Piekarnik parowy czy z funkcją pary?
Czy piekarnik parowy to to samo co piekarnik z funkcją pary? Otóż nie. Urządzenie te, choć ich nazwy często używane są zamiennie, oferują nam odrębne funkcje. Czym różni się piekarnik parowy od tego z funkcją pary, który warto wybrać i dlaczego?
Piekarnik parowy a piekarnik z funkcją pary – porównanie
Piekarnik parowy to urządzenie z funkcją gotowania na parze. Oznacza to, że jesteśmy w stanie ugotować w nim produkty na parze, dokładnie tak jak robimy to w parowarze czy też w specjalnie przeznaczonych do tego garnach. Natomiast piekarnik z funkcją pary nie daje nam takiej możliwości. Pozwala nam natomiast korzystać z pary podczas pieczenia. Jest to opcja szczególnie przydatna podczas przyrządzania mięs, ryb i niektórych ciast, ponieważ zapobiega ich przesuszaniu. Piekarnik z funkcją pary nie da nam zatem możliwości ugotowania potrawy na parze. Jak odróżnić oba urządzenia?
Czy to piekarnik parowy czy z funkcją pary?
Użytkownicy piekarników, ale i sami ich producenci zamiennie używają pojęć: piekarnik parowy i z funkcją pary. Jak zatem dowiedzieć się, co tak naprawdę oferuje nam dany model? Sprawdź nasze porównanie w tabeli.
PIEKARNIK PAROWY |
PIEKARNIK Z FUNKCJĄ PARY |
Piekarnik parowy oferuje możliwość gotowania na parze. |
Piekarnik z funkcją pary umożliwia wykorzystanie pary wyłącznie podczas pieczenia. |
Piekarniki parowe będą wymagać podłączenia wody albo też wyposażone będą w specjalny zbiornik na wodę. |
Piekarniki z funkcją pary najczęściej posiadają jedynie zagłębienie w dnie komory pieczenia, do którego wlewamy wodę. |
Piekarnik parowy w specyfikacji będzie posiadał oznaczenie „full steam” albo „para 100%”. |
W specyfikacji piekarnika z funkcją pary będzie widnieć informacja: „para 50%”. |
Piekarnik z funkcją pary – wady i zalety
Pieczenie z parą polepsza smak, konsystencję oraz wygląd potraw. Co można piec z funkcją pary? Przede wszystkim różnego rodzaju mięsa: kurczak czy indyk w całości, pieczeń czy udziec. Tak przyrządzane mięsa stają się soczyste i wręcz rozpływają się w ustach, a co najważniejsze: nigdy nie są przesuszone. Funkcja pary świetnie sprawdza się także do odgrzewania wcześniej przyrządzonych potraw. Ich smak będzie dużo lepszy, niż kiedy podgrzejemy je w mikrofalówce. Wykorzystamy ją także do regeneracji podsuszonego pieczywa oraz do szybkiego rozmrażania potraw. Będzie przydatna także i podczas czyszczenia piekarnika. Gorąca para rozmiękczy zabrudzenia, dzięki czemu dużo łatwiej będzie nam je usunąć. Piekarnik z funkcją pary nie da nam jednak możliwości przyrządzania potraw na parze. Tę opcję zapewni nam jedynie piekarnik parowy.
Piekarnik parowy – czy warto?
Działanie typowego piekarnika parowego pozwoli nam na szersze wykorzystanie pary, niż ma to miejsce w przypadku piekarnika z funkcją pary. Przede wszystkim pozwoli nam gotować na parze, dokładnie tak jakbyśmy mieli do dyspozycji parowar. Piekarniki parowe zresztą nierzadko wyposażane są w specjalne naczynia umożliwiające nam przygotowanie produktów na parze na kilku poziomach. W większości modeli jesteśmy także w stanie określić stopień wilgotności, jaki ma panować w komorze piekarnika w trakcie pieczenia, dzięki czemu podgrzewanie w piekarniku parowym będzie dostosowane do specyfiki potrawy.
Ponadto nowoczesne piekarniki parowe oferują nam takie funkcje dodatkowe, jak:
- fermentacja – to funkcja umożliwiająca nam przyrządzanie domowych jogurtów,
- regeneracja parowa – wykorzystywana do odświeżenia pieczywa,
- rozmrażanie z funkcją pary – przebiega szybciej, niż tradycyjne rozmrażanie, a produkty są w lepszej kondycji,
- nawilżanie – wykorzystywane do regeneracji wcześniej przygotowanych potraw,
- sous-vide – metoda gotowania potraw w kąpieli parowej w szczelnie zamkniętych plastikowych opakowaniach, pozwalająca zachować ich oryginalne soki.
A czy piekarnik parowy ma jakieś wady? Tak jak wspomnieliśmy, w niektórych modelach niezbędne będzie podłączenie wody, co może nieco utrudnić instalację urządzenia w kuchni, która nie została zaprojektowana z myślą o nim. Jednak na rynku dostępne są także modele, które posiadają specjalny zbiornik na wodę, który uzupełniamy przed rozpoczęciem gotowania. Drugim utrudnieniem może być ograniczona dostępność piekarników parowych w opcji wolnostojącej. Piekarniki parowe występują z reguły w wersji do zabudowy, a wielkość modeli wolnostojących jest raczej kompaktowa. Dlatego jeżeli zależy nam na dużym piekarniku wolnostojącym, który umożliwi nam gotowanie na parze, powinniśmy raczej zdecydować się na piec konwekcyjno-parowy. Takie urządzenia wykorzystuje się najczęściej w lokalach gastronomicznych oraz stołówkach. Na rynku ciężko też o kuchnię wolnostojącą z piekarnikiem parowym. W konsekwencji, chcąc nie chcąc, jesteśmy skazani na piekarnik elektryczny pod zabudowę.
Piekarnik parowy, z funkcją pary czy zwykły? A może kuchenka parowa?
Znasz już możliwości piekarnika parowego i z funkcją pary, dużo łatwiej będzie Ci zatem podjąć decyzję co do wyboru urządzenia na miarę Twoich potrzeb. Oczywiście od stopnia zawansowania technologii zastosowanych w poszczególnych piekarnikach będzie też zależeć ich cena. Warto więc rozeznać się w kosztach zakupu poszczególnych modeli albo też zdecydować się na tzw. urządzenia kombinowane, dzięki którym, kupując jedno urządzenie, zyskujemy kilka sprzętów. Tradycyjny piekarnik z mikrofalą pozwoli nam na przygotowanie, ale i szybkie podgrzanie posiłku, a połączenie działania grzałek i mikrofal przyspieszy pieczenie. Urządzenia 3 w 1 będą łączyć w sobie funkcje piekarnika, parowaru i kuchenki mikrofalowej. Trzecia opcja to kuchenka parowa. Tego typu urządzenie łączy sobie funkcję mikrofalówki z parowarem – możemy w nim zatem także i gotować na parze. Pamiętajmy więc, że nawet przy ograniczonym budżecie, jesteśmy w stanie znaleźć sprzęt, który spełni nasze oczekiwania.
Piekarnik parowy – jak wybrać?
Piekarnik na parę przynosi nam więcej możliwości, dlatego też jego wybór wydaje się trudniejszy, niż wybór piekarnika z funkcją pary. Oto, co należy wziąć pod uwagę, wybierając piekarnik parowy:
- pojemność – standardowe piekarniki parowe nie będą różnić się wymiarami od typowych modeli do zabudowy. Idealnie zatem wpasują się w szafki o szerokości 60 cm. W poszczególnych urządzeniach różnica może jednak pojawić się na poziomie pojemności. Litraż zależeć będzie od konstrukcji samego piekarnika, dlatego przed zakupem sprzętu, warto sprawdzić jego pojemność,
- klasa energetyczna – kiedy chcemy oszczędnie korzystać z piekarnika elektrycznego, wybierzmy model o jak najwyższej efektywności energetycznej,
- termoobieg – zapewni równomierne rozłożenie temperatury w całej komorze piekarnika, a zatem pozwoli nam na przyrządzenie potraw na kilku poziomach jednocześnie,
- programy automatyczne – za ich sprawą urządzenie samo dobierze parametry pieczenia do specyfiki potraw, również jeżeli chodzi o ilość pary,
- wyposażenie dodatkowe – to m.in. termosonda, czyli termometr, który czuwa nad stopniem upieczenia potrawy. W najbardziej zaawansowanych modelach, dzięki termosondzie, piekarnik będzie w stanie sam zakończyć pieczenie w najbardziej odpowiednim momencie,
- opinie użytkowników – to ważny czynnik przy wyborze każdego ze sprzętów AGD czy RTV. Właściciele piekarników parowych najlepiej wiedzą, czy dany model jest wart zakupu i podpowiedzą, czy poszczególne urządzenia spełnią nasze oczekiwania.
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/czym-rozni-sie-piekarnik-parowy-od-zwyklego-2220.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/piekarnik-parowy-zastap-trzy-urzadzenia-jednym-1499.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/piekarnik-zwykly-czy-piekarnik-parowy-1713.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/tajemnica-piekarnikow-parowych-czym-sa-jak-dzialaja-2179.html
- https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-wyjac-szybe-z-piekarnika-zeby-ja-wyczyscic-3279.html