Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Wszystko co powinieneś wiedzieć zanim kupisz...

Wszystko co powinieneś wiedzieć zanim kupisz maszynkę do mięsa

Maszynka do mielenia mięsa jest jednym z tych urządzeń, które z pewnością przydadzą Ci się w Twoim domu. Może ona spełniać wiele funkcji – od mielenia mięsa, po wyciskanie soku ze świeżych owoców. Kilkakrotnie usprawni procesy produkcji w Twojej kuchni – z maszynką do mięsa wszystko 'pójdzie gładko'. Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Na zdjęciu: Zelmer

Ręczna lub elektryczna

Mamy do wyboru dwa rodzaje maszynek do mielenia – ręczne lub elektryczne. Ostatnio elektryczne cieszą się coraz większą popularnością – są wygodniejsze i wymagają mniej naszego zaangażowania. Maszynkę do mielenia mięsa możemy wykorzystywać też do innych czynności. Urządzenie to, bez problemu poradzi sobie z mieleniem kawy, ucieraniem sera, wyciskaniem soku i szatkowaniem warzyw.


Po pierwsze - moc

Jednym z ważniejszych parametrów jest moc. Potrzebujemy urządzenia, które poradzi sobie ze zmieleniem twardego, nieraz trudnego mięsa. Najlepiej wybrać maszynkę o mocy co najmniej 500 W. Im wyższa moc urządzenia, tym dłużej będzie mogło pracować bez przerwy bez narażania go na przegrzanie.


Po drugie - wydajność

Drugim, równie ważnym czynnikiem wpływającym na jakość maszynki jest jej wydajność. Jest ona podawana w kilogramach na minutę – im wyższa ta wartość, tym więcej produktu przerobi maszynka. Na rynku dostępne są modele o różnej wydajności – niektórych wynosi 1,5kg/min, innych wydajność jest większa – wszystko w zależności od modelu.


Po trzecie - wykonanie

Warto zwrócić uwagę na ogólne wykonanie maszynki. Do wyboru mamy modele wykonane z tworzyw sztucznych i stalowe. Na szczególną uwagę zasługują szczególnie elementy odpowiedzialne za mielenie. Gardziel i podajnik (które tworzą cały korpus urządzenia) powinny być wykonane ze stali lub metalu aby były bardziej trwałe. Sitka i noże powinny być odporne zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i rdzę.


Po czwarte - dodatki

W zależności od modelu, producent uatrakcyjnia naszą maszynkę o dodatkowe nakładki. Każda maszynka posiada co najmniej dwa sitka, które różnią się między sobą wielkością oczek. Opcjonalnie, zestaw może zawierać również inne sitka i nakładki. Należy wymienić tutaj sitko do szatkowania mięsa, przystawkę do makaronu, przecierka do robienia musów, nasadkę do robienia kiełbasy oraz przystawkę do szatkowania warzyw i ucierania sera. Wszystko zależy od producenta i ceny całego zestawu. Bo jak wiadomo – im więcej dodatkowych nakładek, tym maszynka jest droższa.


Ułatwi i pomoże

Z pewnością wygodniejszym rozwiązaniem będzie maszynka elektryczna. Wprawdzie potrzebuje ona podpięcia do prądu, jednak oszczędzi nasz czas i zrobi wszystko za nas. Posłuży nam nie tylko do mielenia mięsa – dzięki dodatkowym nakładkom sprawdzi się również przy innych zadaniach w kuchni.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jak kupić mikser?


Mikser należy do tych sprzętów AGD, które niezwykle przyspieszają i...

Kuchnia z wyspą otwarta na salon – inspiracje i...


Kuchnia otwarta na salon to rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej z...

Kominowy, podszafkowy czy wyspowy? Wybierz z nami odpowiedni...


Od pewnego czasu okap stał się integralnym elementem każdej kuchni. Nie tylko idealnie...