AGD wolnostojące czy w zabudowie? Przedstawiamy za i przeciw
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez jakiegokolwiek sprzętu AGD. Nawet osoby, które nie są masterchefami posiadają urządzenia, które stanowią podstawę wyposażenia kuchni. Służą one do przechowywania, podgrzewania i przygotowywania żywności. Urządzanie pomieszczenia kuchennego nie należy do najłatwiejszych. Oprócz układu mebli, ich ogólnego wyglądu, koloru na ścianach i podłogi musimy zdecydować, czy sprzęt AGD będzie widoczny, czy nie. Obecnie każde urządzenie występuje zarówno w wersji wolnostojącej, jak i przeznaczonej pod zabudowę. Oba rozwiązania ładnie się prezentują i zarówno jedno jak i drugie posiadają i wady i zalety. Warto przemyśleć tę kwestię, zanim podejmiemy decyzję.
Opcja pierwsza – sprzęt wolnostojący
Sprzęt wolnostojący w pomieszczeniu kuchennym to klasyka, która towarzyszy nam praktycznie od zawsze. Kiedyś nie było innych rozwiązań, a dzisiaj urządzenia 'na widoku' wyglądają po prostu ładnie! Producenci dbają nie tylko o innowacyjne rozwiązania i dodatkowe funkcje wewnątrz urządzenia, ale także swoją uwagę skupiają na wyglądzie urządzenia. Dzisiejsze sprzęty AGD – ich oryginalny i nowoczesny design sprawia, że są one prawdziwą ozdobą każdej kuchni. Wybierając urządzenia AGD należy je dopasować do wystroju naszej kuchni – aby wraz z meblami i dodatkami, tworzyły spójną całość. Jeżeli już wybierzemy konkretne urządzenie, starajmy się aby pozostałe były wykonane w podobnym stylu – jest to jedyna zasada, której powinniśmy się trzymać. Sprzęt wolnostojący w kuchni jest dużym udogodnieniem. Montaż takich urządzeń jest bardzo szybki i nikomu nie powinien sprawić kłopotu. W razie jakichkolwiek problemów, usterek, awarii sprzęt można łatwo wysunąć i naprawić czy wymienić. Nie musimy kombinować, rozkręcać całej zabudowy i demolować całej kuchni, tak jak to bywa w przypadku modeli pod zabudowę. Urządzenia wolnostojące są też tańsze, niż ich schowane odpowiedniki. Dobra cena i łatwa naprawa brzmią kusząco, jednak wolnostojący sprzęt ma (tak jak wszystko) wady. Decydując się na tego typu sprzęt dobrowolnie fundujemy sobie czyszczenie problematycznych szczelin między szafkami a urządzeniami – takiego problemu nie ma przy modelach przeznaczonych pod zabudowę.
Opcja druga – sprzęt pod zabudowę
Sprzęt przeznaczony pod zabudowę zyskuje coraz większe uznanie wśród konsumentów. Jednolita zabudowa w kuchni prezentuje się perfekcyjnie – bardzo często możemy ją spotkać w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach. W przypadku sprzętu AGD pod zabudowę nic nas nie ogranicza – to ono dopasowuje się do naszych wymagań czy potrzeb. Każde urządzenie jesteśmy w stanie sprytnie ukryć, przez co drzwi mikrofalówki czy zmywarki nie będą zaburzać nam nienagannej linii mebli i nie będą skupiać na sobie naszej uwagi. Urządzenia możemy umieścić gdzie chcemy – w dowolnym miejscu, na każdej wysokości – możemy całkowicie dopasować kuchnię do naszych potrzeb. Wszystkie urządzenia możemy umieścić na takiej wysokości, aby całkowicie wyeliminować konieczność schylania się. Brak szczelin miedzy urządzeniami i szafkami sprawia, że kuchnię bardzo łatwo utrzymać w nienagannej czystości. Niestety, w przypadku usterki konieczna jest pomoc fachowca – trzeba bowiem wszystko rozkręcić, aby dostać się do urządzenia.