Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czas na grilla – jak wybrać grill elektryczny?

Porady

Czas na grilla – jak wybrać grill elektryczny?

Ulubione0

Sezon grillowy w pełni, dlatego dzisiaj przedstawimy Wam alternatywy, dla osób które nie mają czasu czy warunków na tradycyjnego grilla. Każdy lubi kiełbasę, czy karkówkę z grilla – dlatego nasza propozycja na grillowanie w domowym zaciszu mogą okazać się strzałem w dziesiątkę! Dzięki elektrycznemu grillowi możemy pozwolić sobie na grillowanie przez cały rok!

Na rynku dostępnych jest dużo różnych modeli, tym bardziej wybór nie należy do najłatwiejszych. Czym kierować się przy zakupie grilla elektrycznego? Jakie są rodzaje grilli?


Grille elektryczne - rodzaje

Pierwszą propozycją jest grill tradycyjny z rusztem. Składa się on z grzałki a nad nią, znajduje się metalowy ruszt. Jest dość sporych rozmiarów, dlatego jednocześnie jesteśmy w stanie przygotować kilka porcji jedzenia. Jego czyszczenie jest dość kłopotliwe – tłuszcz kapie bezpośrednio na odkrytą grzałkę.

Drugą opcją może być grill tradycyjny z płytą. Tutaj, zamiast rusztu, grill wyposażony jest w płytę teflonową, dzięki której tłuszcz nie kapie na grzałkę, a do podstawionego naczynia. Jest łatwy do czyszczenia i zapewnia równie dużą powierzchnię, co grill z rusztem.

Trzecią możliwością jest grill w kształcie koła. Na górze znajduje się grill, a tuż pod nim mini patelnie na których można roztopić masło. Tłuszcz zbiera się w specjalnych rynienkach.


Na co zwrócić uwagę przy kupnie grilla?

Pierwszą, istotną rzeczą (podobnie jak w innych urządzeniach elektrycznych) jest moc. Im wyższa moc, tym szybciej grill się nagrzewa a potrawy szybciej będą gotowe.

Kolejną ważną cechą, jaką grill elektryczny powinien posiadać jest regulacja temperatury. Dzięki takiej funkcji możemy dostosować temperaturę do przygotowywanej potrawy, unikniemy w ten sposób przypalenia i uzyskamy najlepszy smak i kruchość.

Ważnym elementem może okazać się również łatwość czyszczenia. Powiedzmy sobie szczerze, grillowanie, nie należy do najczystszych metod obróbki cieplnej – mamy do czynienia z zastygniętym tłuszczem wszędzie gdzie to tylko możliwe. Ważne jest, aby grill był tak skonstruowany, aby umożliwiał wyczyszczenie wszystkich małych elementów i szczelin.


Otwarty czy zamknięty?

Decyzja o tym, czy wybierzemy elektryczny grill otwarty czy zamknięty zależy tylko i wyłącznie od Waszych preferencji. Jeżeli lubicie tradycyjnego grilla ale z pewnych względów nie możecie sobie na niego pozwolić, to warto skusić się na wersję otwartą. Jeżeli jednak lubicie na grillu przygotowywać na przykład kanapki – wtedy lepiej sprawdzi się grill zamknięty.


Kupić czy nie?

Mało kto nie lubi zapachu i smaku grillowanych potraw, jednak nie każdy może sobie na nie pozwolić. Mieszkanie w bloku, nadmiar pracy – są różne przyczyny, które uniemożliwiają nam swobodne grillowanie na świeżym powietrzu. Wtedy – z pomocą wkracza grill elektryczny, który pozwoli Ci cieszyć się jedzeniem z grilla. Owszem, grill elektryczny nigdy nie zastąpi tradycyjnego – lecz może być dobrym chwilowym rozwiązaniem.

Zobacz również

Innowacje w piekarniku. Zobacz, jak możesz ułatwić sobie przyrządzanie dań

Innowacje w piekarniku. Zobacz, jak możesz...

Więcej niż standard W zasadzie większość piekarników, jakie znajdują się obecnie na...

6 błędów, na które powinieneś uważać w czasie urządzania swojej kuchni

6 błędów, na które powinieneś uważać w...

  Każda kuchnia, bez względu na rozmiar i kształt, powinna spełniać podstawowe zasady...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena