Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Zalety i wady grilla elektrycznego

Porady

Zalety i wady grilla elektrycznego

Ulubione0

Ciężko wyobrazić sobie życie bez grillowania. Od pewnego czasu grillowanie stało się bardzo popularną metodą przygotowywania posiłków. Jest to również ciekawa forma spędzania czasu – z rodziną lub znajomymi. Grillować można na grillu klasycznym lub elektrycznym. Nie da się ukryć, że producenci wykorzystują modę na grillowanie – i produkują sprzęty, na których można przygotować pyszne grillowane przekąski. Grill elektryczny to alternatywa grilla tradycyjnego i zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Dzięki niemu możemy przygotować grillowaną karkówkę nawet w zimie.

Grill elektryczny czyli smażona kiełbasa przez cały rok
Grill elektryczny daje mnóstwo możliwości. Nie trzeba wyjeżdżać za miasto i jechać do sklepu po węgiel i rozpałkę. Można go postawić na balkonie lub w kuchni – wszystko zależy od nas i naszego nastroju. Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli, które różnią się między sobą rozmiarem, kształtem czy wielkością. Można więc dopasować konkretny model do ilości domowników.

 

Zalety grilli elektrycznych
Największą zaletą grilla elektrycznego jest fakt, że grillowanie odbywa się bez ognia i dymu. Możemy korzystać z urządzenia przez cały rok. Koniec z narzekającymi sąsiadami – nie ma dymu, nie ma problemów.
Drugą zaletą grilla elektrycznego jest łatwość obsługi urządzenia. Wystarczy włączyć, ustawić temperaturę i gotowe! Potrawy przygotowywane na grillach elektrycznych są znacznie zdrowsze niż te, przygotowane w formie tradycyjnej, gdzie tłuszcz skapuje na węgiel. Grillowanie za pomocą urządzenia elektrycznego ma charakter beztłuszczowy, dlatego sprawdzi się również u osób, które dbają o linię.

Grill elektryczny to również równomierne smażenie. Potrawy z takiego sprzętu są bardzo soczyste i chrupiące, a co najważniejsze – nie przywierają. Czyszczenie urządzenia jest banalnie proste, a samo grillowanie czystą przyjemnością. Dostępne są modele energooszczędne, które pobierają mniejsze ilości energii elektrycznej.

 

Wady grilla elektrycznego
Jeżeli chodzi o wady urządzenia, to z pewnością jest to rodzaj jego zasilania. Chodzi o to, że chcąc korzystać z grilla elektrycznego w plenerze jesteśmy ograniczeni kablem. Grillowanie kojarzy się nam z tym charakterystycznym smakiem i zapachem – grill elektryczny nam tego nie da. Tutaj mamy zupełnie inną jakość grillowanych potraw. Nie posiadają one charakterystycznego smaku i aromatu.

 

Jak wybrać grill elektryczny?
Jeżeli poszukujemy sprzętu, który ma posłużyć nam przez lata, to nie warto kierować się tylko ceną. Warto wybrać model od znanego, renomowanego producenta. Należy zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz wykorzystanego tworzywa. Wielkość urządzenia powinna być uzależniona od liczby domowników – tak, abyśmy mogli za jednym razem przygotować porcje jedzenia dla wszystkich.

Zobacz również

Jak pielęgnować drewno w kuchni?

Jak pielęgnować drewno w kuchni?

Drewno w kuchni Drewno jest wyjątkowym surowcem, z którego wykonywane są zarówno podłogi, meble...

Energooszczędne diody LED – sposób na EKO oświetlenie

Energooszczędne diody LED – sposób na EKO...

Kuchnia EKO W wielu kuchniach znajduje swoje zastosowanie energooszczędne oświetlenie LED. Na...
Komentarze (1)
1
Gość
Gosia
2017-07-04 14:39:01

Faktycznie dla nie największym minusem elektrycznego grilla jest brak tego charakterystycznego aromatu i zapachu. Kabel nie ma dla mnie znaczenia, bo mieszkam w bloku więc tutaj i tak prawdziwego grilla zapalić nie mogę ;) Mimo wszystko uwielbiam na nim przyrządzać różne rzeczy i jest niezastąpiony w mojej kuchni.

Twój komentarz
Ocena