkowy element dekoracyjny naszej kuchni. Jednak, drewno bardzo szybko pochłania zapachy rozcieranych ziół, które wnikają w jego strukturę. Z tego względu nie nadaje się do przygotowywania pesto lub płynnych marynat.
Moździerz ceramiczny
Cechą charakterystyczną tego typu moździerzy jest trwałe wykonanie i lekka waga. Takie modele zazwyczaj występują w różnych kolorach i posiadają ciekawe wzornictwo. Ceramika nie pochłania zapachów i nie ulega odkształceniu, należy jednak uważać na możliwe pęknięcia. Moździerze ceramiczne nadają się zarówno do rozdrabniania produktów sypkich, jak i do wyciskania soku z ziół.
Moździerz stalowy
Moździerz stalowy jest łatwy do utrzymania w czystości, ponieważ bez problemu można go myć w zmywarce. Oprócz tego, nie pochłania zapachów, jest dość lekki, trwały i odporny na uszkodzenia.
Moździerz kamienny
Moździerze kamienne zazwyczaj polecane są przez szefów kuchni, ponieważ są ciężkie i solidne, a wewnątrz posiadają chropowatą powierzchnię, dzięki czemu umożliwiają skuteczne rozdrobnienie nawet twardych produktów, takich jak: orzechy, migdały czy sól. Kamień jest odporny na różnego rodzaju stłuczenia, zarysowania i odkształcenia. Ponadto, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie pochłania zapachu ucieranych ziół. W kuchni doskonale sprawdzą się zarówno moździerze marmurowe, jak i granitowe.
Moździerz żeliwny
Moździerze żeliwne, podobnie jak kamienne, charakteryzują się dość dużą wagą i trwałością, co zapewnia stabilną pracę podczas rozdrabniania produktów. Sprawdzą się zarówno do ucierania produktów sypkich, jak i mokrych. Tego typu moździerze powinno się myć pod bieżącą wodą, bez dodatku detergentów. Ponadto, nie wolno ich namaczać, ponieważ grozi to zardzewieniem powierzchni.