Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Przepisy / Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Przepisy

Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Ulubione0
Trudność

Carpaccio to potrawa włoskiego pochodzenia. Jednak capraccio z wykorzystaniem boczku może stać się naszą narodową przystawką. Jest dużo prostsze niż to tradycyjne, wystarczy dobrej jakości boczek i przygotowanie pysznych drożdżowych paluchów. Orzeźwienie dają zioła w postaci salsy verde.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska
Tworzę architekturę kulinarną, bawiąc się zaskakującymi połączeniami smaków. Jako zdeklarowana hedonistka z zapałem poszukuję przyjemności kulinarnych, które sprawiają że z wrażenia uginają mi się nogi, a na skórze pojawia się gęsia skórka. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe mojemu sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowałam. Na co dzień komponuję menu do restauracji, na imprezy okolicznościowe, prowadzę blog dealcooking.com, współtworzę bajki kulinarne, piszę artykuły kulinarne, prowadzę warsztaty w pełni oddając się swojej pasji.
Przejdź do fanpage’a Przejdź do strony

Składniki

- garść mięty
- pączek pietruszki
- garść bazylii
- 3 łyżki kaparów
- 6 filecików anchois
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- żąbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- 150 gram boczku wędzonego
- 10 gram świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 120 gram mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżka mleka

Przygotowanie:


Krok 1: Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mąkę, całość mieszamy. Zaczyn przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
 

Krok 2: Do mąki dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, oliwę z oliwek – całość zagniatamy, odstawiając ciasto na kilkanaście minut.
 

Krok 3: Bazylię, natkę i miętę siekamy, dodajemy fileciki anchois, kapary, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny - całość dokładnie blendujemy.
 

Krok 4: Podczas blendowania powoli dolewamy oliwę.
 

Krok 5: Smarujemy blachę oliwa z oliwek. Rolujemy paluchy z ciasta przygotowanego wcześniej. Przed włożeniem ich do piekarnika warto posmarować je żółtkiem z odrobiną mleka.
 

Krok 6: Wędzony boczek kroimy na plastry, pokrywamy je salsą verde i podajemy z paluchami drożdżowymi.


 

Taka przystawka świetnie pasuje do białego wina. Połączenie to idealnie sprawdzi się więc na przyjęciach oraz imprezach, organizowanych w gronie naszych najbliższych.

Zobacz również

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną cebulą

Podpłomyk z boczkiem, boczniakami i czerwoną...

Przygotowanie: Krok 1: Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Krok 2: Mąkę wymieszać z dwoma...

Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli

Spaghetti z pesto z pistacji i rukoli

Przygotowanie:   Krok 1: Do blendera włożyć pistacje, rukolę, starty ser, bazylię oraz...
Komentarze (1)
1
gotowanienatajwanie
gotowanienatajwanie
2015-05-19 18:01:18

moje smaki :D ;)

Twój komentarz
Ocena