Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Przepisy


Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini

Carpaccio to potrawa włoskiego pochodzenia. Jednak capraccio z wykorzystaniem boczku może stać się naszą narodową przystawką. Jest dużo prostsze niż to tradycyjne, wystarczy dobrej jakości boczek i przygotowanie pysznych drożdżowych paluchów. Orzeźwienie dają zioła w postaci salsy verde.

Przygotowanie:


Krok 1: Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mąkę, całość mieszamy. Zaczyn przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
 

Krok 2: Do mąki dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, oliwę z oliwek – całość zagniatamy, odstawiając ciasto na kilkanaście minut.
 

Krok 3: Bazylię, natkę i miętę siekamy, dodajemy fileciki anchois, kapary, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny - całość dokładnie blendujemy.
 

Krok 4: Podczas blendowania powoli dolewamy oliwę.
 

Krok 5: Smarujemy blachę oliwa z oliwek. Rolujemy paluchy z ciasta przygotowanego wcześniej. Przed włożeniem ich do piekarnika warto posmarować je żółtkiem z odrobiną mleka.
 

Krok 6: Wędzony boczek kroimy na plastry, pokrywamy je salsą verde i podajemy z paluchami drożdżowymi.


 

Taka przystawka świetnie pasuje do białego wina. Połączenie to idealnie sprawdzi się więc na przyjęciach oraz imprezach, organizowanych w gronie naszych najbliższych.

Komentarze


5.00/5 1 1
5

moje smaki :D ;)

Zobacz również


Tarta z grzybami, buraczkami i makrelą


Święta to u mnie czas delikatnych sprzeczek o pozycję w kuchni u mojej Mamy. To...

Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z...


Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać...