Max Kuchnie | Meble Kuchenne i Wyposażenie AGD
Max Kuchnie | Meble Kuchenne i Wyposażenie AGD
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Sprzęt agd Piekarnik Najpopularniejsze wyposażenie i funkcje...

Piekarnik


Najpopularniejsze wyposażenie i funkcje piekarników

Producenci sprzętów AGD a szczególnie piekarników prześcigają się wyposażając swoje produkty w rozmaite udogodnienia dla użytkowników, które mają przyciągnąć uwagę potencjalnego nabywcy. Nie dla wszystkich stosowane nazwy są wystarczające, aby prawidłowo zinterpretować ich przydatność już w trakcie zakupu. Aby ułatwić podjęcie trafnej decyzji przybliżamy działanie i wyposażenie najpopularniejszych piekarników.

Na zdjęciu: KERNAU

Termosonda

 

To funkcja, która daje nam możliwość stałego kontrolowania temperatury panującej wewnątrz potrawy, którą przygotowujemy. Jeżeli zostanie osiągnięty wymagany poziom, wówczas nastąpi samoczynne wyłączenie się piekarnika. Domownicy zostaną powiadomieni o tym fakcie sygnałem dźwiękowym, którym najczęściej jest wbudowany dzwonek.

 

Termoobieg

 

Podstawowym zadaniem termoobiegu jest równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza wewnątrz piekarnika za pomocą wbudowanego wentylatora. Zapewnia to stałą temperaturę w całej komorze, więc proces pieczenia nie powinien sprawić trudności nawet tym z nas, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni.

 

Utrzymanie temperatury

 

Funkcja STAY WARM stanowi kolejne udogodnienie związane z korzystaniem z piekarnika, ponieważ po zakończeniu pieczenia możemy utrzymywać stałą temperaturę potrawy przez 2 godziny. Ciepły obiad poczeka na spóźnionych domowników a potrawa nie straci przy tym swoich walorów estetycznych a przede wszystkim smakowych. Funkcja ta przyda się również, gdy przygotowujemy potrawę wymagającą długiego pieczenia, ale w niskiej temperaturze. Mamy gwarancję, że nic nam się nie przypali.

 

Elektroniczna książka kucharska

 

Wiele modeli nowoczesnych piekarników ma już wbudowaną funkcję elektronicznej książki kucharskiej. To ciekawa propozycja dla osób lubiących kulinarne eksperymenty, jak i tych, które nie czują się zbyt pewnie gotując bez przepisu. Często mamy również możliwość podejrzenia kolejnych kroków, czy ostatecznego wyglądu potrawy na zdjęciach wyświetlających się na panelu LCD wmontowanym w przednią ściankę. Oczywiście możemy dokonać pewnego rodzaju personalizacji sprzętu i wgrać własne przepisy korzystając w tym celu z połączenia USB.

 

Pieczenie wielopoziomowe

 

Piekarnik skonstruowany w taki sposób, aby możliwe było pieczenie wielopoziomowe zapewnia znaczną oszczędność miejsca, czasu i niższe rachunki. Śmiało możemy piec w tym samym czasie różnorodne potrawy, w tym również mięso czy warzywa a nawet ryby. Dzięki temu maksymalnie wykorzystamy potencjał naszego sprzętu i nie musimy się obawiać, że aromaty i smaki będą się wzajemnie przenikały. Każdy z tak przygotowanych posiłków będzie miał oryginalny smak i zachowa swoje właściwości a sam proces pieczenia może być przeprowadzany w różnych temperaturach, odpowiednio do danego produktu.

 

Chłodny front

 

Ta funkcja pozwala na zachowanie maksimum bezpieczeństwa podczas użytkowania sprzętu, co jest niezmiernie ważne szczególnie, gdy w naszym domu mieszkają również dzieci. Oprócz chłodzenia samej obudowy piekarniki często mają również dodatkowe zabezpieczenia w postaci blokady, która uniemożliwi im samodzielne otwarcie drzwiczek.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Nika

Termosonda w piekarniku to genialny wynalazek. Jak ktoś póbował kiedyś upiec sernik, to wie doskonale, o czym mówię. :D Możliwość mierzenia temperatury wewnątrz potrawy to świetna sprawa. Żeby tylko jeszcze wiedzieć, przy jakiej temperaturze taki sernik będzie gotowy. :D

Zobacz również


Przydatne funkcje piekarnika


Piekarnik to jedno z podstawowych urządzeń z zakresu domowego AGD. To już praktycznie...

Jak wyjąć szybę z piekarnika, żeby ją wyczyścić?


Szyba jest elementem piekarnika, na którym najbardziej widać zabrudzenia. Nawet...

Zdrowe pieczenie


Chyba nie trzeba już nikogo przekonywać, że potrawy ugotowane na parze są dużo...