Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
Sprzęt AGD i Wyposażenie Do Kuchni - Porady Ekspertów | Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz

Sprzęt agd


Sezon na grilla

Ciężko spotkać kogoś, kto nie lubiłby grillowanych potraw. Smaczne, wypieczone mięsa, kolorowe szaszłyki, aromatyczne warzywa, doskonałe ryby - to tylko niektóre z pysznych dań, jakie można przyrządzić na grillu. Co ciekawe, nie musimy mieszkać w domu z ogrodem czy tarasem umożliwiającym ustawienie paleniska. Dzięki nowoczesnym kuchennym sprzętom i akcesoriom z powodzeniem możemy grillować we własnej kuchni. I to bez względu na pogodę!

Zdrowe zalety

Przyrządzanie grillowanych potraw w kuchni jest niezwykle proste, szybkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie trzeba martwić się o rozpalenie grilla, odpada ryzyko poparzenia lub zadymienia, nie wykorzystuje się tu ani węgla drzewnego, ani brykietu. Specjalnie zaprojektowane urządzenia z funkcją grilla pomagają uzyskać te same rezultaty wypieczonych potraw co na tradycyjnym grillu, tyle, że bez groźnego dla zdrowia przysmażania czy użycia tłuszczu. Oto ciekawe alternatywy dla miłośników grillowanych przysmaków.
 

Pod prądem

To doskonała propozycja na niesprzyjającą grillowaniu pogodę lub brak ogrodu. Do swej pracy potrzebuje jedynie energii elektrycznej, doskonale sprawdza się podczas pieczenia mięs, warzyw, ryb. Na rynku można spotkać grille otwarte (bez pokrywy), które świetnie radzą sobie z uzyskaniem doskonałego smaku grillowanego dania. Można na nich równocześnie przyrządzać kilka potraw, zazwyczaj wyposażone są w kilka różnych powierzchni tj. tradycyjny ruszt, płyta płaska, karbowana itp. Jeżeli jednak zależy nam na równomiernym opieczeniu produktu z obu stron, warto wybrać model zamykany, podobny, na pierwszy rzut oka, do opiekacza. Jedną z wielkich zalet tego typu urządzeń jest możliwość rozłożenia podstawy i pokrywy, przez co uzyskuje się podwójną powierzchnię grilla otwartego. Przy wyborze grilla elektrycznego warto zwrócić uwagę na jego moc – im większa, tym szybciej upieką się nasze potrawy. Nie bez znaczenia jest też możliwość łatwego i szybkiego czyszczenia urządzenia, łatwość obsługi czy funkcje dodatkowe, jak np. możliwość regulacji temperatury stosownie do rodzaju grillowanej potrawy, regulacja położenia rusztu czy specjalna tacka odprowadzająca wytapiający się z potrawy tłuszcz.


Grillowanie w piekarniku


Nowoczesne piekarniki to urządzenia wielofunkcyjne, pozwalające szybko i łatwo przyrządzić wiele rożnych potraw, w tym grillowane przysmaki. Wszytko za sprawą funkcji grilla i specjalnej grzałki, która doskonale przypieka i czyni chrupiącymi przygotowywane potrawy. Zaletą grillowania w piekarniku jest możliwość ustawienia potrawy na dowolnie wybranym poziomie – bliżej lub dalej od grilla, a także stała kontrola postępów pieczenia. W wybranych modelach, pieczone potrawy np. mięso można umieścić na obrotowym ruszcie, dzięki czemu będzie równomiernie grillowane z każdej strony. Dowolnie dostosujemy też temperaturę opiekania i zaprogramujemy czas pracy urządzenia, by mieć gwarancję, że przyrządzana potrawa się nie przypali. Współczesne piekarniki wyposażone są też w liczne, ułatwiające czyszczenie funkcje, co ma niebagatelne znaczenie po skończonym grillowaniu.
 

Grill w skali „mikro"

Jeśli nie posiadamy piekarnika z funkcją grilla, warto zaopatrzyć się chociaż w mikrofalówkę z tą opcją. Pozwoli nam ona na szybkie przygotowywanie doskonałych dań, tj. grillowane warzywa, pieczone mięso czy zapiekanki. Połączenie działania mikrofal i grilla sprawia, że potrawy niezwykle szybko się pieką i doskonale rumienią, kusząc przypieczoną skórką. Mikrofalówki znane są z ekspresowego przygotowywania potraw, dlatego modele z funkcją grilla są doskonałe dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni lub przy tradycyjnym grillu.
 

Prosto z patelni

Patelnie grillowe zostały stworzone specjalnie z myślą o osobach nie przepadających za tłustymi, przysmażonymi potrawami, które jednak nie chcą całkowicie eliminować ze swojego menu pięknie przypieczonych dań. Patelnie takie różnią się od swych tradycyjnych kuzynek dnem, które w ich przypadku pokryte jest wypustkami – tzw. żeberkami, dzięki którym smażone potrawy nie przypalają się, a wydobywający się z nich tłuszcz swobodnie ścieka miedzy żeberka, nie wchodząc w reakcję ze smażonym daniem. Co więcej, korzystanie z patelni grillowej nie wymaga stosowania tłuszczy, jest więc bardzo zdrowe. Decydując się na zakup tego typu patelni wybierajmy modele solidnie wykonane, dość głębokie (pomieszczą dużo więcej niż płaskie kuzynki, a wytapiający się tłuszcz będzie miał się gdzie zbierać). Kształt i forma zależy od naszych upodobań i indywidualnych przyzwyczajeń, jednak faktem jest, że modele kwadratowe są dużo praktyczniejsze nić okrągłe – więcej się na nich zmieści.

 

Komentarze


0.00/5 2 2

aż się marzy jakis urlopik na griilowanie


grill elektryczny w domu konieczny

Zobacz również


Ekspres do kawy – który model wybrać?


Kawowy zawrót głowy, czyli dylemat smakoszy klasycznej „małej czarnej"...

Kuchenka – podstawa kuchni w nowoczesnym formacie


Już lata temu przestały być popularne dawniej robiące furorę kuchnie gazowe. W...

Kuchnia in black


Czerń to jedna z podstawowych barw będąca synonimem szyku i elegancji. Każda kobieta...