Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Grill elektryczny – poznaj wady i zalety tego...

Grill elektryczny – poznaj wady i zalety tego urządzenia

Grillowanie zawsze kojarzone jest z sezonem letnim, działkami i wyjazdami nad wodę. Okazuje się jednak, że z odpowiednim sprzętem grillować można przez cały rok - nie zbaczając na warunki pogodowe. Grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie potraw o charakterystycznym smaku, ale też spędzanie czasu w gronie rodziny czy przyjaciół. Skoro producenci sprzętów AGD dają nam możliwość grillowania przez okrągły rok, to dlaczego z tego nie skorzystać? Grill elektryczny jest dobrą alternatywą, gdy za oknem śnieg.

Pyszna karkówka z grilla przez cały rok

Grill elektryczny to urządzenie, które umożliwia nam grillowanie przez cały rok. Bez względu na warunki pogodowe możemy 'zapalić' grilla. Grill elektryczny może stać na balkonie, w salonie czy w kuchni – wszystko zależy od naszych upodobań i przyzwyczajeń.

 

Smażenie bez dymu i ognia

Grill elektryczny – jak sama nazwa wskazuje, jest urządzeniem elektrycznym. Oczywiście ma swoje zalety. Cały proces grillowania odbywa się bez udziału ognia i dymu. Można więc korzystać z niego w zaciszu domowym.

 

Szeroki wybór dostępnych modeli

Ilość dostępnych modeli jest ogromna. Z powodzeniem można wybrać urządzenie, które najbardziej spełni nasze oczekiwania. Poszczególne grille elektryczne różnią się między sobą wielkością, kształtem oraz dodatkowymi funkcjami. Podczas wyboru urządzenia warto wziąć pod uwagę liczbę domowników, abyśmy mogli przygotować potrawy z grilla dla wszystkich w tym samym czasie.

 

Nic nie przywiera

Grillowanie z pomocą urządzenia elektrycznego jest gwarancją równomiernego smażenia. Przygotowane w ten sposób kawałki mięsa są chrupiące i soczyste. Nic nie przywiera do powierzchni urządzenia, co przekłada się na łatwiejsze czyszczenie.

 

Potrawy z grilla elektrycznego są zdrowsze

Okazuje się, że potrawy przygotowane na grillu elektrycznym są znacznie zdrowsze, niż te przygotowane na tradycyjnym grillu. W tym drugim przypadku tłuszcz kapie na węgiel podczas smażenia. W grillu elektrycznym obróbka ma charakter beztłuszczowy, dlatego jest to dobra opcja dla osób, które chcą stracić na wadze.

 

Łatwość obsługi

Grill elektryczny to bardzo łatwe w obsłudze urządzenie. Wystarczy wybrać program, ustawić temperaturę i wszystko robi się samo.

 

Grill elektryczny to urządzenie, które da się lubić. Z jego pomocą będziemy mogli jeść pyszności z grilla przez cały rok. Jednak taki grill nie nada potrawom tego charakterystycznego smaku i zapachu, co tradycyjny grill. Pewnym ograniczeniem może być też rodzaj zasilania. Jeśli korzystamy z niego w domu, nie ma większego problemu, ale może on się pojawić, gdy będziemy chcieli skorzystać z urządzenia w plenerze.

 

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Igor

Wychodzi na to, że taki grill to same zalety :) A już na pewno zimą można poczuć się latem.

Zobacz również


Doskonale wysmażone. Wybieramy patelnię.


Zakup tak ważnego akcesorium kuchennego, jakim jest patelnia powinien być poprzedzony...

Kuchnie indukcyjne – zero poparzeń i wygoda gotowania


Jeszcze paręnaście lat temu proponowane przez producentów, tradycyjne kuchenki...

Skandynawska estetyka


Dominująca, wszechobecna biel, jasne drewno, proste formy, naturalne tekstylia to...