Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Piekarnik parowy czy z funkcją pary?

Porady


Piekarnik parowy czy z funkcją pary?

Czy piekarnik parowy to to samo co piekarnik z funkcją pary? Otóż nie. Urządzenie te, choć ich nazwy często używane są zamiennie, oferują nam odrębne funkcje. Czym różni się piekarnik parowy od tego z funkcją pary, który warto wybrać i dlaczego?

Na zdjęciu: Studio Kome

Piekarnik parowy a piekarnik z funkcją pary – porównanie

 

Piekarnik parowy to urządzenie z funkcją gotowania na parze. Oznacza to, że jesteśmy w stanie ugotować w nim produkty na parze, dokładnie tak jak robimy to w parowarze czy też w specjalnie przeznaczonych do tego garnach. Natomiast piekarnik z funkcją pary nie daje nam takiej możliwości. Pozwala nam natomiast korzystać z pary podczas pieczenia. Jest to opcja szczególnie przydatna podczas przyrządzania mięs, ryb i niektórych ciast, ponieważ zapobiega ich przesuszaniu. Piekarnik z funkcją pary nie da nam zatem możliwości ugotowania potrawy na parze. Jak odróżnić oba urządzenia?

 

Czy to piekarnik parowy czy z funkcją pary?

 

Użytkownicy piekarników, ale i sami ich producenci zamiennie używają pojęć: piekarnik parowy i z funkcją pary. Jak zatem dowiedzieć się, co tak naprawdę oferuje nam dany model? Sprawdź nasze porównanie w tabeli.

 

PIEKARNIK PAROWY

PIEKARNIK Z FUNKCJĄ PARY

Piekarnik parowy oferuje możliwość gotowania na parze.

Piekarnik z funkcją pary umożliwia wykorzystanie pary wyłącznie podczas pieczenia.

Piekarniki parowe będą wymagać podłączenia wody albo też wyposażone będą w specjalny zbiornik na wodę.

Piekarniki z funkcją pary najczęściej posiadają jedynie zagłębienie w dnie komory pieczenia, do którego wlewamy wodę.

Piekarnik parowy w specyfikacji będzie posiadał oznaczenie „full steam” albo „para 100%”.

W specyfikacji piekarnika z funkcją pary będzie widnieć informacja: „para 50%”.

 

Piekarnik z funkcją pary – wady i zalety

 

Pieczenie z parą polepsza smak, konsystencję oraz wygląd potraw. Co można piec z funkcją pary? Przede wszystkim różnego rodzaju mięsa: kurczak czy indyk w całości, pieczeń czy udziec. Tak przyrządzane mięsa stają się soczyste i wręcz rozpływają się w ustach, a co najważniejsze: nigdy nie są przesuszone. Funkcja pary świetnie sprawdza się także do odgrzewania wcześniej przyrządzonych potraw. Ich smak będzie dużo lepszy, niż kiedy podgrzejemy je w mikrofalówce. Wykorzystamy ją także do regeneracji podsuszonego pieczywa oraz do szybkiego rozmrażania potraw. Będzie przydatna także i podczas czyszczenia piekarnika. Gorąca para rozmiękczy zabrudzenia, dzięki czemu dużo łatwiej będzie nam je usunąć. Piekarnik z funkcją pary nie da nam jednak możliwości przyrządzania potraw na parze. Tę opcję zapewni nam jedynie piekarnik parowy.

 

Piekarnik parowy – czy warto?

 

Działanie typowego piekarnika parowego pozwoli nam na szersze wykorzystanie pary, niż ma to miejsce w przypadku piekarnika z funkcją pary. Przede wszystkim pozwoli nam gotować na parze, dokładnie tak jakbyśmy mieli do dyspozycji parowar. Piekarniki parowe zresztą nierzadko wyposażane są w specjalne naczynia umożliwiające nam przygotowanie produktów na parze na kilku poziomach. W większości modeli jesteśmy także w stanie określić stopień wilgotności, jaki ma panować w komorze piekarnika w trakcie pieczenia, dzięki czemu podgrzewanie w piekarniku parowym będzie dostosowane do specyfiki potrawy.

Ponadto nowoczesne piekarniki parowe oferują nam takie funkcje dodatkowe, jak:

 

  • fermentacja – to funkcja umożliwiająca nam przyrządzanie domowych jogurtów,
  • regeneracja parowa – wykorzystywana do odświeżenia pieczywa,
  • rozmrażanie z funkcją pary – przebiega szybciej, niż tradycyjne rozmrażanie, a produkty są w lepszej kondycji,
  • nawilżanie – wykorzystywane do regeneracji wcześniej przygotowanych potraw,
  • sous-vide – metoda gotowania potraw w kąpieli parowej w szczelnie zamkniętych plastikowych opakowaniach, pozwalająca zachować ich oryginalne soki.

 

A czy piekarnik parowy ma jakieś wady? Tak jak wspomnieliśmy, w niektórych modelach niezbędne będzie podłączenie wody, co może nieco utrudnić instalację urządzenia w kuchni, która nie została zaprojektowana z myślą o nim. Jednak na rynku dostępne są także modele, które posiadają specjalny zbiornik na wodę, który uzupełniamy przed rozpoczęciem gotowania. Drugim utrudnieniem może być ograniczona dostępność piekarników parowych w opcji wolnostojącej. Piekarniki parowe występują z reguły w wersji do zabudowy, a wielkość modeli wolnostojących jest raczej kompaktowa. Dlatego jeżeli zależy nam na dużym piekarniku wolnostojącym, który umożliwi nam gotowanie na parze, powinniśmy raczej zdecydować się na piec konwekcyjno-parowy. Takie urządzenia wykorzystuje się najczęściej w lokalach gastronomicznych oraz stołówkach. Na rynku ciężko też o kuchnię wolnostojącą z piekarnikiem parowym. W konsekwencji, chcąc nie chcąc, jesteśmy skazani na piekarnik elektryczny pod zabudowę.

 

Piekarnik parowy, z funkcją pary czy zwykły? A może kuchenka parowa?

 

Znasz już możliwości piekarnika parowego i z funkcją pary, dużo łatwiej będzie Ci zatem podjąć decyzję co do wyboru urządzenia na miarę Twoich potrzeb. Oczywiście od stopnia zawansowania technologii zastosowanych w poszczególnych piekarnikach będzie też zależeć ich cena. Warto więc rozeznać się w kosztach zakupu poszczególnych modeli albo też zdecydować się na tzw. urządzenia kombinowane, dzięki którym, kupując jedno urządzenie, zyskujemy kilka sprzętów. Tradycyjny piekarnik z mikrofalą pozwoli nam na przygotowanie, ale i szybkie podgrzanie posiłku, a połączenie działania grzałek i mikrofal przyspieszy pieczenie. Urządzenia 3 w 1 będą łączyć w sobie funkcje piekarnika, parowaru i kuchenki mikrofalowej. Trzecia opcja to kuchenka parowa. Tego typu urządzenie łączy sobie funkcję mikrofalówki z parowarem – możemy w nim zatem także i gotować na parze. Pamiętajmy więc, że nawet przy ograniczonym budżecie, jesteśmy w stanie znaleźć sprzęt, który spełni nasze oczekiwania.

 

Piekarnik parowy – jak wybrać?

 

Piekarnik na parę przynosi nam więcej możliwości, dlatego też jego wybór wydaje się trudniejszy, niż wybór piekarnika z funkcją pary. Oto, co należy wziąć pod uwagę, wybierając piekarnik parowy:

  • pojemność – standardowe piekarniki parowe nie będą różnić się wymiarami od typowych modeli do zabudowy. Idealnie zatem wpasują się w szafki o szerokości 60 cm. W poszczególnych urządzeniach różnica może jednak pojawić się na poziomie pojemności. Litraż zależeć będzie od konstrukcji samego piekarnika, dlatego przed zakupem sprzętu, warto sprawdzić jego pojemność,
  • klasa energetyczna – kiedy chcemy oszczędnie korzystać z piekarnika elektrycznego, wybierzmy model o jak najwyższej efektywności energetycznej,
  • termoobieg – zapewni równomierne rozłożenie temperatury w całej komorze piekarnika, a zatem pozwoli nam na przyrządzenie potraw na kilku poziomach jednocześnie,
  • programy automatyczne – za ich sprawą urządzenie samo dobierze parametry pieczenia do specyfiki potraw, również jeżeli chodzi o ilość pary,
  • wyposażenie dodatkowe – to m.in. termosonda, czyli termometr, który czuwa nad stopniem upieczenia potrawy. W najbardziej zaawansowanych modelach, dzięki termosondzie, piekarnik będzie w stanie sam zakończyć pieczenie w najbardziej odpowiednim momencie,
  • opinie użytkowników – to ważny czynnik przy wyborze każdego ze sprzętów AGD czy RTV. Właściciele piekarników parowych najlepiej wiedzą, czy dany model jest wart zakupu i podpowiedzą, czy poszczególne urządzenia spełnią nasze oczekiwania.

 

 

Studio Andal
Studio Andal
Studio Bossi
Studio Bossi
Studio Euroclas
Studio Euroclas
Studio Kome
Studio Kome
Studio Mebel Styl
Studio Mebel Styl
Studio Planto
Studio Planto

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Piekarniki


Aromatyczne mięsa, wspaniałe zapiekanki, smakowite dania, cudowne ciasta. Któż...

Ceramiczne czy szklane? Wybieramy naczynia do pieczenia


Każdy z nas uwielbia pyszne zapiekanki, pieczone ryby z dodatkiem ziół czy soczyste...

Symbole na piekarniku, co one oznaczają?


Producenci piekarników wyposażają swoje urządzenia w coraz to nowe funkcje,...