Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Zamrażarka w domowej kuchni

Porady

Zamrażarka w domowej kuchni

Ulubione0

Po co kupować gotowe paczki mrożonek pełne konserwantów, sztucznych wypełniaczy bądź szkodliwych dla zdrowia barwników, kiedy możesz przygotować własne produkty. Do tego celu niezbędna będzie pojemna zamrażarka odznaczająca się wysoką jakością oraz dobrymi parametrami technicznymi.

Dla zdrowia


Inwestycja w sprzęt AGD typu zamrażarka jest wartym uznania zakupem, zwłaszcza gdy konsumenci chcą żyć zdrowo. We własnej roboty mrożonkach nie wystąpią żadne substancje chemiczne. Ponadto będziemy mieć pewność produktu, który serwujemy na obiad. Jasne będzie zarówno źródło jego pochodzenia, miejsce dystrybucji jak również i to, że artykuły spożywcze przechowywane w domowej zamrażarce nie były wielokrotnie rozmrażane i zamrażane ponownie. Pozwala to na zachowanie żywności w idealnym stanie. Nie zabijamy wartości odżywczej produktów. Są one soczyste, smaczne i pełne witamin oraz minerałów cennych dla naszego organizmu. Mają także naturalny, niezmodyfikowany wygląd.

 

Oszczędność pieniędzy


Poza faktem, że własna zamrażarka to kierunek w stronę zdrowego stylu życia, to także sposób na zredukowanie wydatków na jedzenie. Mrożonki gotowe, dostępne w hipermarketach są dość drogie. Dzięki samodzielnemu mrożeniu czy to owoców, czy warzyw, ryb, grzybów czy mięs nie nadwyrężamy domowego budżetu. Ponadto to oszczędność jeszcze w nieco innym wymiarze – ograniczamy ilość artykułów spożywczych, jakie nabywamy do naszego gospodarstwa. W solidnej zamrażarce da się przechowywać szeroką gamę rozmaitych produktów żywnościowych. Możemy składować tam również nieskonsumowane dania – na przykład uszka czy pierogi, których ulepiliśmy za dużo. To także doskonałe miejsce na zapasy pieczywa czy nadwyżki wędlin. W ten sposób zadbamy o utrzymanie ich wysokiej jakości. Nie będą obsychały, psuły się, nie ulegną zakwaszeniu. W każdej chwili nadadzą się do spożycia i co ważne nie zaszkodzą nam.

 

Przed kupnem, sprawdź

 

Zamrażarki występują głównie w dwóch podstawowych grupach. Wyróżnia się modele skrzyniowe oraz szufladowe. Gdy przyjdzie do zakupu omawianego sprzętu, warto się jednakże skoncentrować przede wszystkim na wydajności urządzenia. Ten parametr informuje o tym, jak dużo kilogramów produktów spożywczych konkretna maszyna da radę maksymalnie zamrozić w przeciągu doby. Najszerzej występujące modele wahają się w swej wydajności od 6 do ponad 30 kilogramów. Istotnym kryterium wyboru jest także czas utrzymania określonej temperatury w momencie niezasilania. Nowoczesne zamrażarki mogą pracować sprawnie przy braku zasilania przez ponad 40 godzin. Istotną kwestią jest także klasa efektywności energetycznej urządzenia, która oznaczana jest symbolami od A do G, z czego A to urządzenie najlepszej klasy, z kolei G najsłabszej.

Zobacz również

Okap w kuchni – po co warto go mieć?

Okap w kuchni – po co warto go mieć?

Niebanalność wystroju Do kąta sukcesywnie odchodzą stare wzory okapów, które...

Wykończenie ściany w kuchni – kilka najciekawszych rozwiązań

Wykończenie ściany w kuchni – kilka...

Płytki Kafelki na ścianę w kuchni? Nic nowego! To fakt, można całkiem śmiało wysunąć...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena