Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Wady i zalety / Odwrócona osmoza. Co to takiego?

Wady i zalety

Odwrócona osmoza. Co to takiego?

Ulubione3

Marzy ci się czysta, zdrowa, smaczna woda prosto z kranu? Woda, którą będziesz mógł pić bez obaw o zatrucie czy szkodliwe działanie mogące negatywnie wpłynąć na twój organizm? Woda, która nie pozostawi białego, kamiennego nalotu na szklankach, w czajniku czy na elementach zmywarki? Zainwestuj w system odwróconej osmozy.

Filtr doskonały?

Odwrócona osmoza to najdoskonalszy jak do tej pory filtr do wody, który z powodzeniem możesz zainstalować w swej kuchni. Pozwala usunąć nawet najmniejsze zanieczyszczenia, związki chemiczne, nieprzyjemny posmak. Nie tylko oczyszcza wodę, ale też uzdatnia, czyli czyni ją odpowiednią do picia prosto z kranu. Głównym elementem systemu jest specjalna membrana, której mikrootwory są tak małe, że nie przepuszczają nawet bakterii i wirusów. Możemy też być spokojni o pierwiastki radioaktywne na co dzień mogące wchodzić w skład wody z sieci – ich membrana również nie przepuści.
 

Jak to działa?

Generalnie system odwróconej osmozy składa się ze wstępnego filtra, membrany i pojemnika na czystą wodę. Działanie systemu jest w gruncie rzeczy bardzo proste. Jego najważniejszy element – membrana - ma za zadanie przepuścić przez swe mikrootwory jedynie najmniejsze cząsteczki wody – zatrzymując wszelkie inne, większe zanieczyszczenia. Aby system mógł działać sprawnie, woda musi wpływać do filtra pod odpowiednim ciśnieniem. Ciśnienie występujące w naszych sieciach wodociągowych w zupełności jednak wystarczy do efektywnego działania osmozy. Warto mieć też świadomość, że efektywność i sprawność systemu odwróconej osmozy w dużej mierze zależy od stopnia zanieczyszczenia wody, jakości membrany, jej wytrzymałości na uszkodzenia, działanie chloru itp. Decydując się na zakup tego rodzaju filtra wybierzmy więc produkt dobrej jakości, u producenta z wieloletnim doświadczeniem. Zagwarantuje to nam bezawaryjne i skuteczne funkcjonowanie systemu.

Jak poprawić jej skuteczność?

Powszechnie do uzdatniania wody w domach prywatnych stosuje się dwa typy membran: (CTA) – celuloza triacetytowa i (TFC) – cienkie błony filtrujące. Drugi rodzaj wyróżnia się zdecydowanie większą skutecznością filtrowania, jest jednak bardziej podatny na destrukcyjne działanie chloru, związków siarki czy żelaza. Aby poprawić skuteczność systemu i nie dopuścić do szybkiego zapychania mikroporów membrany, a co za tym idzie do jej zniszczenia, ważne jest stosowanie w systemie wstępnego filtra węglowego. Pozwoli on oczyścić wodę z większych zanieczyszczeń. Równie dobrym pomysłem jest zastosowanie filtra osadowego, a jeśli woda z sieci jest twarda również filtra zmiękczającego. Filtry wstępne muszą być kontrolowane i w razie potrzeby wymieniane przynajmniej raz do roku. Dzięki takiej systematyczności będziemy mogli znacznie rzadziej wymieniać membranę (nawet raz na 4-5 lat).
 

Wady

Jak każdy system, również i ten ma swoje wady, które jednak są dość małe w porównaniu do efektów, jakie się uzyskuje. Można je ponadto minimalizować.

  • Co za dużo to... niezdrowo?

System odwróconej osmozy w sposób niezwykle dokładny i skuteczny oczyszcza wodę ze wszystkich związków i pierwiastków, niestety również tych dobroczynnych. Woda poddana procesowi oczyszczania jest więc niejako wyjaławiana, dlatego przed jej spożyciem zaleca się jej wtórne zmineralizowanie. Nie jest to jednak zbyt duży kłopot, ponieważ obecnie producenci filtrów wyposażają je w specjalne dodatkowe mineralizatory, by proces ten odbywał się niezauważalnie a z kranu płynęła czysta, zdrowa woda. Bardziej zaawansowane dodatki umożliwiają zamontowanie specjalnej podwójnej głowicy, pozwalającej nabierać z kranu wodę zmineralizowaną lub niezmineralizowaną w zależności od potrzeb.

  • Marnotractwo?

W procesie oczyszczania wody za pomocą odwróconej osmozy dość dużo litrów pozostaje nieoczyszczonych. Przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra wody zużywa się jej średnio od 4 do 7-8 litrów. Nie oznacza to jednak, że pozostała, nieprzefiltrowana woda musi być zmarnowana i wpuszczona do kanalizacji. Nadal pozostaje ona tą samą wodą, jaką mielibyśmy w sieci, gdyby nie była odczyszczana, można ją więc z powodzeniem wykorzystać do innych niż spożywczych celów, jak np. podlewanie ogródka, ręczne pranie, sprzątanie itp.

Zobacz również

Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz

Rękawice kuchenne – przeczytaj zanim kupisz

Postaw na klasykę – rękawice materiałowe   Najpopularniejszym rozwiązaniem nadal są...

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

ABC kucharza, czyli typy kuchennych noży

Kuchenne minimum   Zgodnie ze starym przysłowiem, jak coś nadaje się do wszystkiego to...
Komentarze (2)
2
Gość
komentarzemaxa
2013-11-06 13:13:51

o wielu rzeczach nie wiedziałem - fajny art

ok
ok
2013-11-07 14:18:24

ok.

Twój komentarz
Ocena