Carpaccio z boczku, z salsą verde z grissini
Carpaccio to potrawa włoskiego pochodzenia. Jednak capraccio z wykorzystaniem boczku może stać się naszą narodową przystawką. Jest dużo prostsze niż to tradycyjne, wystarczy dobrej jakości boczek i przygotowanie pysznych drożdżowych paluchów. Orzeźwienie dają zioła w postaci salsy verde.
Przygotowanie:
Krok 1: Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mąkę, całość mieszamy. Zaczyn przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Krok 2: Do mąki dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, oliwę z oliwek – całość zagniatamy, odstawiając ciasto na kilkanaście minut.
Krok 3: Bazylię, natkę i miętę siekamy, dodajemy fileciki anchois, kapary, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny - całość dokładnie blendujemy.
Krok 4: Podczas blendowania powoli dolewamy oliwę.
Krok 5: Smarujemy blachę oliwa z oliwek. Rolujemy paluchy z ciasta przygotowanego wcześniej. Przed włożeniem ich do piekarnika warto posmarować je żółtkiem z odrobiną mleka.
Krok 6: Wędzony boczek kroimy na plastry, pokrywamy je salsą verde i podajemy z paluchami drożdżowymi.
Taka przystawka świetnie pasuje do białego wina. Połączenie to idealnie sprawdzi się więc na przyjęciach oraz imprezach, organizowanych w gronie naszych najbliższych.
moje smaki :D ;)