Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Szuflady do podgrzewania naczyń – bubel czy hit...

Porady

Szuflady do podgrzewania naczyń – bubel czy hit AGD?

Ulubione0

O wysokiej jakości przyrządzania posiłków w naszych kuchennych czterech ścianach domowego zacisza przesądza nie tylko fakt zastosowania stricte określonych rodzajów produktów spożywczych czy nawet naczyń oraz sprzętów, ale również w dużym stopniu akcesoriów uzupełniających, na które niestety konsumenci wielokrotnie nie zwracają uwagi, a szkoda, bo w praktyce mogą nam one w znacznym stopniu ułatwić komfort codziennego użytkowania i realizację standardowych, rutynowych obowiązków domowych takich jak chociażby pichcenie. Przykładem przyborów, które okazują się w tej materii niesamowicie pomocne są szuflady do podgrzewania naczyń.

Standardowe wymiary do tradycyjnych piecyków

 

Szczególnie proponowane są te narzędzia w przypadku modelowania wnętrza kuchennego na wymiar. Przy zabudowie takie warianty udogodnień są wyjątkowo pomocne i także bardzo mile widziane chociażby z estetycznego punktu widzenia. Szuflady do podgrzewania naczyń są wraz z biegiem czasu coraz bardziej modne, ponieważ są to wygodne formy, które montowane są wraz z piekarnikiem. Przeważnie dominują dziś na rynku AGD modele szuflad grzewczych mających wymiary sześćdziesiąt centymetrów szerokość, sześćdziesiąt centymetrów głębokość oraz czternaście centymetrów wysokość. Istnieją także warianty o szerokości liczącej równo dziewięćdziesiąt centymetrów, ale one z kolei wymagają określonych modeli piekarników.

 

Do napojów i pokarmów

 

Charakteryzowane w niniejszym artykule szuflady do podgrzewania są świetnym rozwiązaniem wtedy, kiedy żyjemy w ciągłym biegu i jesteśmy na tyle zajętymi i zapracowanymi ludźmi, iż nie mamy czasu aby regularnie, dzień w dzień jeść o tej samej porze czy przygotowywać posiłki systematycznie. Prosta konstrukcyjnie szuflada to nietypowy schowek, który umożliwia nam napicie się ciepłej kawy czy herbaty w każdej chwili, gdy tylko będziemy mieć na to ochotę. Ponadto możemy też zaserwować potrawy na cieplutkich talerzach, co sprawi, że nie będziemy jeść dań zimnych. Nawet gdy wewnątrz mieszkania jest chłodno, specjały podawane na obiad nie wystygną zbyt szybko. Szuflada ma na celu utrzymanie ciepła na dłuższy czas. Urządzenia tej kategorii zazwyczaj mają opcję podgrzewania naczyń w przedziale temperaturowym wynoszącym od czterdziestu do około dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza. Rozpiętość jest zatem tak szeroka, że sposobności kombinowania z temperaturami jest naprawdę wiele. Każdy może wybrać wariant optymalny konkretnie dla siebie. Nie ma kłopotu ze zjedzeniem wrzącej jeszcze zupy nawet kilka godzin po jej ugotowaniu czy wypiciem przestudzonej, ale nie lodowatej małej czarnej.

 

Charakterystyczny podział i liczne funkcje

 

Opisywany mechanizm działania najczęściej opiera się na specyficznym podziale – niższe temperatury szuflady idą do podgrzewania klasycznych filiżanek oraz szklanek tradycyjnych, z kolei te wyższe słupki Celsjusza mają ogrzewać bardziej masywne naczynia, czyli półmiski, talerze czy nawet wazy obiadowe. Innowacyjne, oczywiście dużo droższe, modele opisywanych schowków mają także opcje dodatkowe, w tym między innymi pozwalają na szybkie i sprawne podgrzewanie dań a nie tylko utrzymywanie ciepła samych naczyń oraz rozmrażanie produktów. Tym samym koniec z polewaniem wyjętego z zamrażalnika mięsa wrzątkiem. Nie musimy także mrożonek wyciągać kilka godzin przed ich przyrządzaniem. Możemy wrzucić wybrane artykuły spożywcze do omawianej szuflady i wybrać na sprzęcie odpowiednią funkcję. Nic bardziej wygodnego i prostszego. Zanim jednak wydasz sporo pieniędzy na tego rodzaju bajer, zastanów się czy aby na pewno ten model jest Ci potrzebny. Dostosuj go idealnie do własnych potrzeb oraz swych osobistych preferencji.

 

Pojemność na całą zastawę

 

W przeciętnej szufladzie do podgrzewania można zmieścić z reguły całą zwyczajową zastawę stołową przewidzianą do użytku kilkuosobowej rodziny. Tym samym jest to asortyment niesamowicie pojemny i opłacalny chociażby z tego względu, iż jak podgrzewamy to nie pojedyncze naczynia, a wszystkie zarazem. Każdy z domowników może więc jeść ciepłe danie czy wypić ciepły napój nawet parę godzin po jego przyrządzeniu. W praktyce w takim schowku zamontowanym do piecyka udaje się pomieścić całkiem swobodnie jakichś dwadzieścia talerzy większych – typowe „obiadówki" oraz mniej więcej czterdzieści filiżanek do herbaty czy kawy. Sam proces grzania z kolei jest przeważnie dwurodzajowy. Można mówić o wyposażeniu szuflady w specjalny nawiew gorących mas powietrza bądź o zamontowaniu w sprzęcie nowoczesnej płyty ceramicznej. Innowacyjne szuflady posiadają dodatkowo funkcję opóźnionego startu, matę antypoślizgową czy prowadnice teleskopowe. Wszystkie te elementy, wspólnie działając, przekładają się na jakość serwowanych przez nas potraw.

 

Z wieloma bajerami

 

Nosząc się z zamiarem zainwestowania w przybliżony tu model szuflad, należy też popatrzeć na konkretne programy, jakie posiadają dane urządzenia. Wiele standardowych sprzętów ma uniwersalne zastosowanie opierające się głównie na zachowywaniu ciepła potraw. Można także je delikatnie podgrzewać czy nawet opiekać. Bardziej kosztowne warianty cechuje sterowanie dotykowe touch, które polega na prostej obsłudze poprzez elegancki i innowacyjny panel sterowania na szkle. Jest to połączenie tego co praktyczne, z tym co estetyczne oraz bardzo wygodne z perspektywy użytkownika. Przy takich modelach wielokrotnie można też wyszczególnić funkcję timera, który zapewnia samodzielne wyłącznie po określonym i ustawionym odpowiednio wcześniej czasie. Oznacza to w zasadzie, że nie musi nas nawet być w domu w momencie pracy urządzenia, bo zostanie ono wyłączone samoistnie. Jeszcze innym bajerem programowym szuflad do podgrzewania jest innowacyjny system amortyzacji, który umożliwia samoczynny powrót do wyjściowego stanu.

Zobacz również

Formy do pieczenia – czy znasz je wszystkie?

Formy do pieczenia – czy znasz je wszystkie?

Uniwersalne blachy Najpopularniejsze i zdecydowanie najczęściej używane formy do pieczenia to...

Jakich przedmiotów nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej?

Jakich przedmiotów nie wolno wkładać do...

Plastikowe pojemniki Przedmioty wykonane z plastiku nie powinny być użytkowane w kuchenkach...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena