Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Sprzęt agd / Zlewozmywak / Zlewozmywak i spółka

Zlewozmywak

Zlewozmywak i spółka

Ulubione2

Zlew to jeden z najważniejszych kuchennych elementów. Stanowi centrum strefy zmywania, trudno bez niego wyobrazić sobie jakiekolwiek funkcjonowanie w kuchni. Zlewozmywak jak i elementy mu towarzyszące muszą być więc nie tylko ładne ale przede wszystkim funkcjonalne.

Zlewozmywak

Wybór samego zlewozmywaka powinien być podyktowany wielkością kuchni, ilością domowników, trybem życia, częstotliwością przygotowywania posiłków. Dla singla w zupełności wystarczy jednokomorowy zlew, szczególnie jeśli w kuchni zamontowana jest zmywarka. Jeśli natomiast domowników jest więcej, codziennie przyrządza się kilka posiłków, warto zainwestować w zlew z dwoma lub trzema komorami, wyposażony w ociekacz, który sprawdzi się podczas zmywania naczyń lub płukania produktów żywnościowych. Forma, kształt, kolor dostosowane powinny być do dostępnej powierzchni oraz stylu, w jakim wykonana jest cała kuchnia. Podobnie jak materiał. Jeśli zależy nam na solidnym produkcie pokuśmy się o zlewozmywak wykonany np. z kamienia, niestety w takim przypadku musimy liczyć się z dość wysokimi kosztami zakupu, które jednak szybko zwrócą się z nawiązką w trakcie użytkowania.

Zdjęcie: Franke


Bateria


Tak naprawdę bateria i zlewozmywak to nierozłączny tandem, dlatego najlepiej kupować je razem. Gwarantuje to nie tylko wygodne zakupy w jednym miejscu, ale pozwoli dobrać oba produkty z jednego stylu, gamy kolorystycznej tak, by idealnie ze sobą współgrały na kuchennej scenie. Bateria powinna być przede wszystkim wygodna w obsłudze, w kuchni najlepiej sprawdzają się modele stojące z wysoką lub wyciąganą wylewką. Dzięki temu możemy nalewać wodę do garnka stojącego na blacie lub łatwo płukać warzywa czy owoce umieszczone w zlewie. Zwróćmy też uwagę czy bateria zamontowana na zlewie umożliwi swobodne wkładanie pod strumień wody naczyń czy garnków oraz czy jej kształt lub konstrukcja nie sprawią problemów z rozchlapywaniem wody np. podczas zmywania. Godne polecenia są baterie termostatyczne, które regulują temperaturę wypływającej wody, oszczędzamy ją w ten sposób, nie tracąc czasu na ustawianie pożądanej temperatury.
 

Dozownik

Podstawowym kuchennym detergentem jest płyn do mycia naczyń. Nie może się obejść bez niego żadna kuchnia, nawet ta, w której zmywaniem zajmuje się zmywarka. Plastikowa butelka wypełniona kolorową cieczą nie jest jednak zbyt dekoracyjna czy estetyczna, dlatego warto pomyśleć o odpowiednim dozowniku. Na rynku dostępnych jest mnóstwo ciekawych modeli, od okrągłych, przez prostokątne, na zaskakujących, nietypowych formach kończąc. Mogą być bezbarwne, kolorowe, stalowe, wykonane z kamienia, szkła, tworzyw sztucznych. Wybór konkretnego zależy od stylistyki kuchni i gustu właścicieli. Jeżeli jednak nasza kuchnia jest skrajnie minimalistyczna i zależy nam na maksymalnym porządku i ładzie na roboczym blacie, warto zastanowić się nad zakupem zlewozmywaka ze zintegrowanym dozownikiem na płyn. Taki pojemnik wbudowany jest w zlewozmywak lub kuchenny blat, ponad który wystaje jedynie jego dysza, pozostała część jest niewidoczna, ukryta pod powierzchnią zlewu lub blatu.
 

Filtr

Kolejnym elementem, który powinien być nieodłącznym towarzyszem zlewozmywaka jest filtr do wody. Odpowiednio dobrany pozwoli oczyszczać a nawet uzdatniać wodę, którą używamy w kuchni nie tylko do mycia ale i do spożywania. Najlepiej zdecydować się na filtr montowany pod zlewem na rurze doprowadzającej wodę do baterii. W zależności od rodzajów filtrów, woda może być oczyszczana jedynie z zanieczyszczeń typu piasek, drobinki rdzy, muł. Takie podstawowe oczyszczenie zapewnia filtr mechaniczny. Filtry węglowe są nieco bardziej zaawansowane, ponieważ zatrzymują związki chemiczne, jak pestycydy, metale ciężkie poprawiają jednocześnie smak i barwę wody. Jednym z najlepszych rozwiązań jest wybór tzw. systemu odwróconej osmozy. Oczyszcza on wodę niezwykle dokładnie, uzdatnia ją i czyni gotową do spożycia bezpośrednio z kranu. Bez względu jednak na rodzaj zainstalowanego filtra, nie wolno zapominać o jego regularnym czyszczeniu i wymianie wkładów, nieliczne bowiem modele wyposażone są w funkcję samoczyszczenia.
 

Kosz

W okolicy zlewozmywaka, a konkretnie w szafce zlewozmywakowej dobrze jest umieścić pojemniki na odpady. Taka lokalizacja ma swe praktyczne uzasadnienie, bowiem najwięcej odpadów powstaje podczas przygotowywania posiłków, w trakcie mycia i wstępnej obróbki. Poza tym zlew wymaga podłączenia do sieci wodno-kanalizacyjnej, rury i przyłącza instalowane pod zlewem uniemożliwiają montowanie w szafce zlewozmywakowej tradycyjnych szuflad czy półek, dlatego najwygodniej umiesić w niej kilka pojemników na odpady. Powinno być ich co najmniej 4: na odpady organiczne, plastik, papier i szkło. Nie muszą być duże i zajmować wiele miejsca, ale dobrze jeśli segregacji będziemy dokonywać
od razu, przy okazji wyrzucania śmieci. Warto pomyśleć o specjalnej szufladzie, w której umieszcza się poszczególne kosze – swobodny wysuw gwarantuje łatwy i niczym nieskrepowany dostęp do pojemników, bez konieczności sięgania w głąb szafki.
 

Młynek

Aby uniknąć w kuchni nieprzyjemnych zapachów z kosza na odpadki organiczne warto zainwestować w młynek rozdrabniający odpady montowany w odpływie zlewozmywaka. Pozwala on, w zależności od modelu, na rozdrabnianie resztek warzyw, owoców i innych odpadów organicznych i ich higieniczne usuwanie do rur kanalizacyjnych. Eliminujemy w ten sposób nie tylko nieprzyjemne zapachy powstające w koszu na śmieci. Możemy mieć też pewność, że żaden duży kawałek nie zatka rury kanalizacyjnej, co niejednokrotnie ma miejsce podczas kuchennych prac przy zlewie bez młynka rozdrabniającego. Przed wyborem konkretnego modelu dobrze jest jednak rozważyć takie aspekty jak moc młynka, jego głośność, wydajność i dostosować je do indywidualnych potrzeb.

Zobacz również

Jak czyścić zlew ceramiczny?

Jak czyścić zlew ceramiczny?

Zlew na medal Bez względu na to, jaki mamy zlewozmywak – jedno czy dwukomorowy, duży czy mały,...

Stalowy zlew – jakie rodzaje?

Stalowy zlew – jakie rodzaje?

Stal, ale jaka?   Zlewy zrobione ze stali mogą mieć przeróżne wykończenie oraz być...
Komentarze (4)
4
Gość
hansloren
2015-08-13 10:17:05

Oczywiście wybór zlewozmywaka jest co najmniej na kilka lat. Obecnie na rynku dostępne są zlewozmywaki konglomeratowe, stalowe oraz ceramiczne. Chyba do najbardziej odpornych na temperaturę, zarysowania, czy osady są zlewozmywaki ceramiczne. Od lat używamy ceramiki w łazienkach i dla czego nie używać jej w kuchni. Muszę dodać że ceramika kuchenna jest zupełnie inaczej wypalana niż łazienkowa.

Gość
stachura.ala
2013-07-19 12:46:53

dla mnie w projektowaniu kuchni ważny jest zarówno wygląd jak i funkcjonalność. Dlatego zdecydowanie stawiam na te przynajmniej dwukomorowe, wykonane z granitu. Granit oprócz tego, że pięknie się prezentuje to na dodatek jest niesamowicie odporny na wszelkie urazy mechaniczne – uderzenia, zarysowania czy zabrudzenia a dodatkowo dobrze znosi działanie wysokich temperatur.

krzyspodroznik
krzyspodroznik
2013-07-16 12:55:33

Dla mnie bardzo ważna jest jakość wykonania danego zlewozmywaka oraz rodzaj i użytkowanie baterii. Przy zakupie zlewozmywaka zwracałem także uwagę na filtr i cała resztę. Warto zastanowić się kilkakrotnie czy akurat "pierwszy" wybrany przez nas zlewozmywak jest akurat tym najbardziej odpowiednim i wygodnym w użyciu.

czekoladowajagoda
czekoladowajagoda
2013-07-12 12:23:36

W mojej kuchni zamontowana jest bateria zlewozmywakowa z prysznicem. Jest to bardzo przydatne i wygodne. Polecam każdemu bez znaczenia, czy jest singlem z mała ilością brudnych naczyń, czy rodzina wielodzietną :)

Twój komentarz
Ocena